A repceolaj lenne a csodaszer a hasi zsír ellen?

Forrás: Thinkstock -
zsír repce repceolaj egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye te is minden évben felfigyelsz a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére? Nemcsak a látványa elképesztő, az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje újra felfedezni a repcét!

Amikor fogyókúrába kezdünk, mindannyiunknak megvannak az elképzelései, honnan mennyit szeretnénk leadni. Milyen kár, hogy testünk erre valahogy soha nem figyel, és a diéta végül csak nem úgy sikerül, ahogy elterveztük! Úgy tűnik, mégis van valami, ami célzottan segíthet a zsírok elleni küzdelmünkben. Egészségkutatók állítása szerint ugyanis

a repceolaj étrendünkbe való bevezetése segíthet leküzdeni a hasunkon felrakódott zsírréteget, mindemellett nagyon egészséges is.

Forrás: Thinkstock

A hasi területeken felrakódott zsírréteg megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A repceolaj azonban a benne lévő egyszeresen telített zsírsav miatt képes csökkenteni a bennünk felrakódott káros zsírok mennyiségét, mindemellett jótékony hatása az eddigi kutatási eredmények szerint kifejezetten a hasi zsírrétegekre specializálódik.

Tudtad?

A repce közel sem "új keletű" növény: az Indus völgyében már 3000 éve is használták nem kevés jótékony hatása miatt. Európában a 13. századtól készítik belőle a repceolajat. A kékeszöld levelű, sárga virágú növénynek itthon két fajtájából állítják elő az olajat: a réparepcéből és a káposztarepcéből.

Egy kutatás eredményei

Egy brit kutatócsoport 5 különböző növényi olaj hatását tesztelte 101 résztvevőn. Az összes vizsgált személy rendelkezett a metabolikus szindrómára hajlamosító tünetek legalább egyikével: magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vércukorszint, alacsony HDL-koleszterinszint (ez az ún. jó koleszterin), és hasi zsírfelesleg. A résztvevők egy négyhetes, előre megszabott étrendet követtek, amelyek normál repceolajat, magas zsírsavtartalmú repceolajat, magas zsírsavtartalmú repceolajat hozzáadott omega-3-zsírsavval, kukorica-/sáfrányolajat vagy lenmag-/sáfrányolajat tartalmaztak. A vizsgált személyek két, a napi energiaszükségletüknek megfelelő kalóriatartalmú turmixot, úgynevezett smoothie-t fogyasztottak naponta, amely narancsból készült fagylaltot, alacsony zsírtartalmú tejet, fagyasztott epret és az egyik vizsgált olajat tartalmazott. Azok, akik diétája a repceolaj egyik fajtáját tartalmazta, a 4 hetes vizsgálat után 100 g-mal kevesebb hasi zsírfelesleggel távoztak, mint a másfajta olajat fogyasztó társaik.

Forrás: Thinkstock

Használd arcpakolásban is!

Nemcsak a szervezetedre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, úgyhogy szokásos arcpakolásodat ideje feltuningolni egy kis repceolajjal.
Arnold Schwarzenegger személyesen gratulált Kiss Virág fitneszmodellnek – Interjú!http://www.life.hu/ez-zsir/20161107-interju-kiss-virag-fitneszmodellel-versenyzesrol-eletmodrol.htmlA csodálatos fitneszmodell, Kiss Virág csak idén ősszel hét bajnoki címmel lett gazdagabb, köztük az Arnold Classic Europe-ot is megnyerte a saját kategóriájában. Arnold Schwarzenegger személyesen gratulált neki. Saját bevallása szerint a legjobb visszacsatolás számára mégis az, hogy sokan példaképnek tartják. Virág valóban igazi példakép, olvassátok el a vele készített interjúnkat! Ez Zsír!--Futás télen? A legjobb!http://www.life.hu/ez-zsir/20161104-telen-a-legjobb-futni-ime-5-remek-cipo-hozza.htmlHa még nem próbáltad, itt az ideje, hogy a hideg hónapokban is folytasd vagy elkezd a futást. Mutatunk hozzá öt remek cipőt, mert ugye az az alapja mindennek. Szerintünk a hideg hónapokban a legklasszabb a futás, legyél te is amazon! Ez Zsír!OrigoMeglepő ételkombinációk, amiktől egészségesebbek leszünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161103-etelkombinaciok-amelyek-segitenek-hogy-egeszsegesebbek-legyunk.htmlVan, hogy bizonyos ételeket célszerű keverni egymással: a méz és a tej például kimondottan jó barátok. Egyes ételek segítenek abban is, hogy a tápanyagok jobban felszívódjanak. Ez Zsír!ThinkstockFelejtsd el a liftet! Válaszd a lépcsőzést egy hónapighttp://www.life.hu/ez-zsir/20161027-a-novemberi-kihivasban-minden-nap-a-lepcsot-valasztjuk.htmlA logikai játékok kihívása után újra a testünk acélozása lesz a tét. Novemberben ugyanis mindennap a lépcsőt választjuk. Ez Zsír!--Nobel-díjas tudós fedezheti fel a hosszú élet titkát! A piros gyümölcsökben lehet a kulcshttp://www.life.hu/ez-zsir/20161020-nobel-dijas-tudos-fedezheti-fel-a-hosszu-elet-titkat.htmlLehet, hogy a rák, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és számos öregkori betegség, ami jelentősen lerövidítheti az ember életét, hamarosan a múlté lesz? Bizony, előfordulhat, ha célegyenesbe jut az a munka, amit az idén orvosi Nobel-díjjal elismert japán tudós, Ohszumi Josinori, a Tokiói Műszaki Egyetem molekuláris sejtbiológusa indított el. Ez Zsír!--Az ősz legmenőbb sütije sütőtökkel készülhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161027-sutotokos-receptek-egeszsegesek-es-finomak.htmlAmellett, hogy magában is öröm fogyasztani, a sütőtökből szuper és nem utolsósorban igencsak egészséges süteményeket lehet készíteni. Mutatjuk is a kedvencünket! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.