Hosszú távon hatástalan és szívbetegséget idézhet elő az Atkins-diéta

zsír koleszterin diéta szénhidrát szív- és érrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alacsony szénhidráttartalmú, de sok zsírt tartalmazó étrendek, mint például az Atkins-diéta rövidtávon súlycsökkenést eredményezhetnek, de hosszú távon nem hatékonyak, ráadásul jelentős mértékben megnövelhetik a vér koleszterinszintjét is - állítják svéd kutatók.

Ingegerd Johansson professzor, az Umeai Egyetem kutatója szerint az Atkins-diétához hasonló alacsony szénhidráttartalmú, viszont magas zsírtartalmú diéták ugyan rövidtávon valóban fogyást eredményezhetnek, azonban hosszú távon megemelhetik a vér koleszterinszintjét, amely megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.

2004 körül vált az Atkins-diéta világszerte - így Svédországban is - népszerűvé, melynek lényege, hogy a fogyókúra során lecsökkentik a cukor- és keményítőbevitelt, miközben megnövelik a zsírok, köztük a telített zsírok bevitelét.

Thinkstock
Thinkstock

Az Atkins-diéta egyik támogatója, dr. Annika Dahlquist szerint az Atkins-módszer segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt, miközben a vércukorszint is jó marad. Egy tavaly készített felmérés eredményei alapján a svéd emberek közel egynegyede kipróbálta az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendet, és közülük körülbelül 5 százalék nagyon komolyan is vette a diétát.

A svéd egyetem kutatói az 1986 és 2010 közötti időszak adatait vette alapul, melyekben a napi kalóriabevitelt, a testsúlyt, a testmagasságot és a koleszterinszintet vizsgálták. A vizsgálati minta körülbelül 140 000 fős volt, mondta Johansson professzor.

A felmérés eredményei azt mutatták, hogy az 1990-es években csökkenés mutatkozott a zsírfogyasztás és a koleszterinszint területén, majd 2004-től kezdődően egy váratlan fordulat állt be, amikor is a telített zsírok fogyasztásának mértéke annyira megnőtt, hogy rövid idő alatt elérte, sőt meghaladta az 1986-os szintet.

Johansson professzor tanulmányának részletei a Nutrition Journal című orvosi szakfolyóirat legújabb számában jelentek meg.

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!





Volt, hogy 419 kilót fogyott le a férfi, akinek a szervezetét teljesen kikészítette a jojó diétahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120307-volt-hogy-419-kilot-fogyott-le-a-ferfi-akinek-a.html6 diétaszabály, amit tilos megszegni!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101005-6-dietas-szabaly-ami-tilos-megszegni.htmlLady Gaga már hatszor került kórházba a jojódiéta miatthttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/dieta/20100910-lady-gaga-mar-hatszor-kerult-korhazba-a-jojodieta-miatt.htmlÍme a világ legkövérebb macskája!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120607-kozel-15-kilo-a-vilag-legkoverebb-macskaja.htmlSzenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-szenzacios-felfedezes-jon-az-oregedest-gatlo-csokolade.htmlSzinte képtelenség elmenekülni a kövérség stigmája előlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120531-szinte-keptelenseg-elmenekulni-a-koverseg-stigmaja-elol.htmlEzt teszi a bőrrel 25 év napozás: a férfi arcának egyik fele 69, másik 89 évesnek látszikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120606-ezt-teszi-a-borrel-25-ev-napozas-a-ferfi-arcanak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.