2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Nyolc dolog, amit a hajunk elárul az egészségünkről

betegség haj egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a hajunkról van szó, a többségünk leginkább azzal foglalkozik, mit tegyen vele: milyen rövidre vágassa, milyen frizurát csináltasson, vagy befestesse-e, amint őszülni kezd. A szakértők szerint azonban a hajunk sokkal többet elárul annál, mint hogy mennyire szigorúan kövessük a legújabb divatot. Hajunk és fejbőrünk egészsége valójában számos egészségügyi rendellenességet jelezhet.

"Régebben azt hittük, hogy a hajunk nem más, mint halott fehérje, mostanra azonban rájöttünk, hogy a hajunk egészségét rengeteg belső állapot befolyásolhatja" - állítja Victoria Barbosa bőrgyógyász. "A hajunk reagál a stresszre, a fizikai és a pszichológiai stressztényezőkre egyaránt." Az alábbiakban nyolc olyan jellegzetességet sorolunk fel, amelyek azt mutatják, hogy ideje több figyelmet fordítanunk a hajunkra és általános egészségi állapotunkra.

iStockPhoto
iStockPhoto

1. Száraz, gyenge, vékony tapintású haj

A hajfestékek, hajszárítók és a klóros uszodavíz is okozhat hajszárazságot, de a gyenge, erőtlen haj kialakulása a pajzsmirigy elégtelen működésére is utalhat. A hipotireózis egyéb tünetei: kimerültség, hízás, lassú pulzus és állandó fázás. A szemöldök külső harmada is megritkul és kihullik.

2. Korpás vagy kérges foltok a fejbőrön, ami gyakran a hajvonalnál kezdődik

Amikor vastag kéreg alakul ki a fejbőrön, az általában pikkelysömörre utal, melyet a megvastagodott, hegszerű felszín különböztet meg a többi, korpához hasonló bőrbetegségektől. A pikkelysömör a leggyakoribb autoimmun betegség, melynek során a bőr túlpörög, és téves jeleket küld, amelyek felgyorsítják a bőrsejtek cserélődését és növekedését.

3. Ritkuló haj az egész fejen

Napi 100-150 hajszál elvesztése normálisnak számít, így csak akkor van ok az aggodalomra, amikor ennél sokkal többet látunk fésülködés vagy hajmosás után, illetve ha csomókban hullik a hajunk. Az egyik leggyakoribb oka valamilyen pszichológiai vagy fizikai stressztényező, például válás vagy a munkánk elvesztése. Magas láz is okozhat ilyen tünetet, és a cukorbetegség okozta hormonszintingadozás következtében is elkezdhet ritkulni vagy hullani a hajunk. Egyes gyógyszerek szedése is járhat ilyen mellékhatással. A hajhullás egyik leggyakoribb oka ezen kívül a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis).

4. Általános, állandónak tűnő hajhullás, amely általában a minta-kopaszodást követi

Mind a nők, mind a férfiak hajlamosak lehetnek a kopaszodásra, vagyis az androgén alopeciára. Többnyire a nemi hormonok mintájának változása okozza, de más, a hormonháztartást befolyásoló betegségek is előidézhetik ezt a fajta hajhullást. Nők esetében gyakran valamilyen tesztoszteron származék okozza, összezsugorítva, végül pedig elpusztítva a hajhagymákat. Ez az ún. férfias típusú hajhullás gyakran örökletes, és jellemzően maradandó, amennyiben nem kezelik gyógyszerrel.

A cukorbetegség is okozhatja vagy hozzájárulhat a hajhulláshoz. A betegség idővel keringési zavarokhoz vezet, melynek következtében a hajhagymák nem jutnak elegendő tápanyaghoz, és nem tudnak új hajat termelni. A hagymák végül a tápanyaghiány következtében elhalnak, ami maradandó kopaszságot okoz.

5. Száraz, könnyen töredező haj

Amikor egy-egy hajszálat találunk reggel a párnánkon, az nem hajhullásra, hanem inkább töredezésre utal. A töredezettség leggyakrabban attól alakul ki, hogy a vegyszerek vagy festékek elgyengítik a hajszálakat. Bizonyos betegségek, például a Cushing-szindróma vagy a mellékpajzsmirigy alulműködése is okozhat töredezett, gyenge hajat.

iStockPhoto
iStockPhoto

6. Hajhullás kisméretű, körkörös foltokban

A szervezet immunválasza magukra a hajhagymákra irányul, melynek következtében a hagymák összezsugorodnak, a hajszálak pedig jellegzetes kisméretű, kör alakú foltokban kihullnak. A cukorbetegség egyesekben kiválthatja ennek a fajta hajhullásnak a kialakulását. Az állapot a halántékról és a választóvonalról tovább is terjedhet; szélsőséges esetben a beteg az összes haját vagy az egész testén az összes szőrt elveszítheti.

7. Sárgás pelyhek a hajon és pikkelyes, viszkető foltok a fejbőrön

A többségünk számára csak korpaként ismert állapotot ma már összetett egészségügyi rendellenességként közelítik meg, melyet érdemes komolyan venni. A szeborreás dermatitisz a fejbőr krónikus gyulladásos állapota, melynek következtében a bőrön pikkelyes foltok alakulnak ki. Amikor a pikkelyes bőrdarabok leválnak, láthatóvá válnak a jellegzetes "korpás" pelyhek a hajban.

A szeborreás dermatitisszel "tyúk-tojás" viszonyban együtt él egy gombás fertőzés is, amelyet egy élesztőgomba elszaporodása vált ki. Az élesztőgomba, a Pityrosporum ovale, kihasználja, hogy a dermatitisz már amúgy is irritálja a bőrt, és még jobban gyulladásba hozza. A szakértők nem tudnak megállapodni abban, melyik kezdődik előbb.

8. Ősz haj

Sokan jelzésként értelmezik az ősz hajat, és attól tartanak, hogy sok stresszre vagy traumára utalhat. A szakértők azonban cáfolják ezt a hiedelmet, és azt állítják, hogy az őszülést a genetika befolyásolja. Az utóbbi időben azonban újra felszították a vitát, mondván, a stressz olyan láncreakciót válthat ki, amely befolyásolja a hajhagyma melaninátvivő képességét. A kutatók a szabadgyökök szerepét is vizsgálják, mely hormonokat stressz hatása alatt termelünk, és amelyek a kutatások szerint gátolhatják azt a jelet, mely a melaninpigment felszívására utasítja a hajhagymákat.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Korábban
14 betegség, amit a szemed elárul rólad
20 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyéről


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.