prostitúció esküvő párkeresés házasság párkapcsolat szex tanulmány szerelem ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezt a kérdést teszi fel egy amerikai honlap, és a választ is megadja: a magyar nők szépek, tudnak főzni, ritkábban akarnak elválni, jól tudnak spórolni, és a szex terén is bevállalósak. Azért azt érdemes észrevenni, hogy a cikkben a tradicionális női értékek kerülnek elő: milyen jó anyák és feleségek a magyar nők, lesik férjük minden kívánságát és persze hűségesek is. Igen, mi mindannyian, hiszen "a magyar nő" homogén közösség - vagy nem?

Sztereotípiák

Mindenki ismer vegyesházasságokat, melyek valószínűleg nem a fenti előnyök miatt jöttek létre. Az ember külföldre utazik tanulni, dolgozni, nyaralni és találkozik valakivel, aki bár egészen más kultúrából jött, mégis a társa lesz. Aztán vagy működik a dolog, vagy nem. Jan több mint 10 éve érkezett hozzánk Hollandiából, felesége magyar, és három gyerekük van. Szerinte ezek a cikkek úgy beszélnek a nőkről, mintha haszonállatokról lenne szó, másrészt csupa közhely és előítélet az egész. "Az emberek közötti egyéni különbségek sokkal nagyobbak, mint azok a szinte csak statisztikai jelentőségű kis különbségek, amelyek a kultúrából fakadnak" - mondja Jan. "Persze, átlagban talán azt lehet mondani, hogy fontosabb a család szerepe a magyar kultúrában, mint a hollandban, de ismerek egy csomó embert Hollandiában, akinek nagyon fontos a családja, és egy csomó magyart, akinek nincs gyereke és nem tartja a kapcsolatot a szüleivel. Van egyáltalán ilyen, hogy 'a magyar nő'? Én nem szeretek ilyen kategóriákban gondolkozni."

Thinkstock
Thinkstock

Miről is szól ez az oldal?

A holland férfi és a felesége nem az említett amerikai honlap célközönsége. Itt ugyanis nem szerelmi, hanem egészen más típusú házasságok ösztönzéséről van szó. Ki is bújik a szög a zsákból azon a ponton, ahol a magyar feleség egyéb előnyeit sorolja az oldal. A legfőbb pozitívumok között az szerepel, hogy a magyar feleség révén az ember Európában élhet, ráadásul a férj megkapja a felesége állampolgárságát. Gregor Anikó, szociológus a következőképp vélekedik a weboldalról: "A jelenleg elérhető verzió már nem az eredeti, azon fel volt tüntetve magának az ügynökségnek az elérhetősége (amerikai székhellyel), amely közvetített ki nőket USA-beli férfiak számára. Amit itt látunk, az egy brutális 'házassági' húspiac. A globális nemi egyenlőtlenségek legújabb színtere ez: a gazdag, erőforrásokkal teli amerikai vagy nyugat-európai férfi válogat a szegényebb kelet-európai nők közül, ami tágabb keretben értelmezve tulajdonképpen az emberkereskedelem egyik legújabb formája. Innen is ered a jelenség elnevezése: mail-order bride vagyis katalógusfeleség. Ott aztán gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatottan történik a nővel az, ami történik: ki tudja, hogy kihez is érkezik egy szál bőrönddel, és hogy valóban feleséget keresett-e az illető, vagy éppen házi rabszolgát, netán prostituáltat."

Társkeresés 2013-ban?

A felsorolás hátterében tehát az áll, hogy a gazdagabb és idősebb nyugat-európai és amerikai férfiak válogathatnak a jellemzően kevésbé tehetős, angolul gyengén vagy egyáltalán nem beszélő fiatal kelet-európai nők közül. "Amit a magyar nőkről látunk itt leírva, az az úgynevezett hangsúlyozott nőiesség tipikus példája - egy olyan nőalak, amelynek szinte csak egyetlen célja van: kiszolgálni az Eszményi Férfit. Úgy is mondhatnánk, hogy a hirdetés értelmében egy személyben kap a 'vásárló' szófogadó és engedelmes házvezetőnőt, dekoratív barátnőt, hűséges feleséget, vadmacskát az ágyban és az otthon melegét védő anyatigrist."

Az 1800-as években útjára indult feleségközvetítés mára ipari méreteket öltött: a közvetítő cégek busás hasznot akasztanak le mindkét félről: mind a regisztrálni kívánó nőknek, mind a feleségkereső férfiaknak fizetniük kell a közvetítésért. Az iparág arra az elgondolásra épül, hogy a kelet-európai (és persze az ázsiai) nők számára nincs más menekülési lehetőség az országukból, mint hogy fognak maguknak egy amerikai férjet és új életet kezdenek. Az elgondolás téves, mégis van igény a szolgáltatásra. Az ügynökségek annyira elszántak, hogy még látogatótúrát is szerveznek az amerikai férfiaknak az említett országokba a nőkhöz. "Rendkívül lehangoló az egész: gazdag, magányosnak tűnő, de láthatóan jól szórakozó amerikai férfiak beszélnek angolul nőkhöz, akik ebből sokszor egy szót sem értenek, ellenben igyekeznek minél dekoratívabbnak tűnni és nevetgélnek a férfival" - mondja a szociológus.

A katalógusfeleségek fogadói az amerikai és a nyugat-európai férfiak, akiknek elegük van hazájuk emancipált nőiből, így inkább a tradicionálisnak beállított kelet-európai nők között keresnek feleséget. Érdekesség, hogy a legfrissebb adatok szerint még Dániában is - mely ország híres arról, hogy náluk megvan a nemek közötti egyenlőség - a megkötött vegyesházasságok tekintetében az idegen állampolgárságú feleségek legtöbbje Thaiföldről, második legtöbbje a Fülöp-szigetekről származott. Úgy látszik, hogy a dán férfiak között is van olyan csoport, akik valami másban hisznek...

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.