kisdumások gyógyszer gyulladáscsökkentő kamilla gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha gyógytea, akkor a kamilla jut szinte először eszünkbe, és nem véletlenül: borogatásként és teaként fogyasztva is rengeteg gyógyhatással rendelkezik. Tudtad, hogy még a méregtelenítésben is segíthet?

Emésztési bajokra ideális

Sokoldalú gyógynövényünk nemcsak gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, de hatékony a különböző emésztési problémák kezelésében is. Helyreállítja, serkenti az emésztést, lazítja a székletet, de nem okoz hasmenést, és még a görcsöket is oldja. Jótékonyan hat az emésztőrendszeri gyulladásokra is, megnyugtatja a májat, ami így hatékonyabban szűri a méreganyagokat.

Menstruációs görcsökre is jó

A régi egyiptomiak lázcsillapítóként használták, és a "napisten virágjá"-nak nevezték. A népi gyógyászatban viszont a menstruációs görcsök enyhítésére, a szülés megkönnyítésére javasolták. A kamillatea kúraszerű használata az emésztőrendszerben csökkenti a gyulladásokat, oldja a görcsöket, bélfertőtlenítő hatású, de gyomorfekélynél is hatásos. Külsőleg különböző bőr- és szemgyulladások kezelésére is kiváló, de torok- és szájöblítőként is hatásos. Nyugtatóként, stresszoldóként is alkalmazhatod: esténként egy csésze finom mézes kamillatea segíthet elaludni egy zaklatottabb nap után, de egy kamillás fürdő is csodákat tehet.

Forrá: Thinkstock
Forrá: Thinkstock

Tudtad?

Láznál, megfázásoknál a kamillatea elősegíti a gyógyulást, és izzadással készteti a méreganyagok eltávozását a beteg szervezetéből. Ilyen esetekben a kamillavirágot azonos arányban keverhetjük hársfavirággal, bodzavirággal, citromfűvel, borsmentával. Elkészítése: a keverékből egy csapott evőkanállal és 2 dl forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk, lefedve további 15 percig áztatjuk. Mézzel és citrommal ízesítve melegen, lassú kortyokban elfogyasztjuk. Naponta 3-4 alkalommal ihatjuk a teljes gyógyulásig.

Szépítkezéshez is próbáld ki!

Nem véletlenül találsz kamillát az érzékeny, száraz, vörösödésre hajlamos bőrre javasolt kozmetikumokban: a növény fertőtlenít, csökkenti az esetleges gyulladást, így a pattanásos, mitesszeres bőr ápolásában is kiemelkedő szerepet kap. Hetente kétszer próbáld ki a kamillás gőzölést, mely kiválóan tisztítja az arcot, és bársonyosan puha bőrt eredményez.

Forrá: Thinkstock
Forrá: Thinkstock

Németh Imréné Éva természetgyógyász, fitoterapeuta a kamilla gyűjtéséről:

"Ahogy a korábban megjelent könyvemben is említem, hazánkban a kamillavirág az egyik legfontosabb, legkeresettebb gyógynövény. Illóolaját a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar széles körben használja fel. Az általános gyűjtési szabályok betartásával - utaktól, lehetséges szennyezett környezettől távol eső helyről, a természeti környezet teljes megóvásával, száraz és napsütéses időben - május végétől júliusig gyűjthetjük a növény virágzatát. Gyűjtésre akkor alkalmas a virág, amikor a fészkek korongvirágai már sárgák, a fehér szirmok pedig vízszintesen, vagy annál kicsit lejjebb állnak. Az óvatosan leszedett virágokat egyenletesen elterítve - egymás mellett, akár tiszta papíron elrendezve - száraz, meleg helyen száríthatjuk meg. A teljes száradás után papírzacskóban, száraz, hűvös helyen tároljuk a felhasználásig.

Mint minden gyógynövénynél, a kamillánál is akadnak ellenjavallatok: sebek kezelésére ugyan alkalmas a fertőtlenítő hatása miatt, de más gyógynövényekkel (elsősorban cserzőanyag tartalmúakkal) kombinálva használjuk, mert önmagában alkalmazva feláztatja a sebet. Az előírt adagok betartása mellett mellékhatása nem ismert, de a szükségesnél nagyobb adagok hányást okozhatnak. Akik érzékenyek a fészkes virágzatú növényekre, azok bár az elkészült teát fogyaszthatják, elkészítésénél vigyázzanak, hogy a polleneket ne lélegezzék be."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.