Mindegy, milyen, csak zöld legyen! Életmentő zöldségek őszi napokra

kínai kel rost torma szabadgyök rukkola kelkáposzta mángold zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt az ősz és a hűvös idő, így érdemes fokozottan figyelni az immunrendszer erősítésére. Multivitaminok helyett az ételeid megfelelő összeválogatásával is rengeteget tehetsz az egészségedért. Jó, ha minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, most azonban eláruljuk, miért is hasznosak a zöld színű ételek. Válaszd őket minél többször!

A zöld leveles zöldségfélék a legtáplálóbb élelmiszerek, amit csak választhatsz. Tele vannak A-, B-, K- és más vitaminokkal, ráadásul rengeteg ásványi anyagot, például kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, és gazdag antioxidánsforrások is. A leveles zöldségek fitokemikáliákat is tartalmaznak, olyan természetes vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni az artériák megkeményedését, és visszaszorítják a szívbetegséggel összefüggő gyulladást. A zöldségekben lévő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák együttes hatása elősegíti a sejtek méregtelenítését és a DNS-t károsító szabadgyökök eltávolítását, ami a daganatos sejtek kialakulását és szaporodását is gátolja.
Ha az alakodra szeretnél odafigyelni, akkor is érdemes minél több zöld színű zöldséget enni: ezek ugyanis a magas rosttartamuknak köszönhetően felgyorsítják az anyagcserét és teltségérzetet nyújtanak, és mivel kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmaznak, gyakorlatilag annyit ehetsz belőlük, amennyit csak akarsz. Próbálj meg legalább 85-140 gramm leveles zöldséget fogyasztani naponta. Íme, néhány tipp az étrend összeállításához.

/1409/_letm2014915172727

Mit mond a szakértő?

A Life.hu dietetikus szakértője, Ihász Katalin a következőkre hívja fel a figyelmet: ,,Mint minden zöldség, így a leveles zöldségek is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az elfogyasztásra szánt mennyiséggel azonban vigyázni kell, mert úgynevezett flatulencia faktort tartalmaznak, mely a haspuffadás okozója."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.