méregtelenítés torokgyulladás gyógytea megfázás hársfavirág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fúj a szél, esik az eső, és a nagy meleghez hozzászokott szervezet nehezen alkalmazkodik az őszi körülményekhez. A legtöbben ekkor élik át az ősz első megfázását, így érdemes jó előre beszerezni egy doboz hársfateát: nagyon sokat csillapíthat a tüneteken.

Illat és gyógyhatás egyben

A hársfát virágzása idején mindenki messziről felismeri: hihetetlenül bódító, édes illata nemcsak a rovarokat vonzza, de a mi orrunkat is. A germánok úgy tartották, hogy a hárs a szerelmesek fája: hitük szerint termékenységet és jómódot hozott, míg a középkorban belőle faragták a szentképeket, és szent faként tisztelték. Ma már inkább gyógyhatásai miatt érdemes foglalkozni vele: már leveleiben megtalálhatók gyógyító cseranyagok, vitaminok, virágja pedig tele van antibakteriális hatású flavonoidokkal, nyálkaanyagokkal, cseranyagokkal és illóolajjal. A belőle készített tea nagyon jó meghűlés, láz, köhögés esetén, de tisztítja a veséket, segíti az emésztést, nyugtató hatású, erősíti a gyomrot, csökkenti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját, és bőrápoló hatóanyagai is ismertek. A virág mellett a hársfának még a fás részét is hasznosítják: elszenesítésével készül az orvosi szén, mely hasmenéses, mérgezéses állapotoknál segít.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Megfázáskor csodaszer

Meghűléskor a hársfavirág izzasztó, nyákoldó, köptető hatása igazi életmentő, finom illata és nyugtató hatóanyagai pedig a lelkünknek tesznek jót a betegség napjaiban. Enyhíti a hörghurutot, csillapítja a fájó torkot és jól megizzaszt. Lábfürdőben is gyakorta alkalmazzák, torok- és mandulagyulladásnál pedig öblögetésre is kiváló. Ha az orrod dugult el, akkor a hársfateás gőzölés segíthet: a forró gőz fölé hajolva kitisztulnak a légutak, csökkenhet a gyulladás. Más gyógynövényekkel is hatásosan kombinálhatod: a bodza, a menta, a kamilla vagy a kakukkfű mind hatásos megfázás elleni szer akár fürdőben, akár gőzben, akár teában.

Így fogyaszd!

A filteres helyett érdemes a zacskós változatot keresned a bioboltokban, patikákban, és teatojásban áztatni a felforralt vízben tíz percig, fedő alatt. Mindenképpen melegen fogyaszd, utána takarózz be alaposan, hatását pedig tovább fokozhatod, ha hársfamézzel ízesíted. Ha jólesik a meleg fürdő, egy kis ízesítetlen teát a kádba is önthetsz, de a teába törölközőt mártva borogatást is készíthetsz - felfázás, reuma, isiász esetén fájdalomcsillapító hatású. Hajmosáskor is bevetheted: keverhetsz belőle a samponhoz vagy az öblítővízhez, vékony szálú, érzékeny hajra kiváló ápolószer.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

Ha főként teaként iszod, akkor áldásos hatásai mellett arra is ügyelned kell, nehogy túl sokat fogyassz a hársfateából, mert felboríthatja a hőháztartásod, és gyengítheti a szívedet. A napi maximális fogyasztás 2-4 grammnyi, ha ennyiből nem tudsz egész napra elég teát főzni, akkor próbálj ki mellé más gyógynövényeket. Egyhetes, folyamatos fogyasztás után mindenképpen tarts szünetet! Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor nem is lesz szükség egyhetes kúrára, hiszen a megfázás pár nap alatt rendeződhet a hársfa gyógyhatásainak köszönhetően.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Aludj egy jót a macskagyökér segítségévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130828-gyogynoveny-aludj-egy-jot-a-macskagyoker-segitsegevel.htmlFehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-cukrok-feher-cukor-vagy-barna-cukor-a-jobb-illetve-nadcukor.htmlMűételeken élünk - Jó ez nekünk?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-mueteleken-elunk-zakcskos-levesek-allattenyesztes-porbol-keszult-etelek.htmlGyógyít és szépít: fogyassz nyers ételeket!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-nyers-etelek-gyogyito-hatasa-egeszseges-eletmod.htmlOrbáncfű: leégés ellen természetesenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-gyogynoveny-orbancfu-leeges-ellen-termeszetesen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.