Jojóeffektus, vagyis a sikeres fogyókúra halála

diéta hízás tanácsadó fogyókúra sikeresség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 21 éves Ágnes is mindig beleesik a jojóeffektus hibájába. Vagyis mint oly sokan, ő is kicsit lefogy, majd pedig visszahízik. Ha neked is hasonló problémád van, akkor a Life.hu szakértője, Balogh Rita fitneszedző és életmód-tanácsadó elárulja, hogyan küzdhető le ez a rossz "szokás".

"Kedves Rita!

165 cm magas vagyok, és a súlyom hetente ingadozik 57-63 kg között. Az étkezésemre igyekszem figyelni, de mivel napi öt órát utazom és minimum hat órát töltök iskolában, hétköznap nem tudok a testmozgásomra is koncentrálni.

Van egy elliptikus futógépem, amivel esténként minimum 30 percet futok a legerősebb fokozaton. Csakis hétvégén érnék rá komolyabban. Érdeklődni szeretnék, hogy házilag elvégezhető, 60 perces edzések alatt milyen gyakorlatokat ajánlott elvégezni? A comb, fenék, csípő tájék alakformálásáról lenne szó és nagyon szeretnék egy viszonylagos testsúlyt tartani.
Tavalyelőtt meghíztam, 2012-ben meg leadtam a felszedett kilókat, anélkül, hogy komolyabban edzettem volna, de ez már kevés lenne és nem tudom, hogy mikre kell odafigyelni.

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Köszönettel,
Ágnes, 21 éves"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Ágnes!

A te eseted a tipikus példája a jojóeffektusnak, hol felszaladnak a kilók, hol pedig leadod. Rengeteg ember küzd szintén ugyanezzel a problémával.

Ez általában azért alakul ki, mert mikor egy kicsi súlytöbbletre tesz szert valaki, az első dolog az, hogy az illető elkezd diétázni, ki már-már drasztikusan koplalni. Így ugyan a zsírraktárakhoz nyúl a szervezet energiaforrásként, és ezáltal bekövetkezik a fogyás, viszont az anyagcsere-folyamatok is jelentősen lelassulnak. Mikor elértük a célt, fellélegzünk és még jobban elengedjünk magunkat az étkezés terén. Hiába nem eszünk ugyanannyit, mint előtte, az anyagcserénk lelassulása igazodott az azt megelőző esetleges drasztikus koplaláshoz.

A jojóeffektust a kúraszerű diéták mellőzésével és teljes életmódváltással lehet elkerülni. A legfontosabb, hogy ne koplalj, ne kezdj drasztikus diétába. Mellette pedig a rendszeres mozgás az, ami nagyon fontos. Nem muszáj drága edzőtermi edzésekre gondolni. Jön a jó idő, lehet kocogni, sétálni, kerékpározni a szabadban naponta minimum fél órát. Ha erre csak hétvégén van időd az egyéb elfoglaltságaid miatt, akkor hétvégén be lehet iktatni nagyobb szabadtéri programokat. Remek ilyen elfoglaltság lehet például az úszás is.

Üdv.: Rita



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!






"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.htmlZsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.htmlArccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.htmlA bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.htmlÍgy védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.