A lektinmentes diéta az új őrület, pedig sok egészséges ételt is tilt

diéta egészség fogyókúra zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel a mértékletességet és változatosságot hirdető életmódváltás sokak számára túlságosan unalmas, mindig akad egy újabb hangzatos diéta, ami átsöpör a világon. A legújabb trend a lektinmentes étrend, amin már most sokat vitatkoznak a dietetikusok.

A dél-kaliforniai kardiológus és szívsebész, Steven Gundry a The Plant Paradox című könyvében fejti ki álláspontját, miszerint a lektin nevű fehérje, ami sok növényben is megtalálható, a fogyás legfőbb ellensége.

A gond csak az, hogy ez a fehérje azokban az alapanyagokban is fellelhető, melyeket egészségesnek gondoltunk:

a teljes kiőrlésű gabonában, a babban, a lencsében, a borsóban, a kukoricában, a banánban, a gyümölcslevekben és sok állati fehérjében. Gundry azt állítja, hogy a lektinmentes étrend csökkentheti a szervezet gyulladásait, fokozhatja a súlyvesztést, és egészségesebb életmódhoz vezethet. Más szakértők azonban vitatkoznak ezzel.

Sok zöldséget és gyümölcsöt tilt az új slágerdiéta Forrás: Shutterstock

Mik a lektinek?

A lektinek a növényekben, állatokban, de még bennünk, emberekben is természetesen előforduló fehérjék. Ami a növényeket illeti, nincs teljes mértékben feltérképezve a szerepük, bár tudható, hogy a növény fejlődése szempontjából is fontosak. Negatív megítélésüket valószínűleg az adja, hogy a lektinek a kártevők távoltartására is szolgálnak: megbetegszenek tőle. A könyv szerzője, Gundry szerint az emberekben is gyulladásos reakciót váltanak ki, ami hízáshoz és más bélrendszeri betegséghez is vezethet, mint például az irritábilis bél szindróma.

Mi a lektinmentes diéta?

A lektinmentes diéta tiltja azokat az ételeket, amelyek nagyobb mértékben lekint tartalmaznak. Ez főleg a gabonákat, a hüvelyeseket, a burgonyaféléket érinti, de a paradicsom, a paprika és a padlizsán is a listán van. Továbbá tiltja a tejtermékeket, a nem szezonális gyümölcsöket, ami pedig a húst illeti, csak a szabadtartású állatokból készült termékeket engedi. Lehet fogyasztani továbbá leveszöldségeket, karfiolt, brokkolit és spárgát, illetve vadon fogott halakat.

A lektinmentes diétában a paradicsom, a paprika és a padlizsán is tiltólistás Forrás: Shutterstock

Fogyaszt vagy többet árt, mint használ?

Gundry azt állítja, hogy ő maga több mint 30 kilót fogyott a lektinmentes diétával, és betegei is sikerrel alkalmazták a speciális étrendet. Könyvében egy 2006-os tanulmányt is idéz, miszerint a lektinmentes táplálkozás jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, illetve a metabolikus szindróma tüneteire is pozitívan hat. Más szakértők nem ennyire optimisták a lektinmentes diéta kapcsán. "Az soha nem jelent jót, ha egy diéta egy komplett élelmiszercsoportot száműz az étrendből. A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek fogyasztása vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmuk miatt annyi kedvező tulajdonsággal bír a szervezet számára, ami mellett eltörpül az az elhanyagolható mennyiségű lektinbevitel" - mondja Amy Goodson.

Samantha Cassetty pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy más tanulmányok éppen azoknak az élelmiszereknek mutatták ki a fogyásra pozitív hatását, amit a lektindiéta tilt. 2017-ben az American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikált egyik tanulmány például azt bizonyította, hogy a rendszeresen hüvelyeseket (bab, csicseriborsó, lencse) fogyasztók jelentősen nagyobb súlyt vesztenek, mint akik nem fogyasztják ezeket. Leah Kaufmann hozzátette, hogy az IBS-ben szenvedőknél sikeres súlycsökkenést értek el a magas lektintartalmú ételek visszaszorításával, így a bab és a jelentős keményítőtartalmú zöldségek tiltásával.

Amy Goodson elismeri, hogy a lektinek túlságosan nagy mennyiségben nincsenek jó hatással a szervezetre, azonban rámutatott, hogy a magasabb lektintartalmú ételeket sütve vagy főzve fogyasztjuk, ami nagymértékben csökkenti a lektinek jelenlétét. Azt is hozzátette, hogy a lektinek sem mind egyformák, hiszen vannak olyanok, amelyek nagymértékben a bél vagy a gyomorrendszer irritációját okozhatják, mások viszont antibakteriális és rákellenes hatásúak.

Egy tanulmány szerint a hüvelyeseket rendszeresen fogyasztók jelentősen nagyobb súlyt vesztenek, mint akik nem fogyasztják ezeket Forrás: Shutterstock

Konklúzió

A szakértők véleménye szerint a lektinmentes diétát nem szabad globálisan alkalmazni: "speciális esetekben segítheti a fogyást, de nem mindenki számára követendő." Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyás és az életmódváltás mikéntjéről érdemes orvossal, dietetikussal egyeztetni. Goodson továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy például Amerikában az embereknek mindössze 10%-a viszi be az ajánlott napi zöldség- és gyümölcsadagot, így inkább ösztönözni kellene ezek fogyasztását. "Ha megvizsgáljuk a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, bizton állíthatjuk, hogy szükségesek az egészségmegőrzés szempontjából, nem pedig ártalmasak."

Csupán egy dolgot lehet mindehhez hozzátenni: a változatosság és a mértékletesség fontos hívószavak az egészségmegőrzés, de a fogyás kapcsán is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.