prosztatarák rákos beteg daganatos betegségek műtét öröklődés kockázat genetikai betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Angelina Jolie példáját követve egy 53 éves brit családapa és üzletember eltávolíttatta még egészséges prosztatáját, miután egy génelemzést követően megtudta, hogy az esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Az 53 éves családapa tisztában volt vele, hogy felmenői és családtagjai körében viszonylag gyakran előfordult a prosztata- és emlőrák, ezért ellátogatott a londoni Rákkutatási Intézetbe (ICR), ahol egy alapos génkivizsgálást követően az orvosok megállapították, hogy a BRCA2 gén mutációja arra utal, hogy esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A BRCA1 és a BRCA2 gének bizonyos mutációi általában az emlőrák különösen agresszív formájára utalnak, de mivel a prosztata eltávolítása meddőséget és inkontinenciát is okozhat, az orvosok eleinte vonakodtak a műtéti beavatkozás elvégzésétől, ráadásul a jelek szerint egyelőre szinte teljesen egészséges volt a férfi prosztatája. Ennek ellenére végül Roger Kirby sebész elvállalta az operációt, mivel tisztában volt a BRCA2 gén természetével.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A prosztatarák az Egyesült Királyságban közel 10.000 férfi halált okozza, és átlagosan minden nyolcadik férfit érinthet a betegség. Magyarországon évente 1400-1500 férfi hal bele a betegségbe.

Ismeretes, hogy Angelina Jolie, Hollywood egyik legnépszerűbb színésznője a közelmúltban operáltatta le mindkét mellét az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében, mivel nála is pozitív eredménnyel zárult a BRCA1 gén vizsgálata. "Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy párom, Brad Pitt, mindvégig velem volt a kórházi kezelés alatt, és mindenben támogatott" - nyilatkozta Angelina Jolie a New York Times hasábjain. A masztektómiás műtétet követően a színésznő esetében a mellrák kialakulásának rendkívül magas, 87 százalékos valószínűsége alig 5 százalék alá esett, és jelentősen csökkent a petefészekrák kockázata is, ami a műtét előtt körülbelül 50 százalékos volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.