Tojásos reggeli vegáknak és húsevőknek

Forrás: Thinkstock -
cukkini tojás recept szalonna fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétköznapokban örül az ember, ha egy gyors szendvicsre van reggelente ideje, hétvégén viszont jó lelassulni és villásreggelit tartani. Ehhez mutatunk most egy receptet!

Hozzávalók:

  • 1 cukkini (ha vega módra)
  • szalonna (ha húsos)
  • tojás
  • sajt (parmezán vagy kék sajt)
  • zöldfűszerek
  • bors
Muffin formában sült szalonnába tekert tojás Forrás: Thinkstock

Elkészítése:

Ha van otthon muffinsütőd, abban tökéletesen el tudod készíteni, de a legszebben a creme brulée-hez is használatos porcelán tálkákban lehet elkészíteni, mert abban rögtön fel is lehet tálalni. Bármelyik formád is legyen, olivaolajjal kend ki őket. A muffinsütőnél két személyre négy lyukat olajozz ki, a porcelán tálkák általában nagyobbak, így kettő is elég belőlük.

Olajozás után vagy szalonnával béleld ki a formákat, vagy ha hús nélkül készítenéd, akkor cukkinivel, amit előzetesen hosszanti irányban gyalulj vékonyra, ezzel ágyazunk meg a tojásnak. Ezután a kisebb formákba üss egy tojást, a nagyobbakba nyugodtan tegyél kettőt. Ezt követően sózd, borsozd, és egy kevés friss snidlinggel is szórd meg. A tetejére mehet a sajt, amit ízlés szerint választhatsz meg. Egy kis reszelt parmezánnal, de rámorzsolt kék sajttal is nagyon ínyenc lesz a végeredmény. Ha viszont kevésbé kedveled az intenzív sajtos ízt, akkor egyszerűen reszelj rá egy kevés trappistát.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A sütési időt sok minden meghatározza. Az is, hogy mennyit készítünk belőle, illetve, hogy milyen állagúra szeretnénk készíteni a tojást. Ha enyhén folyósan szereted, akkor 15 perc után már érdemes figyelgetni.

A porcelán tálakban egy kevés petrezselyemmel a tetején már tálalhatod is, de a muffin formákból mindenképpen ki kell ügyeskedni a tojásokat. Ezt viszont tálalhatod humuszágyon, mellé pedig szeletelj bagettet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.