Forradalmi módszer: vibrációs kapszula segít a székrekedésen

betegség gyomor emésztőrendszer székrekedés bélrendszer
A székrekedés kezelésére vibrációs kapszulát fejlesztettek ki. A lenyelést követően az előre programozott kis eszköz rezegni, rázkódni, forogni kezd, ahogy áthalad a bélrendszeren.

Thinkstock
Thinkstock

Az elemes kapszula mozgásából származó hullámok stimulálják az izmokat, melyek természetes körülmények közt is részt vesznek a székletürítés mechanizmusában. Az eszközt jövő hónaptól kezdik kipróbálni embereken. A kutatók szerint a székrekedésre használt más szerekkel ellentétben az egyszer használatos kapszuláknak nincs mellékhatásuk. A szorulás leggyakoribb okai a helytelen táplálkozásban, a mozgásszegény életmódban vagy egyes gyógyszerek szedésében keresendők. Kétszer annyi nő szenved tőle, az idősebb korosztály életét pedig ötször gyakrabban keseríti meg.

A baj az, hogy ha szorulás jelentkezik, az lelassítja az izomösszehúzódásokat, így csak még rosszabb lesz a helyzet. Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a has masszázsa segíthet. A bélfal izmainak stimulálásával beindul a perisztaltika, vagyis az összehangolt izommunka, mely továbbítja az ételt a bélrendszerben. A működési elvéről sokat nem tudnak, de az egyik feltételezés szerint székrekedés során az izmok begörcsölnek, a masszázs pedig ezt enyhíti. Az eljárás azonban bonyolult, időigényes, és hatástalan lehet a túl vastag vagy túl izmos hasfalú betegek esetén.

Thinkstock
Thinkstock

Az izraeli cég által kifejlesztett kis szerkezet nemcsak a természetes bélmozgásokat indítja be, de a remények szerint segít majd kisebb darabokra törni az összesűrűsödött székletet is. A jövő havi kísérletek során 30 beteg kap majd a 15,5 mm-es kapszulából, mely 10 grammot nyom. A belsejében egy aprócska elektromos motor és elem található, illetve egy kicsi ellensúly is, mely miatt pörög, rázkódik és forog, miután bekapcsolt. A lenyelést követően 6 óra múlva lép működésbe, ennyi idő kell, hogy elérje a vastagbelet, itt pedig a kiürítésig 2 órán át rezeg.

A Tel-Avivi Ichilov Kórház kutatói egy héten át figyelik majd meg a betegeket. Ha az eszközt biztonságosnak találják, újabb 30 betegen próbálják majd ki, akiket két hétig követnek majd nyomon. Meg akarják nézni, hogy többször is lehet-e alkalmazni a kapszulát, makacs panaszok esetén. Az Ealing Kórház gasztroenterológus konzultánsa szerint ez egy érdekes és új megközelítése a székrekedésnek. "Még korai lenne kijelenteni, hogy a szer hatásos, de az adatokból hamarosan kiderül."


Óriások gigászi erő nélkül/lifenetwork/lifemagazin/20110323-oriasok-gigaszi-ero-nelkul.htmlFelgyorsult nemi érés - Miért kezdenek 9 éves korban menstruálni a kislányok?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110322-felgyorsult-nemi-eres-korai-menstruacio.htmlRadioaktív felhő Magyarország felett - van okunk félni?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110322-radioaktiv-felho-a-magyarorszag-felett-van-okunk-felni.htmlRákolló szindróma - Így éli mindennapjait a "homár család"/lifenetwork/lifemagazin/20110322-rakollo-szindroma-genetikai-rejtely-ujjak-nelkul.htmlTeljes arcátültetést végeztek egy arc nélküli emberen Bostonbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110321-teljes-arcatultetest-vegeztek-egy-arc-nelkuli-emberen-a-bostoni-korhazban.htmlImpotens férfi nem létezik! 6 kiváló módszer erekciós zavarok orvoslásárahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110321-impotens-ferfi-nem-letezik-6-kivalo-modszer-erekcios-zavarok-orvoslasara.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.