A házi kedvencek is egyre csak híznak - Rossz példát mutatunk nekik!

kövér kutya hízás mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A súlyprobléma manapság már nemcsak az embereket érinti, hanem házi kedvenceinket is. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a kutyák nagyjából 54, míg a macskák 58 százaléka túlsúlyos, ami eléggé sokkoló szám.

Az elkényelmesedő világunkban nemcsak az emberek, sajnálatos módon az állatok is leszoknak a mozgásról. Hiszen egy lusta gazdi mellett, aki nem tudja rávenni magát, hogy sétálni vigye házi kedvencét, inkább csak elterül a tévé előtt, és eszik valamit, a háziállat is ellustul.

A mozgásszegény életmód mellett az is az állatok elhízásához vezet, ha falatkákkal akarjuk kifejezni a szeretetünket. Ha ezt csináljuk, valójában rosszul szeretjük kis kedvencünket. Ha jól szeretnénk, inkább sétálni vagy futni mennénk vele. Ezzel egyrészt a napi mozgásigényét is kielégítjük a kutyusnak, ami sokkal kiegyensúlyozottabbá teszi, másrészt azt is megakadályozzuk, hogy pluszkilókat szedjen fel. Nem beszélve arról, hogy ennyi mozgásra az embernek is szüksége van.

Talán nem is annyira meglepő, hogy az állatoknál is hasonló betegségeket okoz az elhízás, mint az embereknél, illetve az élettartamot az állatok esetében is csökkenti a túlsúlyos állapot. Elhízott házi kedvenceknél is gyakori az ízületi betegség, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervrendszeri problémák és a vesebetegségek.

Együtt is lehet fogyni

A 158 kilós Lindsey Evansnek elhízott kutyája fogyókúrájától jött meg a kedve saját életmódváltásához. Kutyája, Millie ugyanis annyi nassolnivalót kapott, hogy végül afrikai oroszlánkutya létére hatvankilósra hízott, lábproblémái lettek, és kórházba került. Az ottani orvosok megmosták a túlbuzgó gazdi fejét, Millie-t pedig fogyókúrára fogták. Miután a kutya egészségesebb ételeket kapott gazdijától, eredeti súlyának felére fogyott, a nagy változástól pedig Lindsey is rádöbbent saját extrém méreteire. Millie kitartása jó példaként szolgált, így az asszony is fogyókúrázni kezdett: napi ételadagját a felére csökkentette, a cukrot, a zsírt és a nassolnivalókat teljesen száműzte, így néhány hónap alatt elképesztő módon kilencven kilót fogyott, amit azóta sem hízott vissza. Itt láthatsz képet a lefogyott kutyusról és gazdájáról. Lindsey-re a nagy fogyás után még vár ugyan egy térdműtét, de utána még aktívabb életet élhet kutyájával, aki nélkül – mint állítja – soha nem kezdett volna neki a fogyókúrának.

A legkövérebbek

  • Alfie, a 80 kilós labrador
Alfie Forrás: Youtube
  • Samson, a 84 kilós labrador
Samson Forrás: Youtube
  • Buddy, a 82 kilós ausztrál juhász
Buddy Forrás: lifewithdogs.tv
  • Kale chips, a 40 kilós beagle
Kale Chips Forrás: Youtube
Vincent Forrás: Youtube

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.