Erős, izmos hát nyárra - íme, néhány hatásos gyakorlat

Crosstréning hátizom Balogh Zsolt mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hátizmok edzése nemcsak akkor fontos, ha ülőmunkát végzel - az, hogy a gerinced erős és egészséges, minden életkorban sokat számít. Balogh Zsolt crosstréning-oktató segítségével a héten a hátizmokra edzettünk - íme, a gyakorlatok, amiket érdemes kipróbálni!

1. Bemelegítés

A 8-10 perces ráhangolódás az edzésre a hátizmok edzése előtt se maradjon el. A laza séta és kocogás után jöhetnek a bokakörzések, illetve a derék, a csípő és a felsőtest izmainak átmozgatása. Ha alaposan átmozgatod magad edzés előtt, akkor csökken a sérülésveszély is, illetve az izmok is terhelhetőbbek lesznek.

2. Dolgoztasd a karokat és a hátat!

Miért jó?

A karok mellett a vállak és a delta hátsó része is bekapcsolódnak a munkába.

Így csináld:

A tarkón lévő kezeket nyújtsd ki a fül mellé, majd engedd őket vissza. Nagyon fontos, hogy teljesen a fülek mellett nyújtsd ki a karokat. Végezd ezt a gyakorlatot is 4 x fél percig, félperces pihenőkkel.

3. Edzés az oldalsó hátizmokra

Miért jó?

A gyakorlat közben dolgoznak a mélyhátizmok és az oldalsó törzsizmok is.

Így csináld:

Az egyik kart nyújtsd ki a fül mellett, a másikat tedd tarkóra, majd a behajlított kar irányába kezdd el vízszintes síkban oldalra mozgatni a törzsedet. Arra nagyon figyelj, hogy ne csavarodj bele a törzseddel - csak oldalirányú mozgásokat végezz. Ügyelj arra, hogy ne lendületből dolgozz! Ha megy, szintén végezz belőle 4x fél percet, minden sorozatban cseréld meg a karokat.

4. Hátizomerősítés - csak haladóknak!

Miért jó?

Ez a mozgás alaposan megdolgoztatja a lapocka közötti izmokat.

Így csináld:

Hasonfekvésben az egyik kar legyen nyújtva a fül mellett, a másik ellentétes irányban a test mellett. Vegyél egy mély levegőt, kifújásra emeled el mindkét kart a talajtól, és próbáld őket úgy megcserélni, hogy a test mellett legyen végig a kéz, és a könyök kiemelésével vidd át a súlyt a test mellett. Súly nélkül is végezheted, de fél-1 kilós súlyzókkal is kipróbálhatod, vagy két félliteres, vízzel teli ásányvizes palackkal. Egy percig végezz el annyit a gyakorlatból, amennyit csak tudsz.


5. Nyújtás

A hátizmok nyújtása semmiképp se maradjon ki, a jelentős izomláz elkerülése érdekében nem árt, ha a pózokat fél-fél percig kitartod, majd ezt még egyszer megismétled. Jó edzést!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.