életmód futás mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakemberek szerint egy hosszú, tempós séta legalább annyira hasznos a szívbetegségek ellen, mint a futás, mivel nem a mozgás intenzitása a lényeg, hanem az, hogy közben mennyi energiát használunk fel.

Korábban az volt a közkeletű vélekedés, hogy a futás hatékonyabb az egészségmegőrzés szempontjából, mint a séta. Egy mostani vizsgálatból azonban kiderül, hogy az intenzív séta szintén képes csökkenteni a magas vérnyomást, továbbá a magas koleszterinszint és a cukorbetegség kockázatát, melyek mind a szívbetegség előfutárai.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Paul T. Williams, a kaliforniai Lawrence Berkley Nemzeti Laboratórium munkatársa 48 000 felnőtt adatait vetette össze, és arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben az energiafelhasználás mértéke megegyezik, a séta és a futás között nincs semmilyen különbség az egészségmegőrző hatás tekintetében. A lényeg csupán annyi, hogy mivel futással gyorsabban haladunk, ha a sétát választjuk, nagyobb távot kell megtennünk ahhoz, hogy ugyanannyi kalóriát égessünk el. Például 4,8 km-nyi futás 6,8 km-nyi sétának felel meg, és míg előbbi átlagosan 38 percig tart, utóbbi egy és egy negyed órát vesz igénybe.

A hat éven át tartó vizsgálat során 33 060 futót és 15 045 sétálót hasonlítottak össze a szakemberek, és egyértelműen kimutatható volt, hogy ugyannyi energiafelhasználás mellett mindkét mozgásforma egyforma mértékben csökkentette a különféle, szívbetegséget okozó kockázati tényezőket. Hogy ki melyiket választja, az az egyén döntésén múlik, a lényeg, hogy mozgás közben kimelegedjünk, szaporábban lélegezzünk és a szívverésünk is felgyorsuljon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.