egészségtudatos2019 egészségtudatosság egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az adalékanyagok, a mértéktelen cukorfogyasztás, az olcsón sokat világát éltük az elmúlt évtizedekben. Manapság azonban egyre nagyobb teret hódít mindezekkel szemben az egészségtudatosság, vagyis az embereket egyre jobban érdekli, hogy mit esznek, mit visznek be pontosan a szervezetükbe, és valóban oda is kell figyelni erre, ha igazán törődünk önmagunkkal.  

1. Nem mindegy, honnan kerül az étel az asztalra

A nagyipari termelés, legyen szó például az állattenyésztésről, vagy a zöldség- és gyümölcstermesztésről, szélsőséges megoldásokkal jár. Utóbbi kihasználja a földet, a termények tápanyag- és vitamintartalma így már messze nem a régi, nem beszélve a sok vegyszer használatáról. A zöldség- és gyümölcsféléket így sokkal jobb például helyi kistermelőktől megvásárolni.

A nagyipari állattartás sem kecsegtet sok jóval, hiszen a génmódosított takarmányok, a nagymértékű antibiotikum-felhasználás és a minősíthetetlen állattartás nem eredményez olyan húskészítményt, amit egészségesnek mondhatnánk. Ezt a három szempontot mindenféleképpen tartsd szem előtt: keress GMO-mentes, antibiotikum-mentes, magas állatjóléti státusszal rendelkező termelőket és azok készítményeit. Mindez gyakran több utánajárást és utánaolvasást igényel, de ne feledd, az vagy, amit megeszel.

A zöldség- és gyümölcsféléket sokkal jobb például helyi kistermelőktől megvásárolni Forrás: Shutterstock

2. Olvasd el a címkéket

Ha feldolgozott élelmiszert vásárolsz, mindenképpen olvasd el a címkéjét. A túlságosan sok adalékanyag máris keltsen benned gyanút, ha túl sok van benne, inkább hagyd a polcon a terméket, és válassz alternatív megoldást, például készítsd el otthon. A gyümölcsjoghurtnak, a pizzának és a tortillának például kezdőként is nekiállhatsz, de csokik, kekszek és csipszek helyett is készíthetsz süteményeket, vagy házi csipszet, így pontosan tudni fogod, hogy milyen alapanyagokat, összetevőket tartalmaz az általad elfogyasztott étel.

3. Fontos a szezonalitás

Bizonyos élelmiszercsoportok kapcsán, mint például a zöldség és a gyümölcs, kifejezetten fontos szempont a szezonalitás. A szezonális, hazai termények nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől a tányérunkig, ezzel egyrészt környezettudatosak is vagyunk, másrészt pedig ezek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot és vitamint. A szezonalitástól főleg télen félnek az emberek, tény, hogy gyümölcsökből nincs akkora dömping mint nyáron, de a zöldségekből igencsak széles tárház vár ránk.

A feldolgozott élelmiszer megvásárlása helyett készítsd el magadnak otthon Forrás: Shutterstock

4. A mennyiség helyett válaszd a minőséget

A sokat olcsón elve helyett érdemes átállni a minőségi ételfogyasztásra. Igaz ez mindenféle ételcsoport kapcsán, még az édességek esetében is. Ha imádod a csokoládét, akkor a teljes tábla tejcsoki helyett egyél pár kocka étcsokoládét, ami valóban csokoládé, azaz tényleg látott kakaóbabot. De a minőség elve érvényes a már fentebb említett húsokra, húskészítményekre, vagy éppen a tejtermékekre is.

5. A változatos étrend elengedhetetlen

Ha fontos számodra az egészség, akkor a változatos étrend elengedhetetlen, hiszen ez a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egyik alapja. A szervezet számára szükségesek a különböző gabonák, a sokféle hüvelyes, a magvak, a húsfélék, a zöldségek és gyümölcsök is. Ezek a kategóriák is rengetegféle lehetőséget rejtenek, és érdemes is kiaknázni őket. Azaz gabonából sem csak mindig búzát és rizst választani, hanem például kölest, zabot, rozst, hajdinát, tönkölyt, árpát. Másféle tápanyagokat és vitaminokat nyerhetsz belőlük, és ez igaz a hüvelyesekre, a húsokra, a zöldségekre és a gyümölcsökre is.

50 évesen is bomba nő: így edz Jennifer Anistonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190206-jennifer-aniston-50-evesen-is-bomabno-igy-edz.htmlMa ünnepli 50. születésnapját Jennifer Aniston, aki nemcsak a munkássága miatt lehet példakép, de azért is, mert rendkívül tudatosan él: soha nem téveszti szem elől, hogy az egészség a legfontosabb kincsünk, amire vigyázni kell. Nem csoda, hogy ma is bomba formában van a Jóbarátokból megismert színésznő. Ez Zsír!--Napi 5 perc a lapos hasért: így csináldhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190206-napi-5-perc-a-lapos-hasert-edzes.htmlHa a lapos has a célod, mindössze napi ötperces edzéssel is elérheted. Csináld csak önmagában vagy a szokásos edzésed kiegészítéseként a következő mozgássort – nem fogsz benne csalódni. Ez Zsír!Origo5 szabály, amit soha ne szegj meg, ha fogyni akarszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190206-ezeket-a-szabalyokat-soha-ne-szegd-meg-ha-fogyni-akarsz.htmlAki diétába kezd, bizony szembesülhet azzal, hogy valamiért nem működik a fogyás, nem úgy halad az életmódváltás, ahogy ő elvárná. Több hiba is csúszhat a dologba, de van néhány tényleg kőbe vésett szabály, amelyet soha nem szabad megszegni, ha komolyan gondoljuk a változást. Ez Zsír!OrigoMeleg smoothie-k hideg napokra: csokis és banános receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190130-meleg-smoothiek-hideg-napokra.htmlA smoothie-ról egy gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, üdítő nyári ital jut eszünkbe, pedig a télies verziókat is érdemes kipróbálni. Indíthatjuk a napot egy csokis-zabos vagy egy banános-datolyás itallal, amely a megszokott smoothie-hoz hasonlóan egészséges, bővelkedik fontos tápanyagokban, és nagyon finom is. Ez Zsír!OrigoSikertörténet: 65 kilót fogyott az étrendje átalakításávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190130-ashley-javar-64-kilot-fogyott-az-etrendje-megvaltoztatasaval.htmlAshley Javar már ötéves korában tudta, hogy túlsúlyos, de közel húsz évnek kellett eltelnie, hogy ezen változtatni tudjon. A kórházban eltöltött napok, a kiszolgáltatottság ébresztették rá, hogy nem mehet ez így tovább. Ismerd meg Ashley történetét! Ez Zsír!OrigoEz a 10 perces hasizomtorna csodákat tesz a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190123-a-10-perces-hasizomtorna-csodakat-tesz-a-testeddel.htmlMegfogadtad, hogy idén nyáron kockahasat villantasz? Ha szeretnél bomba formába kerülni, próbáld ki ezt a 10 perces edzést, és csináld mindennap. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.