diófa gyógynövények diófalevél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy a nagy becsben tartott diófának nemcsak a termései, de a levelei is felhasználhatók? A hajápolástól a méregtelenítésen át rengeteg mindenre alkalmazhatod!

Legendásan hasznos

Az akár húsz méter magasra is megnövő, több magyar legendában is szereplő, régóta kedvelt diófa szinte minden vidéki udvaron megtalálható. Jellemzően az őszi diószüretig csupán a fa adta árnyék miatt kedveljük, miközben levelei is nagyon értékes anyagokat tartalmaznak. A más növényekre, akár állatokra is mérgező, taszító hatású vegyületek nemcsak a fa alatti növények burjánzását akadályozzák meg, de a baktériumok, férgek, vírusok szaporodását is a testünkben - ártalmas mellékhatások nélkül. Hagyományosan a levelek emésztést segítő, salaktalanító, stimuláló hatását használjuk ki, nyirokrendszeri betegségek, tüdőbaj ellen is hatásos, jó vértisztító, vérkeringés-serkentő, antibiotikus hatású. Vidéken régen még a lépfenét is diólevélteával gyógyították. Mivel a tea csökkenti a vércukorszintet és szabályozza az anyagcserét, cukorbetegek kiegészítő terápiájaként is kiváló, összehúzó hatása miatt enyhe hasmenésnél is használják.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Külsőleg mandulagyulladásra és szembajokra is hatásos

A diófalevél teáját nem csak belsőleg használhatod: különböző nőgyógyászati fertőzéseknél is jó szolgálatot tesz, de ekcémára, bőrgombára, visszérsebekre, szemhéj duzzanatára is kitűnő. Szemfertőzéseknél, hályogoknál a rendszeresen a szembe csepegtetett vagy kent diótea nagyon jó hatású, míg Angliában atka és fejtetű-riasztó hatását használják gyakran. A szánkban tenyésző kórokozókat kiválóan irtja, mandula- és torokgyulladásnál, ínysorvadásnál, de akár arcüreggyulladásnál is használhatod rendszeresen.

Hajápolási és fürdési trükkök diólevéllel

Diólevélteával fürdeni nemcsak különleges - és illatos - élmény, de még hasznos is: a gyulladásos megbetegedések tünetei csökkennek, javulhat az ízületek állapota, fertőtlenítő, nyugtató hatású. A haj ápolásánál évszázadok óta használják: csökkenti a korpásodást, hajnövesztő hatású, és még hajfestéshez is alkalmazhatod. Ez utóbbihoz erős teát kell főzni a levelekből, vagy a friss leveleket egy napig ázni hagyni vízben, majd ezt rákenni hajmosás után a hajszálakra, és kicsit állni hagyni. Hajhullás ellen ugyanez az oldat magában is használható öblítővízként, de a friss, aprított leveleket kókuszolajban is felgőzölheted: ha utána kicsit állni hagyod, szuper fertőtlenítő-hidratáló, hajnövesztő pakolást kapsz, amit ha rendszeresen a fejbőrödbe masszírozol hajmosás előtt, csillogó, egészséges és dús lesz a hajkoronád.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

A levelek mellett próbáld ki a ránctalanító, hidratáló hatású dióolajat is, mely főzésnél vagy bőrápolásnál is jótékony hatású - olyannyira, hogy az ókori Egyiptomban is használták balzsamozásnál.

Így gyűjtsd a diófalevelet!

A zöld leveleket általában július-augusztusban érdemes gyűjteni, mikor már vastagok, sötétzöldek, de még nem jelentek meg rajtuk a rozsdafoltok. Csak ép, egészséges leveleket szedj, ami megbarnult, vagy foltos, már nem használható. A leszedett leveleket árnyékos helyen szárítsd, sem tapogatni, sem forgatni nem szükséges. Ha megszáradtak a levelek - jellemzően ötkilónyi friss levélből lesz egy kilónyi szárított - vágd vagy morzsold össze, és tedd dobozba, páramentes helyre. A szárított leveleket csak le kell forráznod, és a szokásos módon készítheted belőle a teát. Akár hetekig is fogyaszthatod, de pár hét után érdemes szünetet tartani.

3 könnyű cukkinis recept nem csak fogyni vágyóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130807-cukkinis-receptek.htmlÍgy vásárolj egészségesen a szupermarketben!http://www.life.hu/ez-zsir/20130730-egeszseges-eletmod-igy-vasarolj-egeszsegesen-a-szupermarketben.htmlFogyj a nyár legédesebb gyümölcsével!http://www.life.hu/ez-zsir/20130806-fuge-fogyj-a-nyar-legedesebb-gyumolcsevel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.