betegség pitypang csalán egészség gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal nemcsak a természet, de a szervezetünk is felfrissülésre vágyik: a különböző gyógynövények segítségével a megújulás egyszerűbb, mint gondolnád. Minden héten bemutatunk egy "csodaszert" - ezúttal a méltatlanul mellőzött pitypang kerül sorra.

Ehető virágszőnyeg

A pitypang szárából láncot fűzni, trombitát készíteni, hosszú szárral szedett virágjaiból koszorút fonni, vagy a kis ejtőernyőket elfújni - mindannyiunknak ismerős tevékenységek, pedig maga a növény sokkal többet tud ennél: kiváló méregtelenítő, vizelethajtó hatású, igazi gyógynövény. A gyógyászatban minden részét alkalmazzák: zöldjében flavonoidok, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelemek - például cink és réz - találhatók, gyökere nagy mennyiségű káliumot, szénhidrátot, karotinoidot, C- és E-vitamint, valamint B-vitamin-komplexumot tartalmaz. Emellett kiváló tisztító, epehajtó, vízhajtó, gyomor- és bélbetegségek esetén emésztést serkentő, étvágyjavító és enyhén hashajtó hatású, a tavaszi méregtelenítésnek pedig fontos alapnövénye lehet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nekünk gyom, másoknak orvosság

A cikória és a rukkola rokonát, melyet ma a legtöbben gyomnövényként tartanak számon, már az ókorban is használták a gyógyászatban, és a hozzáértők ma is gyűjtik ilyen célból a levelét és a gyökerét. A vizelethajtó teakeverékek elképzelhetetlenek nélküle, de máj- és epebetegségeknél, reumával küszködőknél is használják. Nyugat-Európa több országában ugyanolyan nyugodtan szórják a salátába, vagy főzik főzeléknek, mint mi a hagyományos zöldnövényeinket, pörkölt gyökere kávépótlóként is kiváló, nyersen pedig szintén főzelékalapanyagként használható.

Így készítsd el!

Főzelékként, teaként, püréként, párolva vagy nyersen salátaként is fogyaszthatod, de ha még csak ismerkedsz a kissé kesernyés ízzel, próbáld ki az édes pitypangmézet! Gyűjts 250-300 darab virágot, csípd le róluk a szárakat, majd a fejeket tedd fel főni két felkarikázott citrommal és másfél liter vízzel. Egy órán át főzd alacsony lángon, majd szűrd le, és adj hozzá egy kiló cukrot, forrald fel ismét, és főzd még fél órán át. Befőttesüvegekbe töltve és dunsztba téve sokáig eláll, és meglepőn finom mézíze van - innen ered a neve is. Arra azonban figyelj, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget ne fogyassz belőle. Ha pedig emésztőrendszeri problémáid vannak, vagy még sosem próbáltad ki a pitypangot semmilyen formában, előbb kérd ki a háziorvosod véleményét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Dr. Gere Tibor professzor, természetgyógyász a gyermekláncfű használatáról:

"Bár kifejezetten erre vonatkozóan nem végeztek kutatásokat, a gyermekláncfüvet évszázadok óta alkalmazzák biztonságos, hatékony vízhajtóként, és napjainkban már a vízhajtó gyógyszerekhez mérik a hatásosságát. Levelei a szénhidrátbontó enzimek termelődését is serkentik, így testünk kevéssé lesz hajlamos azokat zsírokként tárolni. Vércukorszint-szabályozó hatása is van, mely valószínűleg a növény magas inulintartalmának köszönhető. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a felhasználásához nincs szüksége a szervezetnek inzulinra. Nyilvánvaló tehát, hogy ez a gyakori gyomnövény sokkal többet rejt magában, mint azt az avatatlan ember gondolná. Felhasználása során viszont figyelembe kell venni, hogy enyhe gyomorpanaszok előfordulhatnak egyes személyeknél, mivel növeli a gyomor savasságát. Akinek epeköve van, az a gyermekláncfű alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét! Akik érzékenyek az inzulinra, azok ugyancsak óvatosan járjanak el az alkalmazásakor. Ha más vízhajtókat is szedünk, szintén kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. A gyermekláncfűnek nincs ismert mérgező hatása. Használatára vonatkozó tiltások és korlátozások nem dokumentáltak. Az emésztés javítására napi max. 5 gramm szárított gyökér alkalmazása javasolt, általában az ajánlott napi mennyiség 500-1000 mg között váltakozik. Teát is készíthetünk belőle 4-10 gramm levél hozzáadásával, de folyékony kivonatát (4-10 ml) is fogyaszthatjuk 2 dl vízzel elkeverve.
A növény gyökere, levele ősszel vagy tavasszal gyűjthető. Csak ökológiailag tiszta, fertőzés- és vegyszermentes területről szabad begyűjteni, útszélekről, vasúti töltésekről soha!"

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez Zsírt a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Tavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.htmlA zsírfagyasztásra esküszik Horváth Évahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130416-zsirfagyasztas-horvath-eva-musorvezeto-is-ezzel-szepul.html65 évesen a rúdtánc szerelmese Paulinehttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130417-pauline-whysall-65-evesen-a-rudtanc-szerelmese.htmlÍgy méregtelenítettünk mihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130416-tavaszi-meregtelenites-a-lifehu-szerkesztosege-lebojtkurat-tartott-ime-a-tapasztalatok.htmlArwen torna: Mozgás a női egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130416-arwen-torna-egy-noi-mozgas-segit-a-stressz-ellen-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.