Egy kutatás szerint a vegán nőknél nagyobb lehet a kockázata a terhességi komplikációk kialakulásának

terhes, terhes nő, várandós nő
Forrás: Shutterstock -
babavárás kutatás szülés vegán életmód komplikáció
A növényi alapú étrendet követők száma az utóbbi években drámaian megnőtt, azt azonban eddig még nem vizsgálták, hogy várandósság esetén milyen hatást gyakorol a vegetáriánusság vagy vegánság a terhes nőkre és a kisbabákra.

Egyre többen döntenek úgy, hogy növényi alapú étrendre váltanak, és bár az kétségtelen, hogy a több zöldség vagy gyümölcs bevitele hasznos, azt eddig nem igazán tanulmányozták, hogy egy ilyen szigorú étrend milyen hatással van a várandós nőkre és a gyerekeikre. Ezért döntött úgy a Koppenhágai Egyetem, hogy megvizsgálja a terhesség alatti növényi alapú étrend különböző formái, a születési súlyok, valamint a terhességi komplikációk közötti összefüggéseket.

A kutatók 66 738 dániai terhesség adatait elemezték 1996 és 2002 között. Ezek közül 65 872 nő mindenevőnek vallotta magát, 666 nő halat és baromfit fogyasztott, 183 nő vegetáriánus étrendet követett és 18 nő vegánnak vallotta magát. A terhesség közepén kitöltött kérdőív alapján a kutatók megállapították, hogy a vegetáriánusok (13,3%) és a vegánok (10,4%) fehérjebevitele alacsonyabb volt a vegyes étrendet folytató résztvevőkhöz (15,4%) képest.

A vegánok körében a mikrotápanyagok bevitele is jelentősen alacsonyabb volt, de amikor az étrend-kiegészítőket is figyelembe vették, nem tapasztaltak jelentős különbségeket. A vegánoknál a vegyes étrendet folytató anyákhoz képest magasabb volt a preeklampszia kialakulásának esélye, és gyerekeik születési súlya átlagosan 240 grammal volt alacsonyabb.

A terhességi toxémia vagy más néven preeklampszia

Kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a szakemberek szerint növelheti a kockázatot, ha az anyának olyan alapbetegségei vannak, mint a magas vérnyomás, valamilyen vesebetegség, cukorbetegség vagy a keringéssel kapcsolatos egyéb problémák. De a dohányzás, a túlsúly, az ikerterhesség és a családban korábban már előforduló (testvérnél, édesanyánál) toxémia is növelheti az előfordulás esélyeit. Ezekre figyelj várandósan: amit a terhességi toxémiáról tudni érdemes.

A Koppenhágai Egyetem tanulmányának szerzői megjegyezték, hogy egy közelmúltbeli izraeli és egy amerikai tanulmány szintén hasonló eredménnyel zárult: alacsonyabb születési súlya volt a vegán étrendet folytató anyák gyerekeinek. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgált időszakban alacsony volt a vegán kismamák aránya, valamint az 1996 és 2002 közötti növényi alapú étrendet követők eltérő szokásokkal rendelkezhettek a mai vegánokhoz képest - írja a New York Post.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.