Testképzavar: te mit mesélsz magadnak magadról?

Young,Overweight,Brunette,Woman,Looking,Into,Mirrow,In,Light,Eco
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Kattecat/Shutterstock. No use without permission. - Kattecat
testsemlegesség belső monológ testképzavar
A legtöbben naponta többször is gondolunk a saját testünkre, ám legtöbbször nem pozitívan. Szakértők és a témában tapasztalt nők szerint, ahhoz, hogy elégedettebb lehess önmagaddal, meg kell változtatnod a belső monológodat.

Mi az első három szó, ami eszedbe jut, ha a testedről kell mondanod valamit? Formás, erős, szép és hasonló dicsérő szavak? Kevesen vannak, akik őszintén azt tudjuk válaszolni erre a kérdésre, hogy igen. Így volt ez abban a kutatásban is, amelyben több mint 1000 nőt kértek arra, hogy mondjon pár szót a saját testéről. Többen gondolták inkább úgy, hogy túlsúlyosak, sőt kövérek, gyengék, csúnyák stb. A túlsúly felismerése soha nem probléma, ám a hozzá társított jelzők már gondot okozhatnak. A tények felismerése és a minősítés között óriási a különbség. Előbbi az egészséges életmódot támogatja, utóbbi a testképzavart.

testképzavar, belső monológ, pozitív gondolatok
Ha folyton a külsőd kritizálod, könnyen kalakulhat a testképzavar
Forrás: Shutterstock/Ariwasabi

Annak, aki úgy nőtt fel, hogy már a szülei is folyton magukat és őt minősítették, nem könnyű leszoknia arról, hogy folyton azon pörögjön, hogy jaj, de nagy a hasa, görbe a lába, elállóak a fogai és csutka a haja. Ám próbálkozni ér, sőt, fontos, már csak azért is, mert kutatások szerint a pozitív testkép nemcsak a jobb mentális egészséggel és magasabb önbecsüléssel függ össze, hanem az egészségtudatossággal is.

Testképzavar ellen beszélj a gyermekeidnek a test sokszínűségéről 

Ahány ember, annyiféle — közhely, de igaz, amit nem árt, ha a gyerekkorban megtanul az ember. Minden test úgy jó, ahogy van, ha annak, aki „viseli” megfelel, nincs okunk, se jogunk kritizálni, minősíteni, hasonlítgatni, pláne kinevetni egyetlen testet sem. Miközben a gyermekeid megtanulják, hogy ugyanolyan szépek, mint bármelyik másik ember és fordítva, a saját tudatodat is formálod. 

Kérdezd meg magadtól: „Mire képes a testem?”

A testsemlegesség olyan megközelítés, amely a test működésére összpontosít. Dicsérd magad, de ne a megjelenésed miatt. Mondd inkább azt, hogy ebben a hasban hordtam ki a gyermekemet, a karjaimmal képes vagyok megölelni őt. Furcsán hangzik? Persze, hiszen a többségünk egész nap csak szidja magát, idegen hangzású minden pozitív szó, amivel magunkat illetjük. 

jóga, középkorú nő, testkép
A jóga segít, hogy értékelni tudd a tested
Forrás: Shutterstock/A.Azarnikova

Kapcsolódj a testedhez

Bizonyos mozgásformák, mint a jóga, a gyaloglás, túrázás kifejezetten partner ebben, segítenek, hogy értékelni tudd, mire képes a tested, alkattól függetlenül. 

Ne méregesd magad, ha nem akarsz, akkor se állj a mérlegre, ha az orvosod utasít rá

Ha téged frusztrál a súlyod, mert alacsonyabb vagy magasabb, mint az elvárt, ne méregesd magad. Ha szégyenérzetet, szorongást vált ki belőled a mérlegelés, tagadd meg bátran, tudod te magadtól is, hányadán áll egymással a tested és a BMI-index, nem kell, hogy szembesítsenek vele. 

Rossz napokon se ostorozd a tested

A világ nem mindig vidám hely, ha rossz napod van, akkor az van, nem tudod kikerülni. Arra viszont oda tudsz figyelni, hogy a negatívumok helyett ilyenkor is a pozitívumokra koncentrálj, hiszen érezd magad akármilyen rosszul, jó anya vagy, remek barát, imádni való társ, kiváló munkaerő és még ki tudja, mi minden. 

Ha mégis megszólal a fejedben a gonoszkodó hang, tekints rá kívülállóként

A szokás nagy úr, ha eddig csak szidtad magad, minden igyekezeted ellenére is be-becsúszik majd néhány alkalom, amikor megszólal a fejedben a kritikus hang, amelyik azt mondja, nem vagy alkalmas, érdemes, csúnya vagy, csámpás és a hajad is milyen... A legjobb, ha úgy tekintesz rá, mint egy kritikusodra, legyintesz és azt mondod magadnak, nem rólad beszél, nem ismer, miatta egészen biztosan nem teszek semmit. 

A lényeg, hogy változtass, hogy a fenti eszközökkel vagy másokkal, de változtasd meg a belső monológod, arra koncentrálj, ami, aki fontos, vagyis magadra, ne a külsőségekre. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.