Spirituális ébredésre vágysz? - A transzlégzés titka

2011.06.06. 22:37

Ha kizökkennél a stresszes hétköznapokból, úgy érzed, az életed elakadt valahol, esetleg szeretnéd mélyebben megismerni önmagadat, lélegezz teljes erőből és módosítsd a tudatodat!

New Age transztechnika 

A nyugati pszichoterápiás világban kialakított transzlégzési módszer a hatha yogából is ismert nagy jóga légzés technikájához hasonló, csak felgyorsítva és sokkal hosszabban végezve. Az ehhez hasonló munkamódok már évezredek óta megtalálhatóak más kultúrák lelki gyakorlataiban, pl. a sámánoknál, a szúfi misztikusoknál és az indiai jógahagyományokban is. A transzlégzés módszerét a 70-es évektől világszerte biztonsággal alkalmazzák a holisztikus gyógyításban, technikái azonban az elméleti keretek függvényében változhatnak.

ThinkstockA módszer használható egyéni és csoportos üléseken, ám különösen nagy létszámú csoportokban hatékony, ahol az átélt élmények rendkívül erősek lehetnek. A transzlégzés olyan meditációs és intenzív terápiás módszer, amely a módosult tudatállapot mélyebb lehetőségeit használja ki a transzállapot elérésére, a tudat, a lélek, a szív megnyitására és mélyebb önismeretre - tájékoztat Gánti Bence transzperszonális és integrál szemléletű pszichológus.

Oldd fel a személyes elakadásokat!

A transzlégzéshez kapcsolódó élmények egyénenként változóak és előre nem megjósolható, hogy pontosan ki mit fog átélni. Az így kapott élmények terápiás és spirituális jellegűek lehetnek: a terápiás hatás személyesebb, mélyebb felismeréseket és emlékeket idéz elő, bontogatja az egót és a személyes elakadásokat, valamint gyakoriak a születés körüli vagy méhen belüli élmények újraélései is. A transzperszonális (személyesen túli) hatásnál az énen túlról jövő érzetek, víziók és tudatállapotok jelennek meg (pl. fényélmények, transzcendens béke, nyugalom és szeretet átélése stb.).

ThinkstockA transzlégzés technikája egyszerű és helyben elsajátítható, amely kísérővel vagy anélkül, de minden esetben csoportvezető felügyelete mellett történhet. Amikor nincs külön páros légzés, akkor mindenki egyszerre lélegzik, és a csoportvezető valamint a segítői felügyelik a folyamatot, ám van, amikor minden résztvevő egy párt választ magának a többiek közül, és ilyenkor a csoport egyik fele lélegzik, míg a másik fele figyel, majd cserélnek. Ezzel egymás transzállapotban való kísérését is gyakorolhatjuk, amely fontos része a segítővé válás folyamatának - fűzi hozzá szakértőnk.

Irányítsd a tudatodat

A munkában kiemelten fontos a facilitátor szerepe, aki a transzlégzések során mindig a realitást képviseli, ám a belső önismereti munka irányát nem akarja meghatározni, csak facilitálni. A transzlégzés hanyatt fekve, sámándobra és a célnak megfelelő, tudatállapotot vezető zenére történik. A transz felkészítő gyakorlatokkal (minimum 3 óra), a csoport szereplői közötti bizalomépítéssel, vezetett és elgondolkodó meditációkkal kezdődik. A meditatív átgondolás során egyéni kérdések, célok fogalmazódnak meg a bal agyfélteke strukturálására, ám ezek a légzés megkezdése előtt elengedésre kerülnek. A kérdések lehetnek gyógyító jellegű, hétköznapi problémákra irányuló, múltbéli elakadást segítő vagy önismereti válaszkeresések egyaránt.

ThinkstockMeditálj és lélegezz mélyeket!

Az első 10-20 percben a légzés előtt vezetett relaxációt végzünk, majd megtanítjuk az egyszerű légzéstechnikákat, s utána belekezdünk az intenzív gyors légzésbe. Egy fél óra után az akaratlagos légzés irányítását átveszi a test, az idegrendszer, s eközben már meg is változik a tapasztalás természete. A következő fázisban a légzés hatására különféle élmények állnak be, egyeseknél kivilágosodik a tudat, megszűnik az időérzék és időtlenségbe lép, illetve a váltakozó érzelmi és tudatállapotok (pl. sírás, nevetés, béke) átélésével létrejön a terápiás vagy spirituális jellegű élmény.
A foglalkozásokon gyakoriak a születéssel, szüléssel kapcsolatos élmények, a súlytalanná vált testélmény, a környező hangok megváltozott észlelése, illetve a transzcendensre való ráérzés és az intuíció működése. A módosult tudatállapot hatására kioldódnak az ego berögzült fixációi, az erős katartikus élményektől megnyílik a lelkünk és a tudatunk - mondja szakértőnk.
Ez a mély, intenzív élmény önismerethez, személyes és spirituális tapasztalatokhoz vezet. A légzés után feltápászkodunk, papírt, színeseket veszünk kézbe és mandalát rajzolunk. Ezt követően egy megosztókörbe összeülve megbeszéljük, hogy az átéltek során milyen fontos és érdekes dolgokat viszünk magunkkal az utunkon, s a módosult tudatállapotban kapott élményeket miképp tudjuk a hétköznapi tudatállapotunkhoz kötni. Az átélés hatására bizonyos problémákra döntést is hozhatunk, így a transz egy nagy energiájú, ünnepi pillanata az életünknek - vélekedik Gánti Bence.

Kiknek nem javasolt ez a módszer? 

A transzlégzés csak ép személyiséggel rendelkezőknek ajánlott és különösen azoknak, akik szeretnék harmóniába hozni személyiségüket, jelentős önfejlődésen átmenni, jobban megnyílnának a világ előtt vagy egyszerűen megtapasztalnák a módosult tudatállapot élményét. A transzlégzés nem pszichoterápia, nem is orvosi kezelés, hanem ez életünk kinyitása, személyiségünk fejlesztése, valamint segítségnyújtás bizonyos életvezetési és önismereti problémák feloldására.
Keringési, szív-, ér-, idegrendszeri problémák, szem- és tüdőbetegségek, magas vérnyomás, diagnosztizált pszichiátriai betegségek, drog- és alkoholfüggőség illetve terhesség vagy bármilyen súlyosabb akut belső szervi probléma esetén ez a fajta légzés ellenjavallt.

Life-tipp: Ha kedvet kaptál a módszerhez, jelentkezz te is a június 10-i Nagy Nyári Transzlégzésre a http://bencelap.hu/ vagy a transzlégzést is tartalmazó, Integrál Nyári Táborba a http://www.integralakademia.hu/ oldalon. 

jógaszemélyiségspiritualitástranszlégzés