diéta Atkins-diéta makrobiotikus diéta fogyókúra vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rengeteg diéta közül nem csak az egyhangú káposztaleves-kúra, vagy a drasztikus éhezés lehet ártalmas az egészségünkre. Egy amerikai felmérés alapján öt olyan étrend is káros lehet hosszú távon, amire nem is gondolnánk. 

Vegán diéta

A U.S. News & World Report magazin 2012-es diétarangsorában meglepően rossz helyen végzett a vegán, tehát hús-, tej- és tojásmentes étrend. Bár valóban segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, illetve a szív- és érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség kialakulását is, cserébe viszont hiánybetegségekhez is vezethet. A túl egyhangú, csupán növényekre épülő étrend miatt bizonyos anyagok - például nitritek - túlsúlyba kerülhetnek a szervezetünkben, miközben fehérje-, kalcium- és D-vitaminhiány lép fel: ezek együtt hosszú távon pedig már betegségekért is felelősek lehetnek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Glikémiás index diéta

Nem kapott előkelő helyezést ez a diéta sem, melynek során megkülönböztetik a "jó" és "rossz" szénhidrátokat, azok vércukoremelő hatásától függően. A lassan felszívódó szénhidrátok alacsony számokat kapnak, így bátran fogyaszthatók, hiszen hosszú távon adnak energiát, és az éhségérzet is később jelentkezik. A fehér kenyér vagy a sült krumpli már magas glikémiás indexszel bír, azaz kevés rostot, vitamint tartalmaznak, és fogyasztásuk után hamar éhesek leszünk. Bár ez a módszer valóban tartós fogyáshoz vezethet, csupán a glikémiás indexe alapján csoportosítani a tápanyagokat nem a legjobb megoldás. A fruktóz glikémiás indexe például viszonylag alacsony, mégis hizlalóbb lehet, mint más, magasabb GI-jű anyagok.

Nyersétel-diéta: komoly veszélyeket rejt magában

Nehéz követni, nem feltétlenül vezet nagy mértékű fogyáshoz, és szakértőnek kell lennünk a témában ahhoz, hogy megfelelően összeállíthassuk: a nyers ételeken alapuló szigorú diétával kapcsolatban több kifogást is emeltek a szakértők. A friss zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból, csírákból, áztatott gabonafélékből és algákból összeállított étrend követői szerint a sütés, főzés során elpusztulnak azok az enzimek, melyek segítenék a táplálék felszívódását. A kritikusok szerint azonban ez nem olyan mértékű, hogy le kéne mondanunk az ételek hőkezeléséről, aminek a baktériumok elpusztításában is nagy szerepe van. Tartós, szigorú nyersdiétától emellett ingerlékenység, fáradtság is felléphet, nem beszélve a kialakuló tápanyaghiányról.

Atkins-diéta

Hasonlóan káros lehet a korábban rendkívül népszerű Atkins-diéta is, mely a szénhidrátok teljes mellőzése mellett zsírban gazdag étrendet ajánl. A szénhidrátok azonban nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára - a megfelelő mennyiség hiányában az agysejtjeink elkezdenek lebomlani - , ahogyan a gyümölcsökben, zöldségekben rejlő vitaminok is. Nemcsak vitaminhiányra, de emésztőrendszeri problémákra is számíthatnak a követők, így ez az egyik legkevésbé ajánlott módszer.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Makrobiotikus diéta

A japán kutatók által kidolgozott, buddhista elveken nyugvó diéta első hallásra egészen jól hangzik: előnyben részesíti a bio termesztésű nyersanyagokat, a helyben termesztett zöldségeket, és kizárja az adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket. A szakértők azonban több lehetetlen, misztikus elemet fedeztek fel benne, valamint túlzottan szigorúnak tartják. Az állati fehérjékben szegény, illetve beszerezhetetlen japán összetevőkön alapuló étrend valóban hatalmas kihívást jelent - nem is biztos, hogy érdemes vele próbálkozni.

