Hogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?

agy gyógyítás tanulás agykontroll
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az agykontroll kifejezés mára beépült a köztudatba, egyre több ember szeretné átélni azt a hihetetlenül izgalmas fejlődést, amelyet az agykontroll nyújt.

Mások, közismert emberek éppen akkor fordulnak agyuk addig rejtett tartalékai után, amikor nagy a baj. Például a Megasztárban feltűnt Tóth Gabi számára is az egyik leghatékonyabb módszernek bizonyult az agykontroll, hiszen saját bevallása szerint is májdaganatának megtorpanását, visszafejlődését az agykontroll jótékony hatásának (is) köszönheti. De Gabi számára ez a módszer egy újfajta látásmódot is jelent, valamint hatást gyakorol teljes életére. Rengeteg új energiát mozgósított az agykontroll segítségével, és amikor úgy érzi, ereje végén jár, a tanfolyamon elsajátított módszerek segítségével tudja újra formába, lendületbe hozni magát.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Tóth Gabi

Dr. Domján László - akinek a neve talán sok embernek ismerősen cseng, hiszen ő az, aki hazánkban meghonosította az agykontrollt - segített nekünk abban, pontosan milyen területekre hatnak azok a programozási feladatok, melyeket pár nap alatt a tanfolyamon bárki elsajátíthat.

A csodálatos elme

Szakemberek évtizedek óta állítják, hogy az agyunk teljesítőképességének alig néhány százalékát használjuk csak ki, és a rendelkezésünkre álló kapacitással is mostoha módon bánunk. Az agykontroll használata során tulajdonképpen nem történik más, mint hogy az agy különleges, de mindenki számára adott képességét aktivizáljuk.

Thinkstock
Thinkstock

Tanulás

A módszer felfedezője és kidolgozója egy félig mexikói származású, texasi elektroműszerész, José Silva volt, aki eleinte csak a gyerekeinek akart segíteni, hogy jobban menjen nekik a tanulás. Szöget ütött a fejében, hogy az agy az ébrenlét és az alvás határán termeli a legnagyobb feszültségű áramot. (Az agy ilyenkor főleg úgynevezett alfa agyhullámokat generál.) Arra gondolt, hogy talán a legerősebb áram fejti ki az agysejtekre a legerősebb hatást. Először legidősebb lányát, Izabelle-t relaxációs gyakorlattal juttatta a megfelelő agyi állapotba, és az alfa állapotban "pihenő" lánya számára felolvasta a tananyagot, aki aztán "ébredés" után könnyedén fel tudta idézni a leckét. Vagyis hamar bizonyossá vált, hogy a tanulásban, a tanulás hatékonyságának növelésében abszolút segítség lehet az agykontroll.

Thinkstock
Thinkstock

Gyógyítás

Ám szakértőnk szerint ez csak az egyik jótékony hatás, ennél bonyolultabb és életbevágó területeken is nagy hasznát vehetjük az agykontrollnak. A gyakorlatok segítségével ugyanis az agy a szervezet öngyógyító folyamatait is képes jelentős mértékben felerősíteni, vagyis alapvető hatással van az immunrendszer működésére. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy egy súlyosan beteg ember számára az agykontroll minden esetben kiegészítő módszerként ajánlott csupán, a gyógyszeres vagy műtéti terápia mellett, de soha nem helyette.

Kiegészítő terápiaként azonban hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Amerikában, a Harvard Egyetemen néhány éve komplementer medicina fakultás (kiegészítő orvoslás tanszék) is működik, ahol tanítják az agykontroll kulcselemeit.

Thinkstock
Thinkstock

Milyen fontos területekre hat még az agykontroll?

Érdemes gyakorlati oldalról megközelíteni ezt a kérdést: elsősorban segít a káros szokásoktól való megszabadulásban, a fájdalom uralásában, a szervezet élénkítésében, a tompultság leküzdésében, a hatékonyabb tanulásban, a mélyebb empátia kifejlesztésében, de talán a legizgalmasabb az összes pozitív hatása között a hatodik érzék életre keltése.

Sztárok, akiknek agykontrollal sikerült

Tóth Gabi mellett azonban még számos népszerű előadónk, például Koncz Zsuzsa és Gregor Bernadett is agykontroll segítségével küzdi le az élet nehézségeit. A színésznő például komoly önértékelési gondjai miatt ismerkedett meg az agykontrollal, és bevallása szerint nagyon sok segítséget jelentenek számára a harmonikus élet megteremtésében a gyakorlatok. Ahogy Domján Lászlónak adott interjújából ez kiderül, a kezdeti lelkesedés után egy kicsit ellustult, de minden nehéz helyzetet az agykontroll "támogatásával" közelít meg.

http://press.tv2.hu
http://press.tv2.hu

Gregor Bernadett

Tömegek kedvelik Gáspár Győzőt is, aki az utóbbi időben szintén nagy hasznát veszi az agykontrollnak, bár ő leginkább súlyos depressziója miatt, a pozitív életszemlélet megőrzése érdekében gyakorolja a különleges módszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.