Ne szívasd a gyereked! Se a terhesség alatt, se kisgyermekkorában

Forrás: Thinkstock -
betegség terhesség szívderítő kisgyerek egészség dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dohányzásból származó, a szervezetbe aktív és passzív módon bekerült égéstermékek egyaránt károsak.

Nem szabad elhinni egy másodpercre sem, hogy a kismama nagyobb kárt okoz azzal, ha várandósságának észlelése napján leteszi a cigarettát, mintha fokozatosságra törekedve ugyan, de végigfüstöli a babavárás hónapjait - arra hivatkozva, hogy ezzel önmagát és a babát is kíméli az elvonási tünetek okozta stressztől.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos gondolat: "A passzív dohányzás mindenképpen ártalmas, de hogy milyen betegségek alakulhatnak ki miatta, azt nem tudom."

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre: "A passzív dohányzás szinte ugyanakkora rizikót jelent, mint az aktív dohányzás akár a szívinfarktus, akár a tüdőrák, de még a krónikus obstruktív tüdőbetegségek (asztma, hörghurut stb.) szempontjából is.

Azok a szerencsétlen gyerekek, akik dohányfüstben nőnek fel a szüleik jóvoltából, sokszoros kockázatot 'örökölnek' ezáltal. A dohányzás minden formája veszélyes és nem javasolt!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.