Egészséges recept: készíts házi csipszet!

Forrás: Thinkstock -
recept csipsz egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kellemesen sós, vékonyra szelt, roppanós krumplicsipszeket, amik sajnos annál egészségtelenebbek. Rengeteg „rossz” zsírsavat tartalmaznak, ráadásul nagy részüket pálmazsírban sütik ki, amiért felfoghatatlan ütemben irtják ki az esőerdőket, hiszen kell a terület az újabb és újabb ültetvényeknek. Ideje tehát ráállni az otthon gyártott csipszekre, amelyek egészségesek, és az ökológiai lábnyomot is csökkentik. 

Almacsipsz

Moss meg 3 nagyobb almát, és magházvágóval vájd ki a közepét. Ezután akár késsel – bár úgy egy kicsit nehezebb szép vékony szeletekre vágni –, akár zöldséggyaluval vágd fel egyenletes méretű, nagyjából 1,5-2 mm vékony karikákra. A sütőt melegítsd elő 100 fokosra. A rácsot vedd ki a sütőből, erre helyezzük majd a sütőpapírt, amire szépen felsorakozhatnak az almakarikák.

Facsard ki egy citrom levét. Ebbe tehetsz 2 kiskanál fahéjat, és akár 2 kiskanál kókuszvirágcukrot, mézet vagy az általad használt édesítőszert. Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd egy kis ecsettel kend be vele az almaszeleteket. Természetesen minden ízesítés nélkül is megsütheted az almaszeleteket, amiket 1 órára – ha mód van rá, légkeveréssel – tegyél be a sütőbe.

Almacsipsz Forrás: Thinkstock

Tipp

Az alma a legideálisabb a gyümölcsök közül a csipsz készítésére, de eperrel, kivivel, banánnal is kipróbálhatjátok. Utóbbi egy külön eset, ezt nem szabad túlságosan vékonyra vágni, kb. 20 szelet legyen egy banánból. Sütés előtt érdemes egy kevés citromos-mézes vízbe beáztatni, hogy ne barnuljon meg, ráadásul jó íze lesz tőle.

Zöldségcsipszek

A zöldségből készült csipszek tényleg akkor finomak, ha jó ropogósak, ennek pedig két titka van. Az egyik az, hogy bármilyen zöldségből készüljön is, a lehető legvékonyabbra kell gyalulni, vagyis itt is érvényes a 1,5-2 mm-es vastagság, a másik pedig az, hogy a sütőpapíron véletlenül sem szabad egymásra pakolni őket. Ha felkarikáztad a zöldségeket, egy kevés olívaolajban forgasd meg őket. Mehet rájuk majd egy kis Himalája-só is, de csak szigorúan a sütés után. A sütőt 140 fokra melegítsd elő. Nagyjából 30-40 percre van szükség a sütéshez, de érdemes közben figyelgetni, mert az egyes zöldségek sütési ideje más-más lehet.

Zöldségcsipsz Forrás: Thinkstock

Ami a zöldségeket illeti, szinte bármi alkalmas a csipsz készítésre. A mi kedvenceink a cékla, az édesburgonya, a répa és a paszternák. Ezeket mindenképpen próbáld ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.