Nyolcéves korára elérte a 70 kilót! Mégis bombanő és példakép lett Radics Gigi

diák egészség túlsúly Radics Gigi sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küzd. A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) szerint a számottevő javuláshoz idő kell, és a változás többnyire csak külső segítséggel valósul meg. Radics Gigi énekesnőnek ez sikerült, pedig 8 éves korára már elérte a 70 kilót. A Megasztárban feltűnt tehetséget személyi edző segítette az átalakulásban, de a szülei is támogatták az életmódváltását.

A testnevelő tanárok a 2015/2016. tanévben is elvégezték a diákok fittségi állapotát vizsgáló Netfit-méréseket. Az előzetes adatok szerint az eredmények továbbra is aggasztóak:

a felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott.

A felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott Forrás: Thinkstock

A kilenc területet vizsgáló fittségi teszt közül a gyerekek továbbra is a törzsemelés- és az ingafutástesztben voltak a leggyengébbek, míg a kézi szorítóerő és a hasizomtesztben mutatták a legjobb eredményeket.

Szerencsére vannak olyan sztárok és példaképek, akik saját élettapasztalataikon keresztül bizonyítják, hogy a gyerekkori súlyprobléma orvosolható, és ehhez sokféle eszköz áll rendelkezésre.

Radics Gigi énekesnőt az életmódváltásban leginkább a szülei segítették, de a kitartása, szorgalma is hozzájárult ahhoz, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól.

A legnehezebb a szülőknek beismerniük, hogy a gyerekük állapotán változtatni kell.

Forrás: Facebook/Radics Gigi

„Én nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, hogy 8 éves koromban mellém álltak, és az első 6-7 hónapban velem jártak edzeni, sőt próbálták velem együtt betartani az új étrendemet is” – mesélte el a népszerű híresség. Radics Giginél a fogyás leginkább a sportnak és a programozott étrendnek volt köszönhető. Heti háromszor járt másfél órás edzésre személyi edzőhöz, otthon pedig rendszeresen futott. Az énekesnő a túlsúlyos gyerekeknek javasolja, hogy szénhidrátot délután már ne egyenek, és összesen ötször étkezzenek egy nap, háromóránként, keveset. A szülőket pedig arra figyelmezteti, hogy támogassák a gyerekeket, hiszen a fiataloknak nagyon fontos a példakép, aki akár maga a szülő is lehet. A Magyar Diáksport Szövetség szakemberei szerint

a testtömegproblémák kezelésének leghatásosabb módja a rendszeres sport beépítése a mindennapokba, illetve a táplálkozási szokások átalakítása.

A probléma kezelésének leghatásosabb módja a rendszeres sport Forrás: Thinkstock

Éppen ezért csalódáskeltő, hogy a Netfit informatikai rendszerében, ahol 800 ezer magyar tanuló fittségi adata érhető el, a honlapon regisztrált szülők száma alig haladja meg a háromezret, holott több mint egymillióan vannak. Pedig ebben a rendszerben azonnal elérhetőek azok a riportok, amelyek a tanuló aktuális és legutóbbi tanévhez viszonyított fittségi állapotát mutatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.