Ez lesz a legújabb diétaőrület Hollywoodban! Kiderítettük, mennyire hatásos!

Forrás: Dreamstime -
hatás diéta egészséges életmód zöldség kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző diétaőrületek csak jönnek-mennek manapság. Van azonban néhány, ami hosszú idők óta tartja magát, mint a paleó vagy a mediterrán étrend. Most itt van a legújabb őrület, az úgynevezett Sirtfood-diéta, amit néhány celeb már fel is kapott, és esküsznek a jótékony hatására. 

Az elve a következő

A szirtuinokban gazdag élelmiszereket tartalmazó étrend elősegíti a fogyást. Néhány kutatás szerint ez a speciális, növényi eredetű fehérje az anyagcsere felgyorsítása révén a kalóriakorlátozás hatásait utánozza, fokozva az izmok hatékonyságát, bekapcsolva a zsírégető mechanizmusokat, és csökkentve a gyulladás szintjét. De tényleg így van? Vegyünk sorra néhány további kérdést a diétával kapcsolatban.

Forrás: Dreamstime

Ténylegesen hogyan működik a diéta?

A diéta két szakaszból áll. Az első, háromnapos szakaszban a diétázók napi 1000 kalóriára korlátozzák kalóriabevitelüket. Napi étkezéseik három, szirtuintartalmú zöldségekből készült léből és egy szirtuinban gazdag élelmiszerekből készült „normál” fogásból állnak. A negyediktől a hetedik napig a diétázók napi 1500 kalóriára emelik kalóriabevitelüket. Ezeken a napokon kétszer isznak zöldséglevet, és két normál fogást fogyasztanak.

A Sirtfood-diétát Aidan Goggins és Glen Matten, az angliai Surrey Egyetem táplálkozásgyógyász szakértői mutatták be részletesen idén januárban kiadott könyvükben. Valóságos Sirtfood-őrület tört ki, miután néhány világsztár megesküdött jótékony hatásaira.

A fenntartó időszaknak tekinthető második, 14 napos szakaszban a diétázók naponta három kiegyensúlyozott, szirtuinokban gazdag élelmiszerekből készült fogást esznek, valamint egy szirtuinokban gazdag zöldségekből készült levet isznak. Ezt követően az ajánlások szerint folyamatosan a szirtuinokban gazdag élelmiszerek kiegyensúlyozott étrendjét követik, a zöldséglevekkel kiegészítve.

Forrás: Dreamstime

Melyek a szirtuin fehérjékben gazdag élelmiszerek?

A lista a következőket tartalmazza: dió, eper, kávé, kelkáposzta, zeller a zöldjével együtt, extraszűz olívaolaj, hajdina, chili, kakaó (amelyik legalább 85 százalékos tisztaságú), matcha, zöld tea, medjool datolya, vörös cikória, lila hagyma, vörösbor, rukola, szója és kurkuma.

Mit tartalmaznak a zöldséglevek?

Kelkáposztát, petrezselymet, rukolát, zellert, almát, citromot és matcha teát.

Lehet a diétától fogyni?

Igen. Legalábbis az elején. Szinte bármikor, amikor korlátozzuk a kalóriabevitelt, fogyni fogunk – a napi 1000 kalória pedig igencsak korlátozásnak tekinthető.

Forrás: Dreamstime

Egészségesek ezek az élelmiszerek?

Igen. Feltétlenül javasolhatók ezeknek a szirtuinokban gazdag élelmiszereknek a fogyasztása a kiegyensúlyozott étrendek alkotórészeként. A több azonban nem feltétlenül jobb. A túl sok olaj, kakaó és bor például, akárhogy is nézzük, túl sok kalóriát jelenthet.

Összességében elmondhatjuk, hogy a zöldséglevek fontos részét képezik a diétának, tehát ha valaki nem szereti az ízét, máris problémába ütközik. Ha pedig a listán szereplő többi élelmiszert sem szereti, jobb, ha elfelejti.

