szájhigiénia fogszuvasodás rágózás gyomorégés fogfehérítés koncentráció memória rágógumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármennyire is javasolják a fogorvosok, bizony nincs mindig időnk a napi háromszori fogmosásra, pláne nem minden egyes étkezés után - rágózással viszont megóvhatod fogaid és ínyed épségét, leheleted frissességét.

Megvéd a fogszuvasodástól

A rágózás nem mai találmány: már az ókori görögök és az őslakos amerikaiak is használtak kezdetleges rágókat fogaik épségének megőrzéséhez, vagy csak a frissebb lehelet érdekében. Manapság már mindezek mellett a rágózás - köszönhetően a cukormentes változatoknak - a fogszuvasodás megelőzésében is szerepet kapott. Az étkezések után ugyanis elindulnak olyan folyamatok a szánkban, melyek károsítják a fogainkat, a rendszeres rágózás pedig pont ezeket képes bizonyos mértékben megelőzni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Segít a savak ellen

Az étkezések után a baktériumoknak köszönhetően megváltozik szánk pH-értéke, savassá válik, ami igen hamar roncsolni kezdi a fogzománcot, lebontja annak ásványi anyagait. Minden egyes étkezés után 15-20 percen át ebben a savas fürdőben áztatjuk fogainkat, míg egy-két óra elteltével vissza nem áll a normál pH-érték. A rágózás viszont azáltal, hogy fokozza a nyáltermelésünket, és megváltoztatja annak összetételét, semlegesítheti a savat, a már kioldódott kalcium- és foszfátionok könnyebben visszakerülhetnek a fogakhoz, így segítenek a zománc helyreállításában. Az olyan rágók ráadásul, melyek xilitet és szorbitolt tartalmaznak, tovább segítenek a fogszuvasodás elleni küzdelemben: ezeket a cukorpótlókat lassabban bontják le a baktériumok, így kevesebb sav képződik, a xilit pedig még emellett csökkenti a baktériumok számát.

Tudtad?

Ez a védelmező hatás természetesen a gyerekek fogaira is ugyanúgy érvényes: egy kétéves hazai kísérlet során megállapították, hogy a rendszeresen rágózó iskolás gyerekeknek negyven százalékkal kevesebb szuvas foguk volt, mint a cukormentes rágót mellőzőeknek.

Viszlát, gyomorégés!

Ha minden étkezés után húsz percen át cukormentes rágót fogyasztunk, akkor bár nem menekülünk meg a rendszeres fogorvosi látogatásoktól, de csökkenthetjük a fogszuvasodás esélyét. A rágózás azonban emellett még számtalan más előnnyel is bír: nemcsak a leheletünk lesz frissebb, a fokozottabb nyálelválasztás segíthet a szájszárazság, a gyomorégés, a középfülgyulladás leküzdésében, az agy irányába történő véráramlás fokozásával koncentrációs képességeink is javulhatnak, sokaknál pedig a rágózás a stresszt is csökkenti - épp a feszültség oldásának elősegítésére adtak rágógumit a világháborúkban szolgáló katonáknak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fogfehérítés után is jól jön

Végezze akár fogorvos, vagy mi magunk otthon, fogfehérítés után sokaknál jelentkezik érzékenység, melyen a cukormentes rágó használatával könnyen enyhíthetünk. A pontos hatásmechanizmusról ugyan még a kutatók is vitatkoznak, de a rágó használata közben bővebben termelődik a nyálunk, a rágás pedig megnyugtató hatású, így elterelheti a figyelmet az íny és a fogak átmeneti kellemetlenségeiről.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.