Málnalevél: méregtelenít, és a náthánál is segít

málna menstruáció málnalevél gyógynövények görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Málnát enni szoktunk, ám azt már kevesebben tudják, hogy a piros gyümölcsök melletti levelek is értékes gyógyhatással bírnak. Ma már szülés előtt, menstruációs görcsök, hasmenés vagy nátha esetén is ihatod a málnateát.

Nem csak a gyümölcs értékes

Az édes gyümölcsöket hozó, szúrós növény Ázsiában és Európában őshonos, így nálunk is kiválóan terem. A termesztett változat leveleiben kevesebb jótékony anyag van, így teának inkább az erdei málna levelei alkalmasak. Összehúzó hatása miatt már az ókorban is használták, Néró császár orvosa is említést tesz gyógyhatásairól. Sőt, még 1735-ről is maradt egy feljegyzés, mely szerint a mézes málnateával csillapították a lázat, a kiütéseket, és szájüregi vagy szemészeti gyulladásokat is gyógyítottak vele. Mindezek mellett a málnalevéltea köszvény és húgyúti bántalmak esetén is ajánlott, vértisztító hatása miatt is fogyaszthatod, de enyhíti a hányingert, a hasmenést, a bélgörcsöket, a nátha tüneteit. A málnalevelek gazdagok vasban, magnéziumban, kalciumban, A-B-C-D- és E-vitamin és foszfor is található bennük, ez utóbbi miatt a fogak, csontok, körmök erősítője is lehet. Külsőleg főleg pattanásos bőrnél, fekélyeknél vagy sebeknél alkalmazzák, összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt.

Thinkstock
Thinkstock

A nők barátja, a szülés segítője

Bár évszázadok óta használják a szülés megkönnyítésére, korunkban csak néhány éve terjedt el a málnalevéltea fogyasztása. A gyógyhatású ital erősíti, tonizálja a méh izomzatát, ezzel segíti a méhösszehúzódásokat, melyek sokaknál így nem is annyira fájdalmasak. A tudományos vizsgálati eredmények némileg ellentmondásosak, de állatkísérletekben azt tapasztalták, hogy míg a tea néhány hatóanyaga az izomzatot erősíti, addig más anyagai épp lazítják a méhet - lehet, hogy épp ebben a kettősségben rejlik a sikere. Ugyanennél fogva a görcsös menstruációs panaszoknál is beválhat, egyes vélemények szerint még a méhelőreesés, inkontinencia tüneteit is mérsékli.

Még az íze is finom

Az erdei málnalevél teáját nemcsak gyógyhatásai, de kellemes íze miatt is kedvelik, élénkítő, frissítő hatású, akár minden nap ihatsz egy csészével. Elkészítésének két módja ismert: az egyik a szokásos teafőzési eljárás, mely során egy púpozott teáskanálnyi levélre két-három deciliternyi vizet kell önteni, majd lefedve állni hagyni tíz percig. A másik módszer szerint jobb fél órán át forralni a leveleket, és aztán leszűrni a keveréket. Akárhogy is készítetted el, némi mézzel ízesítve, langyosan érdemes kortyolgatni. A terhesség korai szakaszában, terhességi cukorbetegség, gyomorfekély, székrekedés esetén, szoptatás idején viszont előzetesen kérd ki az orvosod tanácsát, és csak az ő engedélyével fogyaszd! Gyermekeknek kis korban nemigen adható.

Tipp:

A málnalevéltea külsőleg is hatásos: ha nehezen gyógyuló sebekkel vagy pattanásokkal küzdesz, próbáld ki a málnalevélteás lemosást: a tea csersavtartalma összehúzó hatású, fertőtlenít, és segíti a hámképződést. Ha a légkondi miatt torokgyulladással, orrfolyással küzdesz, akkor toroköblögetésre is kiváló.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Így még szexibb! 10 kilót hízott az Alkonyat sztárjahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130730-kellan-lutz-szinesz-az-alkonyat-sztarja-10-kilot-hizott-a.htmlKönnyedén szabadult meg kilóitól Berki Krisztiánhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130730-berki-krisztian-olimpiai-bajnok-tornasz-konnyeden-szabadult-meg-kiloitol.htmlHűsítő nyári italok testnek és léleknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130730-husito-nyari-italok-a-testnek-es-a-leleknek.htmlFérfi a rúdon - Bajnok lett Norberthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130730-krajnyak-norbert-lett-magyarorszag-elso-rudfitnessbajnoka.htmlSárgabarack: az egészség záloga?http://www.life.hu/ez-zsir/20130730-sargabarack-az-egeszseg-zaloga-igy-erdemes-fogyasztani-nagyon-sok-vitamin.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.