10 tipp a cukorfogyasztás csökkentéséhez

Forrás: Thinkstock -
betegség cukor hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember az ajánlottnál jóval több cukrot fogyaszt, ami nemcsak hízáshoz vezet, de árt a fogaknak, a májnak, sőt, egyes rákos megbetegedéseknek is okozója lehet.

A legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot, így nagyon nehéz elkerülni, hogy úton-útfélen bele ne ütközzünk. A szakértők ezért azt ajánlják, hogy a legalapvetőbb ételeinket kezdjük el helyettesíteni valami mással, amiben nincs vagy jóval kevesebb a cukor. Íme, néhány tipp a kivitelezéshez!

  • A cukros gabonapehely helyett egyél zabkását, amibe friss gyümölcsöket is keverhetsz, ezzel akár 30 százalékkal is csökkentheted a cukorfogyasztásodat.
Forrás: Thinkstock
  • Cukros üdítők helyett igyál vizet. Így italonként 10 gramm cukortól kíméled meg magadat.
  • Ha turmixot készítesz, ne porból keverd, hanem friss gyümölcsöt tegyél a tejbe.
  • Ahelyett, hogy péksüteményeket ennél, inkább otthon készíts magadnak szendvicset. A teljes kiőrlésű kenyeret sokféle szendvicskrémmel fel lehet dobni.
  • Óvatosan kell bánni a rejtett cukorforrásokkal is, mint amilyen a porleves vagy a mirelit pizza, de például egy adag ketchup is tartalmaz 3 gramm cukrot, így jól gondold meg, mielőtt a tubushoz nyúlsz.
  • Készíts táblázatot a cukorbeviteledről, így nyomon tudod követni, mennyit fogyasztasz. Közben arra is figyelj, hogy rendszeresen táplálkozz, mert ezzel elkerülheted, hogy a vércukorszinted hirtelen leessen.
  • Ha süteményre vágysz, akkor a legszerencsésebb út, ha saját magad készíted el. Így pontosan meg tudod határozni, hogy mi kerüljön bele. Cukor helyett használj sztíviát.
Forrás: Thinkstock

  • Noha egyes élelmiszerekben, például a banánban, a természetes módon előforduló cukor mennyisége igen magas, az igazi veszélyt a feldolgozott termékek jelentik, ezért ezeknek a címkéjét mindig alaposan nézd át, mielőtt a kosaradba pakolod őket.
  • Amikor nassolni szeretnél, egyél inkább gyümölcsöt.
  • Egyes tanulmányok szerint, ha több fűszert használsz az ételeidbe, kevésbé fogsz sóvárogni a cukor után. Használj több savanyú és a csípős ízt.
Sikertörténet: 65 kilót fogyott, most finteszversenyre készül Gusztihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160222-orfalvy-gusztav-65-kilo-fogyas-utan-fitneszversenyre-keszul.htmlGusztáv egy súlyos sportsérülés után menekült az evésbe. 8-9 éven át tartott ez az állapot, amíg csak evett és szomorkodott a sportkarrierje félbeszakadásán. 155 kiló volt, amikor először lement az edzőterembe, majd többszöri sikertelen próbálkozás után találkozott jelenlegi edzőjével, Schönekker Lászlóval. Közreműködésük elképesztő sikert hozott! Ez Zsír!--Az árpa az új szuperétel? Itt a bizonyíték!http://www.life.hu/ez-zsir/20160219-az-arpa-az-uj-szuperetel-ami-csokkenti-az-etvagyat-es-a-vercukorszintet.htmlA legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Ez Zsír!--Ha tökéletes reggelire vágysz – Így készül az egészséges muffinhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160220-igy-keszul-az-egeszseges-muffin.htmlHa igazán különleges reggelire vágysz, nem kell mást tenned, mint a kedvenc egészséges alapanyagaidat egy nagy tálban alaposan összekeverni, és egy muffinformában kisütni, majd tálalni az ínycsiklandó és egészséges falatokat. Ez Zsír!ThinkstockEzekkel az applikációkkal biztos, hogy mindennap eleget fogsz innihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160217-vizivast-segito-applikaciok.htmlA harmadik hét végéhez közeledik a Life.hu első kihívása. Reméljük, te is érzed már a vízivás pozitív hatásait, és tervezed, hogy a hónap végével sem hagysz fel ezzel a jó szokással. Ez Zsír!--A testtömegindex sem mérvadó többé! Nem tudja megmondani, hogy egészségesek vagyunk-ehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160215-a-testtomegindex-nem-jo-merofoka-az-egeszsegnek.htmlAz orvosok több mint 150 éve használják a testtömegindexet az egészség egyik mérőfokaként, szakemberek azonban újabban egyre erőteljesebben kritizálják ezt a mérési módszert. Szerintük ugyanis egyáltalán nem reálisak az eredmények, amiket a segítségével megkapunk, így ráadásul feleslegesen stigmatizálja az embereket soványnak vagy éppen kövérnek. Ez Zsír!--Hiába sportolsz, mégsem fogysz? Ez lehet az oka!http://www.life.hu/ez-zsir/20160211-ezert-nem-fogyaszt-hosszu-tavon-a-kocogas.htmlHa valaki rendszeresen kocogni kezd, eleinte megszabadul jó néhány kilótól, majd ez a hatás leáll, és a súly nem változik. Ismerős a helyzet? Így tudsz változtatni rajta! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.