Indítsd a napot édesburgonyás reggelivel: receptek

2018.05.21. 11:00

Érdemes kísérletezni az édesburgonyával, mert nemcsak köretként, hanem reggeliként, főételként és desszertként is remek fogásokat lehet készíteni belőle. A reggelibe azért jó belecsempészni, mert a különleges íz mellett az alacsony glikémiás terhelése miatt roppant egészséges is.

„Az édesburgonyát sokan csak köretként fogyasztják, pedig főétel, desszert, koktél és számos reggeli fogás is különlegesen finom lesz tőle. Aki ezzel indítja a napját, nemcsak új ízeket fedezhet fel, hanem az egészségére is figyel, ugyanis az édesburgonyának alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, tehát nem terheli a szervezetet" – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója, aki Kovács András bioédesburgonya-termesztővel közös receptkönyvében megannyi lehetőséget megmutat a batáta változatos elkészítésére.

Édes álom kávéturmix 

Hozzávalók:

  • 30 ml kókusz püré
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • 1 eszpresszó kávé
  • 50 g friss vagy párolt édesburgonya
  • 120 ml tej
Édes álom kávéturmixForrás: Czanik Balázs

Elkészítése:

A hozzávalókat turmixold össze kevés jéggel (az eszpresszó kivételével). Öntsd ki egy pohárba, és a tetejére borítsd rá az eszpresszót, majd tetszés szerint kókuszreszelékkel és chia maggal díszítsd.

Tápérték:

Energia: 258kcal, fehérje: 5g, szénhidrát: 47g /melyből cukrok: 30g/, rostok: 3g, zsír: 4g, telített zsírsavak: 2g

Édes ébredés zabkása

Hozzávalók

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 közepes párolt édesburgonya
  • 5 evőkanál zabkása
  • ízlés szerint édesítő
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ db savanykás alma
Édes ébredés zabkásaForrás: Czanik Balázs

Elkészítése:

Keverd össze a joghurtot a zabpehellyel. Kockázd fel az édesburgonyát, és néhány perc alatt párold meg a mikróban. Közben kockázd fel az almát, és az édesburgonya, a joghurtos zabpehely társaságában borítsd egy müzlis tálkába, és alaposan keverd össze őket. Ízlésed szerint ízesítsd!

Tápértéke:

Energia: 493kcal, fehérje: 19g, szénhidrát: 70g /melyből cukrok: 26g/, rostok: 11g, zsír: 11g, telített zsírsavak: 5g

Édesburgonyás rántotta

Hozzávalók:

  • 1 kis fej lila hagyma
  • 4 db tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 kisebb méretű édesburgonya, amely ízlésed szerint lehet sárga, lila vagy fehér húsú
  • 5 dkg kockázott füstölt bacon
Édesburgonyás rántottaForrás: Czanik Balázs

Elkészítése:

Ehhez a recepthez mindössze egy serpenyőre lesz szükséged. Takarékon (még véletlenül se éghessen oda) óvatosan pirítsd le a bacont, majd szedd ki egy tálba. A kisült zsiradékra dobd rá a lilahagymát, kapasd meg picit. Végül a felkockázott édesburgonyát is add hozzá, és pirítsd át az egészet. Egy tálban verd fel a tojásokat, reszeld bele a sajtot, keverd össze, és mehet is a szépen megpirult édesburgonyás egyvelegre. Végül süsd meg, majd pedig szórd meg apróra vágott baconnel!

Tápértéke:

Energia: 770kcal, fehérje: 44g, szénhidrát: 28g /melyből cukrok: 8g/, rostok: 4g, zsír: 53g, telített zsírsavak: 14g

receptreggeliédesburgonya