Örökölhető az allergia? A szakértő válaszol!

hallermedical.hu -
PR cikk genetikai öröklődés allergia gyógyászat egészség
Világszerte egyre több felnőtt és gyermek szenved allergiától. Sokan már eleve úgy születnek, hogy valamilyen allergia nehezíti meg az életüket, de rengeteg embernél csak gyerekkorban vagy felnőttként alakul ki ez a kellemetlenség.

Hogy mi az orvostudomány álláspontja az allergia örökletességéről? A Haller Medical magánrendelő allergológusainak segítségével jártunk utána ennek a kérdésnek, de beszélgetésünkben más kapcsolódó témát is érintettünk a tünetektől kezdve a kezelési lehetőségekig bezárólag.

Mennyire befolyásolja a genetikai öröklöttség az allergia kialakulását?

A kutatási eredmények határozottan azt bizonyítják, hogy az öröklődés nagyon fontos szerepet játszik az allergia kialakulásában.

A statisztikák szerint mindössze 5-15 százalék az allergia megjelenésének a kockázata abban az esetben, ha egyáltalán nem volt a családban allergiás beteg, de rögtön 20-40 százalékra növekszik ez az érték, ha legalább az egyik szülőnél megfigyelhető valamilyen túlérzékenység.

Genetikailag a legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknél mindkét szülő szenved allergiától. Az ilyen embereknél 60-80 százalékos valószínűséggel alakul ki valamilyen allergia – gyakran már a születéskor.

Lényeges ugyanakkor, hogy a gyerekek az allergiára való hajlamot örökölhetik és nem egy adott allergia típust. Ha tehát a szülők pollenérzékenyek, előfordulhat olyan eset, hogy az utódnál nagyobb valószínűséggel alakul ki egy ételallergia vagy akár asthma, de erre természetesen a környezeti hatások is befolyást gyakorolnak.

Mekkora szerepe van a légkondicionálásnak az allergiák kialakulásában?

A klímaberendezésektől önmagában biztosan senki nem lesz allergiás. Azt azonban tudni kell, hogy a légkondicionáló elősegíti az allergiás reakciók megjelenését, felerősítheti a tüneteket vagy előcsalhatja az emberekből az addigi szunnyadó allergiát.

A klímák ugyanis nem egyenletesen fújják a levegőt, és ez már önmagában tüsszögésre, köhögésre ingerelhetik az érzékenyebbeket. Ami sokkal nagyobb probléma, hogy a légkondicionáló a gondos szűrés ellenére is rengeteg pollent juttathat be a lakásba.

A pollenek ráadásul különféle szennyeződésekkel kapcsolódhatnak össze, emiatt sokszoros terhet róhatnak a szervezetre. Tudni kell továbbá, hogy a klímaberendezések a poratkák melegágyai is lehetnek, ami még tovább súlyosbíthatja az érintettek állapotát.

Önmagában tehát a légkondicionáló nem okoz allergiát, de fel tudja erősíteni a tüneteket, érdemes lehet ezért egy megfelelő egy un. HEPA szűrővel ellátott légtisztító társaságában alkalmazni őket, hogy elkerüljük például az allergiás nátha, avagy a szénanátha kialakulását.

Milyen tünetei vannak a szénanáthának, és hogyan lehet azt kezelni?

A szénanátha vagy más néven allergiás nátha légúti allergiák egyik leggyakoribb megnyilvánulása, amitől nagyon sok ember szenved világszerte. Az allergének által előidézett orrnyálkahártya-gyulladás összefoglaló neve, ami hasonló tüneteket produkálhat, mint a hagyományos nátha.

Ennek megfelelően a szinte állandó orrfolyás, a vízszerű, átlátszó orrváladék, a gyakori orrdugulás és az orrviszketés a leggyakoribb panaszok, de tüsszögést, sőt szemviszketést is könnyedén kiválthat.

A szénanátha vagy más néven allergiás rhinitis kezelési módszerei a következők:

  • A heves reakciókat kiváltó allergének elkerülése.
  • Tüneti kezelés gyógyszerekkel, így szteroid tartalmú orrsprayvel, antihisztaminnal tartalmú tablettákkal vagy szemcseppekkel.
  • Ha valaki tartós megoldást szeretne és nem csak tüneti kezelést, az un. allergén specifikus immunterápia az egyik legjobb megoldás a szénanátha kezelésére.
  • Léteznek továbbá alternatív gyógymódok is, mint a homeopátia, az akupunktúra, az autogén tréning vagy a sóbarlang, melyek nem tartoznak a klasszikus orvoslás tárgykörébe. Ezek hatásossága döntően tapasztalatokon alapszik.

Milyen összefüggés van az allergia és az asztma között?

Tekintettel arra, hogy az aszthmás megbetegedések hátterében mintegy 50%-ban az atópia, tehát az allergiára való hajlam szerepel, így ez a betegség az esetek több, mint felében az allergia alsó légúti megnyilvánulásának tekinthető. Így érthető, hogy az aszthmás betegek esetében nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek felső légúti allergiás tünetek is – különösen gyerekkorban. 

A statisztikák szerin az asztmás gyerekek esetében ez a szám felmehet 80 százaléka is, tehát gyermekeknél nagyobb arányban mutatható ki valamiféle allergén a betegség hátterében. 

Ezért javasolt az asztma diagnosztizálásakor az allergiavizsgálat, illetve légúti allergiánál bizonyos tünetek – gyakori köhögés, légszomj, mellkasszorítás – esetén az asztma kizárása.

