A generációd meghatározza a gyereknevelési stílusod: ezek az X, Y és Z generációk jellemzői

rémálom, gyerek, anya
Shutterstock/Rawpixel.com -
család generáció gyereknevelés
Az, hogy melyik generációba születtél, hatással lesz arra, ahogy a gyereked neveled, akár az ezredfordulós, akár az X, akár a Z generációhoz tartozol. A szakértő elmondja, mik a jellemzői a különböző generációknak.

Minden szülői generáció arra törekszik, hogy jobb legyen az előzőnél. Próbálkozásaikkal eltérő, egyedi és sajátos nevelési stílust alakítanak ki, arra azonban figyelni kell a szakértők szerint, hogy ne kompenzáljunk túl, mert azzal éppen az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit eredetileg szerettünk volna. Az egyes generációk legjobb tulajdonságainak átvétele és a saját egyéni stílusunkhoz való igazítása lehet a leghasznosabb megoldás. Íme, ezek a különböző generciók jellemző nevelési stílusai:

X generáció (1965 és 1980 között születettek)

Holly Schiff okleveles klinikai pszichológus szerint az X generációsok - akiket nagyrészt a boomerek neveltek - gyakran alkalmazzák a "helikopter szülői" stílust. Szeretnek tanácsokat adni és kapni a gyerekneveléssel kapcsolatban, foglalkoznak azzal, hogyan legyenek jobb szülők. 

Az X generáció volt az egyik első olyan szülői generáció, amelyik eltávolodott a tekintélyelvű fegyelmezési stílustól. 

Az elméletek szerint ez a generáció azért kezdett el ennyire érdeklődni a neveléssel kapcsolatos ismeretek iránt, mert gyermekként nem tapasztaltak elegendő támogatást. Schiff azonban rámutat, hogy "a helikopterszülők erősen védelmezőek. Bár ez előnyös lehet, ha a biztonságról van szó, a gyermekeikből hiányzik a függetlenség, ami hatással lehet rájuk felnőttkorukban is. Emellett hajlamosak az érzelmi rugalmasság hiányára is."

gyereknevelés, gyerek, szülő, szülők apa és anya
A gyereknevelésre minden generációnak más módszerei vannak
Forrás: Forrás: Shutterstock/Prostock-Studio

Y generáció (1981 és 1996 között születettek)

"Az ezredfordulós szülők általában nyitottabbak, mint az előttük élő generációk" - mondja Dr. Kelley. "És emiatt nem ragaszkodnak túlságosan specifikus stílusokhoz, inkább a pozitív nevelést alkalmazzák a tekintélyelvű fegyelmezéssel szemben." A közösségi média és a technológia fejlődése nagyban meghatározza, hogyan nevelik a gyerekeket, aminek pozitív és negatív hozadéka is lehet. Mivel hozzászoktak a "helikopter szülői" stílushoz, ezért egy szabadabb és lazább megközelítést keresnek. 

Schiff szerint az ezredfordulósok a munka és a magánélet közötti egyensúlyt is jobban megteremtik, és képesek kikapcsolódni, ellentétben az X generációval.

A szakértő szerint az ezredfordulós szülői magatartás másik összetevője az individualizmus megerősítése és a helyes munkamorál megtanítása. Ez a generáció sokkal több iskolán kívüli tevékenységre íratja be a gyerekét, ami egyes gyerekek számára nagyon pozitív, mások számára ez némi döntési nehézséget és bénultságot okozott azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a következő lépés, és ezek a fiatal felnőttek még mindig a szüleikkel élnek, vagy nem tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni.

Z generáció (1997 és 2013 között született)

A Z generációs szülők arra törekszenek, hogy "tökéletesek" legyenek - mondja Schiff -, de ezért az ezredfordulós anyukákhoz képest kevésbé érzik magukat magabiztosnak a szülői szerepükben. "A fiatalabb szülők, a Z generációhoz tartozók a közösségi média korában nőttek fel, ahol minden egyes mozdulatot kritizálnak, és mindent rögzítenek és megosztanak" - magyarázza. "Éreznek egyfajta nyomást a környezet miatt, amelyben felnőttek, ennek része a társadalmi összehasonlítás más szülők közösségi médiában bemutatott »tökéletes« életével«." 

A Z generációs szülők az ezredfordulós szülőkhöz képest jobban értékelik az identitás felfedezésének lehetővé tételét,

 mint a helyes munkamorálra való tanítást. Ez azt jelenti, hogy "e szülők közül sokan Montessori-iskolákba és nem hagyományos, vagy tapasztalati tanulási környezetekbe íratják gyermekeiket. A szakértő szerint a Z generációs szülők egy része fiatalabban alapít családot, mint az ezredfordulósok (Y generáció), mivel "visszatérnek a hagyományos értékekhez, mert nem kell lázadniuk a helikopterszülők ellen."  Schiff szerint a Z generációs szülők egyelőre inkább a szelíd szülői magatartást állítják a középpontba. "A Z generáció értékeli a személyes kifejezésmódot, és hajlamos elutasítani a hagyományos normákat. Ez új szülői stílusok felfedezésére készteti őket" - magyarázza. "Pszichológiai szempontból a Z generációs szülők gyermekei egészségesebbek lehetnek, mert ezek a szülők hajlamosak arra, hogy gyermekük mentális egészségét és jólétét helyezzék előtérbe" - írja a Parents.com.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.