Csak semmi alkohol! Tiltólistás dolgok méregtelenítés alatt

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha úgy döntöttél, beleveted magad a tavaszi tisztítókúrába, akkor nem elég, ha csak néhány dolgon változtatsz az életedben. Vannak ugyanis olyan szabályok, amikre különösen ügyelned kell a méregtelenítés alatt. A Life.hu ebben segít!

1. Rákészülés nélkül sose kezdd el!

Hétfő reggel úgy kelsz fel, hogy ha törik, ha szakad, nekiállsz méregteleníteni? Ne tedd: erre ugyanis komolyan rá kell készülni. A kúrát megelőző néhány napban fontos, hogy a testedet és a lelkedet is ráhangold a szervezet megtisztítására. A léböjtöt megelőző 2-3 napban fogyassz könnyű, zsírszegény ételeket és mellőzd az alkoholt. A kúra végeztével is fontos, hogy ne azonnal térj vissza a megszokott étrendedhez: adj magadnak 2-3 napot, amikor könnyű ételekkel visszaállsz a rendes étkezésre. Ne feledd, egy méregtelenítű kúra teljesen átalakítja a napi ritmusodat, így érdemes szabadság idején vagy kevésbé stresszes napokon végezni.

A Life.hu tippje:

Ha még sosem végeztél tisztítókúrát, akkor ne rögtön egy többnapossal kezdj - próbálj ki egy egynapos böjtöt, és fokozatosan szoktasd rá a testedet a hosszabb kihívásra.

Forrás: Thinkstock

2. Alkohol, cigi, kávé kizárva

Ha belekezdtél a szervezeted tavaszi nagytakarításába, akkor ne rontsd el káros dolgokkal a folyamatokat. Böjt alatt az alkohol egyértelműen tilos – ezt Dadda Noémi dietetikus is nagyon fontosnak tartja: "Az alkohol nem ajánlott tisztítókúra idején, mert ilyenkor mindennemű terheléstől mentesíteni kell a szervezetet, hogy csak a méregtelenítésre tudjon koncentrálni. Az alkohol fogyasztása a májat terheli, ami a méregtelenítésben egyébként is nagy szerepet tölt be. Vallási okokból sem ajánlatos az iszogatás a böjti időszakban."

Ha pedig már egészség, akkor a dohányzást is függeszd fel ezekben a napokban, kávé helyett pedig indítsd frissen facsart gyümölcslével a napot!

3. Babát vársz? Beteg vagy? Halaszd el a kúrát!

Terhesség alatt nem tesz jót, ha bizonyos tápanyagokat megvonsz a szervezetedtől – ilyenkor nem jó ötlet egy drasztikus fogyókúra vagy tisztítókúra. Ugyanez vonatkozik a betegekre: ha elkapott az influenza, lázas vagy és fáj a torkod, akkor előbb kúráld ki magad, gyógyulj meg – csakis egészségesen szabad elkezdeni a méregtelenítést! "Csak felnőtt, egészséges embereknek ajánlott tisztítókúrát tartani. Fejlődésben lévő szervezet számára, betegeknek, kismamáknak a szoptatás ideje alatt és idősek számára semmi efféle nem ajánlott. Ezekben az esetekben a szervezet valamilyen oknál fogva nem működik a szokott módon vagy több energiára van szüksége" - vallja Noémi. Ha azonban mégis szeretnéd felturbózni a szervezetedet, a szokottnál jóval több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával megteheted!

Forrás: Thinkstock

4. Óvatosan az edzéssel!

A méregtelenítés alatt természetes, hogy gyengének és erőtlennek érzed magad, így lehetőleg ne ekkor vesd bele magad a vad sportolásba. Egy könnyű lazító jógaóra vagy nyújtás jót tehet, de semmiképp se erőltesd: pihenj inkább és élvezd ki a szervezeted megtisztulását.

Méregtelenítés – igen vagy nem? Mit mond a szakértő?http://www.life.hu/ez-zsir/20140309-meregtelenites-igen-vagy-nem-mit-mond-a-szakerto.htmlMinden tavasszal nők ezrei kezdenek különböző méregtelenítő kúrákba, de az örök kérdés marad: ez vajon valóban szükséges-e a tavaszi megújuláshoz, vagy szervezetünk nem igényel hozzá külső segítséget?Ez Zsír!Origo7 zöldség és gyümölcs, amiket iktass be a méregtelenítésbehttp://www.life.hu/ez-zsir/20140309-gyumolcsok-zoldsegek-amiket-iktass-be-meregteleniteskor.htmlA böjti időszak legfontosabb része a megtisztulás. A szervezetre tavasszal nagyon ráfér, hogy feltöltődjön vitaminokkal, ugyanakkor nem árt száműzni a télen felhalmozódott salakanyagokat sem. Sokan léböjtkúrába vagy kőkemény diétába kezdenek, ha azonban képtelen vagy sanyargatni magad, akkor azzal is sokat tehetsz, hogy a szokottnál több zöldség és gyümölcs fogyasztásával tisztítod meg a testedet. Íme, néhány vitamindús finomság, amik nem hiányozhatnak a méregtelenítő kúrádból.Ez Zsír!OrigoKóstoltad már a répatatárt? Itt az ideje, hogy kipróbáld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140305-greta-konyhaja-repa-tatar.htmlA répát nem csak nyersen vagy párolva érdemes fogyasztanod - akár hiszed, akár nem, tatárként is mennyei ez a vitamindús zöldség. Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.