szuperétel spirulina immunrendszer természetes anyagok goji bogyó gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogy miért szuperek? Mert koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez. Persze rendszeres fogyasztásuk mellett sem lehet büntetlenül egészségtelenül táplálkozni, de kiegészítőként mindenképp hasznosak lehetnek.
Chlorella

Ez az édesvízi, zöld algafajta támogatja a sejtek regenerációját, így láthatóan képes csökkenteni az öregedés jeleit. Japán vizsgálatok szerint csökkenti a testzsír mennyiségét és a vércukorszintet. Emellett enyhíti a depresszió tüneteit, és segíti az emésztést. A szervezet méregtelenítésének is kiváló segítője. Rengeteg fehérjét tartalmaz, egészen pontosan 38-szor annyit, mint azonos mennyiségű szójabab. Ezen kívül kiváló magnéziumforrás, erről az ásványi anyagról pedig tudjuk, hogy többek között nyugtató, stresszoldó hatással is bír.

Így használd:

A chlorellát általában táplálékkiegészítőként fogyasztjuk, tabletta, por és kapszula formájában is kapható.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Spirulina

Egy másik algafaj, amely szintén bizonyított a táplálékkiegészítő szerepében. Még a chlorellánál is nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaz, elsősorban mégis szuperhatékony antioxidánsként ismert, amely segít kivédeni a szabadgyökök ártalmas hatását. Segít a bélflóra normalizálásában, és így erősíti az immunrendszert. Támogatja a vérnyomás csökkentését, és az ártalmas koleszterin szintjének csökkentésében is szerepet játszik. Könnyen emészthető, természetes vasforrás, vitamin- és ásványi anyagok valóságos tárháza. Rengeteg B-vitamint, valamint C-, D- és A-vitamint tartalmaz, de kalcium, króm, réz és magnézium is van benne. Az omega-3 zsírsavakat is a szervezetünkbe juttathatjuk vele.

Így használd:

A chlorellához hasonlóan a spirulinát is főképp tabletta, por és kapszula formájában fogyasztjuk.

Kakaó

A kakaó nemcsak a gyerekek kedvenc italának és a csokoládénak kedvelt alapanyaga, hanem egyben remek antioxidáns-forrás is. Antioxidáns hatású vegyületei segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében, és az agy működését is támogatják. Épp ezért érdemes időnként elmajszolni egy kevés jó minőségű, legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét.

Így fogyaszd:

Ha a hidegben inkább valami forróra vágysz, néha készíthetsz magadnak egy csésze igazi, főzött kakaót kevés cukorral. De megteszi a 70%-os csokoládé is.

Gojibogyó

A goji, más néven a lícium 19 aminosavat tartalmaz - ezek nem mások, mint a fehérjék építőkövei. Számos rákellenes hatású vegyület is van benne, például rengeteg antioxidáns hatású karotinoid, ezek között béta-karotin és a szemet védő zeaxantin. A B-vitaminok, valamint a C- és E-vitamin jó forrása. Az esszenciális zsírsavakat is megtaláljuk benne, amelyek a hormon- és az idegrendszer tökéletes működését segítik elő. A goji támogatja a szervezet regenerálódását, erősíti az immunrendszert, javítja az emlékezőképességet, és segít fenntartani a normális vércukor- és koleszterinszintet.

Így használd:

A gojibogyó létezik szárított formában: egy kis maroknyit (10-30 g) ajánlatos elfogyasztani naponta, akár magában elrágcsálni, akár müzlibe, joghurtba keverni, épp úgy, mint más szárított gyümölcsöket. Juice formában is lehet kapni, ebből naponta 25 ml-t ajánlott fogyasztani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Noni juice

Ennek a Tahitiről, illetve Délkelet-Ázsiából származó gyümölcsnek a leve segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, stabilizálja a vércukorszintet, sőt, gyulladásgátló tulajdonságai miatt az allergiás reakciók hevességét is képes csökkenteni. Egyes források szerint egyik hatóanyaga képes aktiválni az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését - ez a mirigy a hangulatot is szabályozó szerotonin és melatonin termelésében játszik szerepet, így kiegyensúlyozott működése esetén jobb lesz a hangulatunk, és pihentetőbb lesz az álmunk. Kozmetikai felhasználása esetén a noni kiváló hidratáló tulajdonságokkal bír, és csökkenti az idő múlásának jeleit.

Így használd:

A noni szintén juice formájában kapható, napi adagja 1-2 evőkanál.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.