Milyen hatással van az allergia a hallásra?

Az allergia az egész testre hatást gyakorolhat, így természetesen a hallást is befolyásolhatja, mégpedig annak un. vezetéses komponensét. 

Átmeneti, de amennyiben kezeletlen, hosszútávú hallásromlást idézhet elő, aminek az oka,  az allergének hatására a középfülben kialakult tartós légtartalom csökkenés továbbá savós váladék felszaporodás. 

Különösen a légúti allergének okoznak gyakran orrnyálkahártya-duzzanatot az orrüregben és a garatban, ami a középfül szellőzésének blokkolását eredményezi, kialakítva ezáltal az előbb említett halláscsökkenést. 

Krónikus köhögéshez is vezethet az allergia?

A köhögés a légúti allergiák egyik gyakori tünete. A panasz könnyedén tartóssá válhat amennyiben nem történik kezelés mivel a tartósan fennálló gyulladás miatt az orrváladék termelődése megnövekszik és a garat irányába csorog.

Ez folyamatos irritációt vált ki a torokban és különösen fekvő helyzetben állandó köhögési ingert idéz elő. Minden esetben súlyosabb esetet, aszthmagyanút feltételez, ha a páciens mellkasi szorításra, valamint nehéz- és sípoló légzésre panaszkodik.

Az allergiás köhögés személyre szabott kezelést igényel, a megfelelő antihisztaminokkal és szteroid tartalmú orrsprayvel pedig jól kordában tartható.

Milyen módszerekkel kezelhető az allergia?

Az allergia kezelése a legtöbbször a tünetek enyhítésére koncentrál, de vannak olyan, modernnek tekinthető módszerek, mint az allergén specifikus immunterápia, ami pollenek, poratkák, állatszőrök, de amennyiben a terápiát intézeti keretek között végzik, gyógyszerösszetevők esetén is tartós eredménnyel kecsegtetnek.

Ezen felül az allergia által érintett szervtől függően más egyéb kezelési lehetőségek is vannak. Ma már nagyon sokféle antihisztamint tartalmazó gyógyszer található a patikák kínálatában. Ezek a készítmények az allergiás reakció kialakulásában központi szerepet játszó hisztamin felszabadulását tudják blokkolni.

Nagyon jó eredménnyel alkalmazhatók továbbá a különféle szteroid tartalmú orrspray-k, melyek nem szívódnak fel a vérkeringésbe, így ezek közismert mellékhatásaitól nem kell félni. Újabban létezik antihisztaminnal kombinált készítmény is, így elkerülhető lehet a szájon keresztül történő gyógyszerszedés. Az aszthmával társult esetekben alkalmazhatók a hörgő tágítására szolgáló készítmények, de a homeopátia, az akupunktúra és a sóinhalálás is ott vannak a lehetőségek között.

Hogyan kezelhetjük hatékonyan és biztonságosan a gyermekek allergiáját?

A gyermekkori allergiák kezelése minden esetben összetett feladat, amivel kapcsolatban elengedhetetlen egy tapasztalt allergológus. Gyakran ugyanis egyéni terápiára és speciális vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy hatékony eredményt lehessen elérni.

A szakorvos rengeteget segíthet abban, hogy a szülők megismerhessék a gyermek betegségét, hiszen a megfelelő terápiával kiegészülve a gyermekkori allergia így biztosan hatékonyan kezelhető lesz.

A kisebbek kezelése hasonló módszerekkel és készítményekkel zajlik, mint a felnőtteknél. Elengedhetetlen például az allergiát kiváltó anyagok kerülése, vagy pollenallergia esetén olyan készülékek – például légtisztítók – beszerzése, amelyek segíthetnek legalább otthon mérsékelni a tüneteket.

A kezelés tekintetében nagyon fontos szerepet játszanak az antihisztaminok, amelyek enyhítik a főbb tüneteket, de különösen asztmás panaszok esetén hörgőtágítók, esetenként inhalációs szteroidok egyaránt elengedhetetlenek.

Sajnos a gyerekeknél is előfordulhatnak súlyosabb allergiás esetek. Ilyenkor jellemzően az allergén specifikus immunterápia a leghatékonyabb megoldás, ami segít abban, hogy az adott allergénekkel szemben megnövelhető legyen az immunrendszer toleranciaszintje.

Hogyan kezelhetők az allergiás betegek olyan alvásproblémái, mint az alvási apnoe?

A felső légúti allergia hozzájárulhat az alvási apnoe kialakulásához is. Ez általában az orrdugulást idéz elő, aminek hatására az érintettek kialvatlanok, gyakran éreznek éjszaka légszomjat, a horkolás mellett pedig az ébrenlétek is általánossá válnak.

Amennyiben a problémát bizonyítottan allergia váltja ki, akkor egy allergológus által meghatározott és egyben célzott kezelés nagyon gyors és hatékony módja lehet az alvásproblémák kiküszöbölésének.

Ezért fontos szakorvoshoz fordulni az allergiával, noha természetesen a páciensek is sokat tehetnek azért, hogy az alvási apnoe ne okozzon gondot, így egy légtisztító alkalmazása, a hanyatt fekvő helyzet kerülése, pollenallergia esetén pedig a lefekvés előtti fürdés és hajmosás egyaránt sokat segíthet.

Ha az alvási apnoe az allergia kezelése mellett sem szűnik meg, célzott kivizsgálásra van szükség, hiszen akár súlyosabb, döntően szervi elváltozások is meghúzódhatnak az éjszakai légzéskimaradások hátterében. Ezek megoldása sokszor műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.