Dadda Noémi dietetikus az életmódváltást hangsúlyozza:

"Abszolút jogosnak tartom ezt a listát, mert az újabban felkapott diéták - bár az Atkins-diéta régebbi - egyike sem ajánlható hosszú távon. Mindegyik azt a cél szolgálja, hogy fél év alatt azt a néhány plusz kilót leadja magáról az ember. Aki viszont 5-6 kilónál nagyobb súlyfelesleggel küzd, annak életmódváltás javasolt szakemberek segítségével, hogy helyesen és hosszú távon legyen képes megszabadulni a túlsúlytól. A felsorolt diéták olyan kemény megszorításokkal járnak, amit egy normál életvitel mellett nagyon nehéz betartani. A legtöbb fogyni vágyó ugyanis vagy édesanya, vagy dolgozó nő, nekik különösen nehéz beszerezni mondjuk a makrobiotikus diétához szükséges speciális összetevőket, vagy az egész család élelmezése mellett még egy sokadik féle étkezési szokást bevezetni. Arról nem is beszélve, hogy erőnlétre is szükségünk van, és ezeknél a diétáknál energiaszegénységről számolhatunk be, ezért is fogyunk tőlük. Ellenük szól az is, hogy bizonyos vitaminok, illetve ásványi anyagok csak az állati fehérjékben találhatók meg. A B12-vitamint hosszú évekig tartó vegán étrend mellett például már injekcióval kell pótolni. A fehérjeszegénység is problémákat okozhat: az általános táplálkozási előírások szerint a fehérjeszükségletünket 1:1 arányban kéne növényi és állati fehérjékből rendeznünk - nagy problémákat okozhat, ha csak növényi forrásokat használunk. Az esszenciális aminosavak is nélkülözhetetlenek, ezek az összes fajta állati fehérjében megtalálhatók, és sejt szinten szükségünk van rájuk ahhoz, hogy regenerálódni tudjunk, vagy hogy az izomzatunk megfelelő legyen. Hosszú távon hajhullás, gyengeség, bőrproblémák, menstruációs zavarok, a fogazat romlása, csontritkulás figyelmeztethet arra, hogy ezeket a diétákat abba kéne hagynunk. Az Atkins-diétánál pedig szív- és érrendszeri problémák jelentkezhetnek, melyeket a túlzott fehérje- és zsírbevitel okoz."

Forrás: thaliachristine.blogspot.ie
Forrás: thaliachristine.blogspot.ie
Kövesd a DizájnKuckó oldalt a Facebookon!


Ha érdekel a lakberendezés, az egyedi, kreatív trükkök és tippek, ott a helyed a DizájnKuckó követői között. Minden nap újabb fantasztikus ütletekkel gazdagodhatsz!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A DIZÁJNKUCKÓ OLDAL!



Igazi csodaszer tavasszal: a medvehagymahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20110412-tavaszi-csodaszer-meregteleniteshez-is-a-medvehagyma-jotekony-hatasai.htmlÍgy reggelizz egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130327-osszeszedtuk-a-leggyakoribb-hibakat-amelyeket-a-reggelinel-el-lehet-kovetni.htmlDaginak csúfolták a diákok a 160 kilós tanárthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130314-testsulya-felet-lefogyta-a-tanar-akit-diakjai-gunyoltak-164-kilobol.htmlA világ leggusztustalanabb ételeihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130313-gusztustalan-etelek-a-nagyvilagbol-es-magyaorszagrol.htmlTurmixdiéta: itt az új csodafogyókúra?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130312-turmix-dieta-a-dietetikus-lerantja-a-leplet-az-uj-csodafogyokurarol.htmlÍgy segít a fogyásban a barna zsírhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130307-az-emberek-szervezeteben-levo-barna-zsirszovet-segit-a-kaloriaegetesben.htmlEltorzult egy házaspár teste a rengeteg hamburgertőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130228-gyorsettermi-etelek-miatt-hizott-el-egy-par.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.