6 diétaszabály, amit tilos megszegni!

diéta szabály fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehéz olyan fogyókúrás módszert találni, ami egyszerű, könnyen betartható, mégis sokat segít. Akármelyiket is választjuk, itt van 6 örökérvényű tanács, ami minden sikeres diéta alapja lehet.

Kisebb tányér


Sokat segíthet a diétában, ha kisebb tányért használsz vagy eldugod a csokikat magad elől, de a legjobb, ha nem is tartasz otthon semmiféle "bűnöre csábító" ételt.


Fogyassz friss, rostban gazdag élelmiszereket!


A rostos ételek nemcsak az emésztést segítik, hanem a vér glikémiás indexét is alacsonyan tartják. Ez az index megmutatja, hogy milyen gyorsan hat az egyes élelmiszer a vércukorszintre. Ilyen alapon a rostos és fehérje dús ételek fogyasztás a legkedvezőbb, mivel egyenletes energia ellátást biztosítanak a szervezet számára.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


Mindig reggelizz!


Azt tudjuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Nemrég az is kiderült, hogy az sem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra. Friss tanulmányok szerint a legjobb, ha fehérje dús reggelivel kezdjük a napot, mivel később kevésbé leszünk éhesek. Egy diétás kísérlet bebizonyította, hogy azok, akik szénhidrát helyett fehérjével kezdték a napot, könnyebben jól laktak, és később sem lettek annyira éhesek. Sőt, a nap folyamán 400 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint akik például müzlit reggeliztek.


Egyél 3-4 óránként!


Az egyik legnagyobb hiba, amit a diétázók elkövethetnek, hogy túl sokat várnak az egyes étkezések között. Ha ugyanis túl sok idő telik el, például az ebéd és a vacsora közt, a szervezet sokkal jobban vágyik a magas kalóriatartalmú ételekre. Marissa Lippert dietetikus szerint a 3-4 óránkénti kis adagok fogyasztása lenne az ideális.


Ne hagyd, hogy a gyorséttermek behálózzanak!


Sokszor érzünk ellenállhatatlan vágyat egy hamburger vagy fánk iránt. Vajon tényleg okozhatnak függőséget? Kutatások szerint igen. Ezeknek az ételeknek az összetevői, bizony hasonlóan hathatnak az agyra, mint némely drogok. Állatkísérletek szerint kis mértékben ugyan, de csökkenhet a dopamin receptorok száma az agyban, ami egy fontos neurotranszmitter. Nélkülük pedig, még több ilyen ételre vágyunk. Tehát csak mértékkel fogyasszunk belőlük!


Kerüld el a kukoricaszirupot!


A kukoricaszirup egy magas fruktóz tartalmú cukorszirup, aminek 15-20 százaléka víz. Bár még további kutatásokra van szükség, az eddigi patkánykísérletek bizonyítják, hogy jobban hízlal a kukoricaszirup, mint a sima cukor. Bár cukor helyett kevesen használnak otthon kukoricaszirupot, mégis nehéz kihagyni az étrendünkből. Ennek oka, hogy lényegesen olcsóbb, ami miatt az élelmiszeriparban gyakran használják. Benne van az üdítőkben, de amit kevésbé gondolnának, hogy az egyes péksütemények és lekvárok is kukoricasziruppal készülnek. A leghatékonyabb, ha minél kevesebb feldolgozott terméket fogyasztunk.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.