A kalcium számtalan ételben megtalálható, mégis a legtöbben szenvedünk a hiányától

2018.10.28. 14:00

Kalcium nélkül végünk van, és ezt veheted szó szerint. Erre az ásványi anyagra ugyanis minden sejtünknek szüksége van, hiánya pedig hamar ingerültségbe, depresszióba csaphat át. Mielőtt azonban a multivitamin tablettákért nyúlnál, olvasd el, hogy melyek azok az ételek, amelyekkel könnyedén pótolhatod szervezeted kalciumszükségletét.

A kalciumnak jelentős szerepe van a csontok szilárdságában, az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, de még a véralvadásban is. Talán nem meglepő, hogy a szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban van – ezek egyébként egyfajta kalciumraktárként is üzemelnek. A maradék 1 százalék a vérben és a sejtekben található, ám ezek koncentrációja csak bizonyos határok között mozoghat.

A megfelelő mennyiségű kalciumhoz az egészséges élet és a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlenForrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy mindig, mindenhol megfelelő mennyiségű kalcium legyen, elengedhetetlen az ezt szabályzó hormontermelés és vitaminbevitel. Tehát az egészséges élet és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Egy felnőttnek naponta 1000–1300 mg kalciumot kellene bevinnie a szervezetébe. Ez természetesen pótolható különböző kapszulák, pirulák és pezsgőtabletták formájában, de sokkal egészségesebb, ha az étrendedet alakítod át. Itt egy remek példa arra, hogy milyen természetes finomságokban mennyi kalcium is rejlik:

  • 100 ml tej – 120 mg
  • 100 g Brie sajt – 1000 mg
  • 100 g Emmentali – 1000 mg
  • 100 g tejcsokoládé – 250 mg
  • 100 g mák – 1400 mg
  • 150 g mandula – 378 mg
  • 150 g dió – 135 mg
  • 100 g szezámmag – 740 mg
  • 100 g földimogyoró – 225 mg
  • 300 g kivi – 114 mg
  • 100 g narancs – 50 mg
  • 100 g aszalt füge – 190 mg
  • 100 g gomba – 200 mg
  • 100 g csicseriborsó – 110 mg
  • 100 g szardínia – 330 mg
Egy felnőttnek naponta 1000–1300 mg kalciumot kellene bevinnie a szervezetébeForrás: Shutterstock

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a megfelelő kalciummennyiség kétharmadát, felét visszük be csupán.

Ez hosszú távon izomgörcsöket, zsibbadást, depressziót, memóriazavart vagy viselkedésbeli változásokat is okozhat. Pedig a fenti apró listából is jól látszik, hogy mennyire könnyű csak az ételekkel bevinni a létfontosságú kalciummennyiséget. Természetesen csak abban az esetben, ha változatosan és némiképp átgondoltan étkezel. Arról már nem is beszélve, hogy itthon is kapható olyan ásványvíz, mely kalciummal van dúsítva.

Változtatnál? Nézd meg a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabályát!

egészségdepresszióvitaminétrendkalciumásványi anyagokingerültség