Edzésprogram a pozitív gondolkodásra

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk testedzés jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran azt gondoljuk, a hála érzése olyasmi, ami egyszer csak megszáll minket. Olyan, mintha valahonnan az égből jönne, magától, spontán az ölünkbe pottyanna. Néha valóban így történik, és egy esemény, egy ember, egy látvány, gondolat, hang, illat vagy tárgy hatására elönt minket a hála érzése. Online jógaiskolánk e heti témája abban segít, hogyan gyakorolhatod tudatosan a hálát a jóga segítségével. 

Vigyázz a szokásokkal!

Ahogy a testnek, úgy az agynak is vannak szokásai. Minél többször gondolsz valamire, annál könnyebb lesz újra és újra ugyanazt a gondolatot előhozni. Ezért lehetnek veszélyesek a negatív tartalmú gondolatok: egyszerűen rá lehet szokni, hogy mindig ugyanazt gondold. Például „Nekem semmi nem sikerül." „Én mindig a rövidebbet húzom." „Nekem soha nincs szerencsém." „Olyan ügyetlen vagyok" - általában ezek a leggyakoribb gondolatok. Ezt a belső hangot át tudod programozni arra, hogy a jó dolgokat vegye észre az életedben. Erre nagyon egyszerű és hatékony eszköz a hála tudatos gyakorlása. Fogj egy papírt és írj egy listát azokról a dolgokról, amikért hálás vagy. Lehetnek egyszerű vagy bonyolultabb dolgok: a napfény, az étel, amit megeszel, a munkád, a körülötted lévő, számodra fontos emberek, a lakásod, az ágyad, a madárcsicsergés, a tavasz, egy esemény... bármi, ami eszedbe jut.

Forrás: Thinkstock

Nap mint nap számtalan inger vesz körül bennünket, ám nem mindig sikerült ezeket tudatosítani magunkban. Ezért kiválasztunk néhány olyan ingert, ami tudatossá válik, ez a folyamat pedig irányítható. Olyan ez, mint egy edzés az agyadnak. Arra trenírozod az elmédet, hogy a jó dolgokat vegye észre maga körül. Ha szeretnéd ezt a képességedet erősíteni, akkor gyakorold velünk a hálát egy olyan jógapózban, ami szimbolikusan köszönetet, meghajlást közvetít.

Tanulj meg hálásnak lenni!

A hála gyakorlását mindig előveheted, amikor „üresjáratok" vannak a napodban. Amíg várni kell a buszra, sorban állsz a pénztárnál, zuhanyzás vagy vezetés közben, vagy amíg várod, hogy felforrjon a teavíz. Idézd fel és sorold magadban azokat a dolgokat, amikért hálás lehetsz az életedben. Hidd el, sokkal hasznosabban töltöd el így az idődet, mint ha magadban a melletted álló nő csizmáját kritizálnád. Ez segíthet elaludni is, és ahogy ezzel a hála listával álomba ringatod magad, úgy alszol el, hogy a gondolataid a körülötted lévő jó dolgokra koncentrálnak. A hála gyakorlása erőteljesebb és interaktívabb lehet, ha többször mondod azt a szót: „köszönöm". Gyönyörű szavunk ez, ne bánj vele fukar kézzel. Szórd szét a családodnak, barátaidnak, a boltosnak, a pincérnek, a szomszédnak, és engedd, hogy szívből jöjjön, ne csak automatikusan ismételd. Ha természetesnek érzed, fűszerezd meg a köszönetet egy mosollyal és figyeld a reakciókat!

A Life.hu tippje:

Ha szeretnél egy hosszabb gyakorlást, e heti ingyenes JógaKlikk videónkban több legyet üthetsz egy csapásra: mozgasd át a tested, oldd a feszültséget és programozd át az agyad pozitív irányba a hála gyakorlásával.

Szétszórt vagy? Ez a te jógatípusod!http://www.life.hu/ez-zsir/20140221-jogaiskola-a-jogaklikkel-teriteken-az-iyengar-joga.htmlKorábban már írtunk a vinyásza flow és a yin jógáról, ezúttal pedig az Iyengar jóga van terítéken. Ennek apropóját az adja, hogy március 1-jén Iyengar jóga napot rendeznek a fővárosban - ismerd meg jobban ezt a jógatípust!Ez Zsír!--Szerelemtuning jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140207-jogaiskola-a-jogaklikkel-paros-joga-valentin-napi-szerelemtuning-jogaval.htmlAz év minden napján fontos, de Bálint napja kiváló apropó lehet arra, hogy kicsit megálljatok és egymásra hangolódjatok a pároddal. A jóga ebben is támogat: felfrissíti az érzelmeket és elmélyíti a hétköznapokba beletompult kapcsolatokat.Ez Zsír!--Akupunktúra helyett jin jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140123-jogaiskola-a-jogaklikkel-pillangopoz.htmlJógaiskolánk e heti cikkével egy sorozatot indítunk el, mely időről időre bemutatja a jógastílusokat. A sorozatot egy itthon kevésbé ismert stílusirányzattal nyitjuk, amely Amerikában már hatalmas népszerűségnek örvend, és nálunk is találni – igaz, csak elvétve – magasan képzett oktatót. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.