Vigyázz velük! Egészséges ételek, amelyek tele vannak cukorral

a nap cikke ketchup konzerv gyümölcslé cukor joghurt tudatos étkezés egészséges életmód ételek zöldség müzliszelet édesség narancslé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édességek ugyan megédesítik az életet, de ha fogyókúrázol, mégis a csokiról és a sütiről mondasz le először. Pedig a desszerteknél vannak veszélyesebb cukorbombák, amelyeket gyanútlanul fogyasztasz, és csodálkozol, hogy miért nem működik a diétád.

Ketchup

Ha diétázol, úgy gondolhatod, hogy egy kis ketchup nem árthat, hiszen a paradicsom egészséges, még főzött formájában is. És ez így is van, hiszen a paradicsomszószban rengeteg a vérképzésben nélkülözhetetlen likopin, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, de a ketchupban rengeteg cukor is van. Teljesen mindegy, hogy fűszeres, csípős vagy csemege, a bolti ketchup 100 grammjában 9 kockacukornyi cukor van! Ráadásul a paradicsomszószt általában zsíros és kalóriadús finomságokhoz, tésztához, sült krumplihoz, sült kolbászhoz vagy hamburgerhez eszed, amelyeket ketchup ide vagy oda, ha diétázol, el kell felejtened.

Müzli és müzliszelet

Aki egészségesen akarja kezdeni a napját, általában müzlit fogyaszt. Igen ám, de ha nem magad kevered össze gondosan a keveréket, hanem a boltban veszed, tudnod kell, hogy a cukornak köszönhetik finom, édes ízüket. A csokoládés müzlik és müzlikeverékek még ráadásul a csokinak hála duplán hizlalnak. Az előre csomagolt müzlifélék 5-8 kockányi cukrot tartalmaznak. De nemcsak az édesített gabonapelyhek, hanem az aszalt gyümölcsökben is van cukor. Ellenben ha napraforgómagot, lenmagot, mogyorót és diót teszel a müzlidbe, rengeteg kalóriát megspórolhatsz.

Thinkstock
Thinkstock

Gyümölcsjoghurt

Ha aggódsz az alakod miatt, valószínűleg te is teletöltöd a hűtőszekrényedet különböző gyümölcsjoghurtokkal. Ezek a joghurtok azonban roppant kevés gyümölcsöt tartalmaznak - azt is hőkezelt gyümölcskészítményekből -, annál gazdagabbak mesterséges anyagokban, mint tartósítószerek, mesterséges édesítők, ízfokozók, állományjavítók, zselatin. 100 gramm gyümölcsjoghurtban átlagosan 5 kockacukornyi cukor van, ennyitől még a kávé is ihatatlanul édes! Ebben a nullás zsírtartalmú joghurtok sem különböznek, de az tény, hogy ha 3,5 százalékos helyett 0,1-0,3 százalékos joghurtot veszel, mintegy 15 kalóriát megspórolhatsz! A joghurtról azonban kár lenne lemondanod, hiszen nagyon egészséges. Válassz natúrt, vagy ha azt nem szereted, készíts saját kezűleg gyümölcsöset natúr joghurtból, friss gyümölcsből és egy leheletnyi mézből!

Ananászkonzerv

Az ananász az egyik legjobb zsírégető finomságként ismert, a konzerv és a friss gyümölcs fogyasztó hatása azonban ég és föld! Míg az érett, zamatos ananász bromelin enzimjeinek köszönhetően megszabadít a csúf zsírpárnáidtól, addig befőttként kapható változata vastagítja az úszógumidat. 100 gramm ananászkonzervben ugyanis legalább 5 kockányi cukor található, így azonnal tönkreteszi a diétádat! Bár a friss gyümölcsnek is viszonylag magas a cukortartalma - 100 grammban közel 4 kockacukornyi -, azonban a zsírégető enzimen túl még vitaminokat, 16-féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, az ízkülönbség pedig leírhatatlan!

Gyümölcslé

Ha úgy érzed, hogy a szénsavas, émelyítően édes szénsavas üdítőket elég száműznöd az itallapodról, ha fogyni akarsz, sajnos, tévedsz. A gyümölcslevek is komoly veszélyt jelentenek a vonalaidra és a fogaidra! Ha nem magadnak facsarod minden reggel az italt, 100 milliliterenként legalább 4 kocka cukrot - egy részét a gyümölcsök természetes cukortartalma teszi ki - és más mesterséges adalékot öntesz a poharadba, némi vízzel és gyümölcskészítménnyel kiegészítve. Ha ennek ellenére nem szívesen mondasz le a gyümölcsléről, hígítsd ásványvízzel fele-fele arányban, így a szomjadat is jobban oltja!

Thinkstock
Thinkstock

Tudtad?

A narancslé C-vitamin tartalma valóban fontos, különösen a közelgő influenzaszezon előtt érdemes bőségesen inni az immunrendszered megerősítése érdekében! A hozzáadott édesítőt nem tartalmazó, 100 százalékos narancslevek is ugyannyi kalóriát és cukrot tartalmaznak, mint ugyanannyi kóla! 100 milliliter narancslében ugyanis 3,3 kockacukornyi cukormennyiség van, kizárólag a narancs magas gyümölcscukor-tartalmának hála. A fontos rostok, vitaminok és ásványi anyagok miatt azonban ne száműzd a narancslevet, inkább ásványvízzel hígítva vagy mértékkel idd!

Zöldségkonzerv

A különböző zöldségkonzervek vásárlásával sem úszod meg a cukrot! Átlagosan egy doboz zöldborsó, savanyú káposzta, sárgarépa, zöldbab, kukorica, bab vagy savanyúság mintegy 3-4 kockányi cukrot tartalmaz 100 grammonként, ami nem kevés! Ráadásul a hőkezelt zöldségek tápanyagtartalma elenyésző a frisséhez képest, de még a mirelit is egészségesebb és laktatóbb, mint ezek a mesterséges anyagokkal, ízfokozókkal és tartósítószerekkel felturbózott konzervek. Sőt, nemcsak túl sok cukor van bennük, hanem konyhasó is. És mint tudjuk, sóból is megárt a sok, hiszen szív- és érrendszeri panaszokat okozhat!

Felejtsd el a cumit! - A legcukibb ajándékok babalátogatóbahttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20120910-a-legcukibb-ajandekok-ha-babalatogatasra-mesz.html20 kilót hízott Hilary Duff - Miley Cyrus segít lefogyni barátnőjénekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120918-20-kilot-hizott-hilary-duff-szineszno-szules-utan-miley.htmlKészíts személyre szóló tányéralátétet a kicsinek!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120918-hogyan-legyek-jo-no-tanyeralatet-gyerekeknek.htmlSzívszorító: Íme az asszony, aki megölelhette azt a férfit, akiben fia szíve dobog továbbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120913-a-szivatultetett-fiatalember-talalkozasa-donorjanak-edesanyjaval.htmlÍgy ösztönözd gondolkodásra a kicsit - Fejlesztőjátékok az óvodás korosztálynakhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20120917-fejlesztojatekok-az-ovodas-korosztalynak.htmlSzámokat borotvált ikerfiai fejére egy kínai anyahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120910-szamokat-borotvalt-ikerfiai-fejere-egy-kinai-anya-hogy-meg-tudja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.