Lehet, hogy te is laktózérzékeny vagy? Figyelj oda a tünetekre!

Forrás: Thinkstock -
tej laktóz intolerancia tejcukor étkezés laktóztérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran fáj a hasad, esetleg görcsöl vagy puffad? Hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz? Talán nem is gondolnád, de ezek a laktózérzékenység tünetei is lehetnek, amire mindenképpen érdemes odafigyelned.

Hogyan ismerhetem fel, hogy laktózérzékeny vagyok?

A puffadás, a hasi fájdalom, az erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek – mind utalhatnak arra, hogy laktózérzékeny vagy. Óvodás és iskolás korú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz. Érdemes a tünetek okainak mielőbbi kivizsgáltatása szakorvossal, hiszen ezek más súlyos betegségek jelei is lehetnek!

Forrás: Thinkstock

Heléna, 44 éves

Imádom a tejeskávét, és a reggeli kávé évek óta beindította a (fogalmazzunk finoman) gyors anyagcserét. Én azt hittem, ez így normális, de a tünetek néhány éve súlyosbodni kezdtek (40 éves koromban váltam laktózérzékennyé), és már nemcsak hasmenés volt, hanem hasfájás, felfúvódás, puffadás is. Ekkor elmentem orvoshoz, aki egy kombinált szűrés alapján megállapította, hogy laktózérzékeny vagyok.

Mi is az a laktóz érzékenység?

A laktóz intolerancia - más néven tejcukor érzékenység vagy tejcukor-intolerancia - a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya vagy alacsony szintje.

Milyen típusai ismertek a laktózérzékenységnek?

A tejcukorérzékenység leggyakoribb oka genetikai, ez esetben elsődleges vagy primer laktózintoleranciáról beszélünk. A primer laktózintolerancia lehet veleszületett vagy felnőttkori. A veleszületett laktázhiány egy nagyon ritka állapot, ilyenkor az újszülött mindkét szülőjétől hibás laktázgént örököl, és az anyatej emésztésére sem képes a laktázenzim teljes hiánya miatt. Sokkal gyakoribb a felnőttkori laktózintolerancia. Ez esetben a csecsemőkort követően a laktázenzim szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Az anyatejes táplálás alatt a tejcukor hatékony emésztése biztosított, de felnőttkorra az enzim eltűnik a szervezetből. A csökkenés üteme egyénenként eltérő, általában kétéves kor után kezdődik, és hétéves kor előtt nem okoz tüneteket.

Forrás: Thinkstock

A laktózintolerancia kezelése

A veleszületett laktózintolerancia esetében enzimpótlás alkalmazható. A másodlagos laktózintoleranciában szenvedők számára tejcukorban szegény étrend javasolt. A tejcukor bontását biztosítja a tejjel együtt fogyasztott laktázenzim-készítmény, ami enyhíti az étrendi megszorításokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.