Sokan elhanyagolják, pedig komoly problémákat okozhat a visszér

betegség véna visszér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár olykor csak esztétikai problémát jelent, a visszér látványával nem kell és nem is szabad megbarátkozni, mert a legtöbb esetben csak előszobája a sokkal súlyosabb, akár az életet is veszélyeztető érbetegségeknek. Szakértőnk, dr. Mező Tamás segítségével jártunk utána a témának.

Barbara 30 éves, két tündéri kislány édesanyja, kifejezetten csinos, fiatal nő, aki a terhességek után nemcsak a túlsúlytól szabadult meg, de a lábszárait lilára festő visszerektől is. "Egy délután - emlékszem, éppen egyéves volt a kisebbik lányom - álltam a tükör előtt az előszobában, és halálosan kész voltam. Nem volt derekam, a melleim a szoptatás miatt elveszítették rugalmasságukat, a két lábam meg tele volt lila foltokkal. Olyan volt mind a két lábszáram, mintha valaki absztrakt formákat tetovált volna rájuk. Ott álltam és bőgtem, hogy hova lett az a karcsú, csinos, szép lábú lány, aki néhány éve voltam. És persze tudtam akkor is, és most is, hogy a gyerekek mindent megérnek, de hát muszáj ezért teljesen feladni a szépségemet és az egészségemet is?

Thinkstock
Thinkstock

Akkor, azon a délután határoztam el, hogy ezt így én nem akarom: megkerestem egy életmóddal foglalkozó volt csoporttársamat az egyetemről, aki segített haditervet készíteni. Első körben a pluszkilóktól kellett megszabadulnom, de persze számomra a lábaim is nagyon fontosak voltak. Hihetetlenül zavart, hogy a mozgástól egyre izmosabb lábszárakról nem tűnik el a visszér. Aztán amikor utánajártam, kiderült, hogy nem is fog. A legenyhébb visszér sem múlik el csak úgy magától, és a legtöbb esetben a helyi kezelések mellé (bár nagyon klassz géleket, krémeket lehet beszerezni) szükséges az orvosi beavatkozás is. Nos, én vállaltam, és ha nem is makulátlan a bőröm, azért most már simán merek harisnya nélkül, a legdögösebb magas sarkúban is parádézni."

De mi is az a visszér?

A legegyszerűbben vénagyengeségként fogalmazható meg, vagyis az a helyzet, hogy amikor a véna fala elveszíti rugalmasságát, elernyed. Kevés szó esik arról, hogy a vénáknak mennyire fontos szerepe van a vérkeringésben, pedig a vénák naponta körülbelül 7000 liter vért pumpálnak felfelé, fittyet hányva a gravitációra. Hogy a vér ne tudjon csak úgy lefelé zuhanni, speciális billentyűkkel zárják el a természetszerűleg lefelé tartó vér előtt az utat. Amikor a véna fala meggyengül, a billentyűk sem tudnak többé a gravitáció ellen dolgozni, így a vér visszaáramlik, pangás, duzzadás jön létre. Enyhe esetben jelennek meg a seprűvénák, súlyosabb esetben azonban megvastagodott, kiduzzadó ereket láthatunk a lábszáron és a comb hátsó, belső falán is.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan kezeljük?

Két alappillére van a visszér kezelésének. Az egyik a szklerozálás (sorvasztás), a másik a műtét. A "sorvasztás" az enyhébb visszeres problémáknál lehet hatékony, és ilyenkor tulajdonképpen nem történik más, mint hogy egy olyan folyadékot injekcióznak a vénába, amely egy apró, mesterséges trombózist hoz létre. Ezután az érintett terület szoros kötést kap, így a kezelt vénát összenyomják, összetapasztják, így az áltrombózis, valamint a véna elsorvad, elhal. A véna szerepét más, egészséges vénák veszik át. Az elhalt véna pedig elhalványul, szerencsés esetben nyoma sem marad.

A szike nélküli műtét azonban egyszerre radikális és kíméletes. Radikális, mert a beavatkozás során a felszín alatt futó vénákat flexibilis szonda segítségével távolítják el, és éppen ezért kíméletes is, hiszen olyan műtéti beavatkozásról van már szó, amely a lehető legkevesebb roncsolást idézi elő a környező szövetekben. Ráadásul ezzel a beavatkozással az oldalágakat, a kanyargósabb visszereket minimalizált üzemmódban, ambulánsan is el lehet távolítani. Fontos azonban tudni, hogy százszázalékos megoldás nincs, és különösen akkor, ha a beteg örökségbe kapta a tágulásra hajlamos vénákat, a probléma újra és újra előjöhet. Ugyanakkor éppen ezért van kiemelten nagy szerepe az életmódnak, hiszen ha az érvédelem helyet kap a mindennapokban, akkor a genetikai adottságok mellett is időben elcsíphető, megelőzhető a vénatágulás.

Thinkstock
Thinkstock

Futás a visszér elől

A leghatékonyabb megelőzés a mozgás: futás, gyaloglás, kocogás, vagyis bármilyen mozgásforma, amely megmozgatja a lábakat. Ez azonban természetszerűleg jó hatással van a testsúlyra is, amely a genetika mellett a legádázabb ellensége a vénáknak. Túlsúly mellett szinte biztosan megjelennek a visszerek, és a legtöbb esetben a lábakra nehezedő nyomás miatt nemcsak esztétikai gondokkal, de nagy valószínűséggel fájdalommal, gyulladásokkal is számolni kell.

De léteznek még hasznos praktikák visszér esetén: segíthet a lábak felpolcolása is, vagyis ha alkalom nyílik rá, a lábakat emeljük magasabbra a szívnél. Kerüljük a magas hőmérsékletet: a visszereink sajnos nem jól viselik a szoláriumot, és a szauna is további károkat okozhat. Ezeken kívül amikor csak alkalom nyílik rá, erősítsük vénáinkat speciális, gyógynövényes vénamasszázzsal.

Fogyj velünk és mozogj Janicsák Vecával!

Te hány kilótól szeretnél megszabadulni 3 hónap alatt?Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.