Nem tudod, miért hízol? Egy baktérium lehet az oka

diéta kutatás baktérium elhízás evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek szerint az elhízást sokkal gyakrabban okozza egy bizonyos baktérium, mint a túl sok evés vagy a túl kevés mozgás. Az étrend megváltoztatásával azonban fel lehet venni a harcot ezen baktériumok ellen.

Sanghaji szakemberek olyan egereken végeztek kísérleteket, melyeket úgy tenyésztettek ki, hogy ellenállókká váljanak az elhízással szemben. Ezek a rágcsálók akkor is soványak maradtak, ha hizlaló étrenden tartották őket és nem tették lehetővé számukra, hogy mozogjanak, ugyanakkor ha beoltották őket az Enterobacter nevű baktériummal, gyorsan elhíztak.

A Society for Microbial Ecology című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a fenti baktérium állhat egyes emberek elhízásának hátterében, és egy olyan történetről is beszámolnak a szakemberek, ahol egy beteg kilencheti diéta után sikeresen lefogyott úgy, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, hagyományos kínai étrendet és prebiotikumokat kapott. Hasonlóan sikeresen fogyott le a tanulmány egyik szerzője, Zhao Liping is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A tudósok abban bíznak, hogy a jövőben több hasonló, az elhízásért felelős baktériumot fognak találni, és így nagyobb erővel szállhatnak harcba az elhízás ellen, ami 1980 óta világszerte megduplázódott, és a 2008-as statisztikák szerint több mint 500 millió felnőttet érint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.