gondolatvezérlés bénultság zenekar számítógép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy stroke következtében teljesen lebénult nő, aki csak az arcának egy részét képes mozgatni, sikeresen vezényelt egy virtuális zenekarnak pusztán a gondolatai erejének segítségével.

A bezártság, vagy locked-in szindróma egy olyan állapot, amiben az alany öntudatánál van, de nem képes mozogni és kommunikálni. Ebben a szindrómában a test csaknem minden akaratlagosan mozgatható izma lebénul, csak a szem, vagy csak az arcizmok mozgathatók még.

Northfoto
Northfoto


A locked-in szindrómás nő beleegyezett, hogy részt vegyen egy olyan orvosi kísérletben, mely során elektródákat kötnek az agyára, és pusztán az elméje és gondolatai erejével hangszereken kell játszania egy számítógépen keresztül.

"A páciens örömmel vett részt a kísérletben, és hosszú idő után újra úgy érezte, hogy képes kontrollálni a testét" - mondta dr. Palani Ramaswamy, az Essexi Egyetem Számítástechnikai és Elektroműszerész Iskolájának munkatársa. Az Essexi és a Plymouthi Egyetem kutatói közösen dolgoztak ki egy olyan számítógépes programot, melynek segítségével könnyebben tudnak kommunikálni a súlyosan sérült emberek.

A páciens fejére erősített elektródák érzékelték a nő agyhullámait. A képernyőn lévő különböző frekvencián villogó képek különböző agyhullámmintákat hoztak létre a nő agyában. Így a páciens a szemével választotta ki az egyes hangszereket, és a képi frekvenciák segítségével tudott különféle hangokat lejátszani.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiW-en és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.