A diétáknak inkább az adagok kontrollálására kellene megtanítaniuk az embereket, és arra, hogyan készíthetik el az amúgy is kedvelt élelmiszereik egészségesebb változatait, anélkül, hogy a naponta fogyasztandó különleges élelmiszerek listájára kellene hagyatkozniuk.

Forrás: Dreamstime

Az eddigi kutatások alapján a szirtuinok inkább az emberi élettartamra vonatkoztak, mintsem a fogyásra. A kutatások ígéretesek ugyan, de további vizsgálatokra – különösen humán kísérletekre – lesz szükség ahhoz, hogy meggyőző javaslatokat lehessen megfogalmazni. Ezek az élelmiszerek nem csodaszerek, és egyszerűen az, hogy a tányérunkra tesszük ezeket, még nem garantálja a fogyást. A sikeres karcsúsodásban az életmóddal összefüggő más tényezők is szerepet játszanak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, nyáron? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket!
Fájdalom, striák, megereszkedett keblek – Az aktív testmozgás súlyos kárt tehet a mellekben!http://www.life.hu/ez-zsir/20160802-az-aktiv-testmozgas-kart-tehet-a-mellekben-hasznalj-sportmelltartot.htmlRengetegen edzenek napi szinten, ehhez képest a nők mintegy 80 százaléka nem megfelelő sportmelltartót hord. Márpedig ez azért is fontos, mert az aktív testmozgás akár kárt is tehet a mellekben. Ez Zsír!OrigoRubint Réka, Vajna Timi, Sarka Kata – A legdögösebb magyar bikinitestekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160802-bodi-sylvi-sarka-kata-vajna-timi-a-legdogosebb-magyar-bikinitestek.htmlMég javában tombol a nyár, előttünk van még egy egész hónap, így biztosan találkozunk még a közösségi médiában bikinis fotókkal. Szerencsére ezekből eddig sem volt hiány, így most meg is tudjuk mutatni a legdögösebb bikinitesttel megáldott magyar celebeket. Ez Zsír!OrigoA jógától be lehet csavarodni? – Tanuld meg velünk a garudászanát!http://www.life.hu/ez-zsir/20160729-tanuld-meg-velunk-a-garudaszanat-a-sas-pozt.htmlKívülről nézve úgy tűnhet, a jógik csomót kötnek a testükre, hogy kioldják a feszültséget az elméjükből. Ez azért tud működni, mert a jógában két ellentétes erő egységén vagy egyensúlyán dolgozunk. A gyakorlás „Ha" és „Tha" „Nap" és „Hold", „aktív" és „passzív", „kifelé irányuló" és „befelé forduló" erők folyamatos libikókája. Ez Zsír!OrigoA nyár legmenőbb sütije: így készül a sajttortahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160729-sajttorta-gyumolcsokkel.htmlMiért imádjuk a sajttortát, különösen nyáron? Mert a forróságban egy könnyű, nem túl édes, frissítő édességre vágyunk. Így amikor nem a házi készítésű jégkémre szavazunk, akkor jöhet a sajttorta. Ez Zsír!OrigoAz augusztusi kihívásban új mozgásformával ismerkedünk! Készen állsz?http://www.life.hu/ez-zsir/20160729-az-augusztusi-kihivasban-uj-mozgasformaval-ismerkedunk.htmlA gyümölcsevés hónapja után új kihívás elé nézünk. Az augusztusi próbatétel szerint kipróbálunk és rendszeresen gyakorolunk egy mozgásformát. És hogy miért jó ez? Ez Zsír!--Történelmet írnak! Így látják a világot a legdögösebb plus size modellekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160728-5-plus-size-modell-aki-sokat-tett-az-egeszseges-testkepert.htmlNem kell csontsoványnak lenned ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben – vallják a plus size modellek, akik modellkarrierjük mellett az egészséges önkép és a test szeretetének szóvivői is. Íme, 5 plus size modell, aki sokat tett a nőkért! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.