kísérlet szex kutatás agykárosodás nézés pornófilm Egyesült Államok professzor tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Texasi professzorok szerint a rendszeres pornónézés károsan hat az emberi agyra. A Kaliforniai Egyetem tudósai azonban cáfolják, hogy bármilyen tudományosan megalapozott tény állna e kijelentés mögött. Egyelőre folynak a kutatások a témában.

A Marylandi Egyetem kutatói patkányokon végeztek kísérleteket, majd arról számoltak be, miszerint a középkorú egyedek agyában közösülés után új agycellák termelődtek. Pontosabban a hippokampuszban, vagyis az agy hosszútávú emlékezetéért felelős területen termelődtek szex során az új idegsejtek.

Forrás: Thinkstock

Ám ahogy véget ért az aktus, úgy az új neuronok képződése is leállt. Igen ám, de a Texasi Egyetem professzorai szerint különbséget kell tenni szex és szex között. Az egyetem idegtudósai ugyanis tudományos alapokra hivatkozva úgy gondolják, a szexfilmek nézése, pontosabban az alatta végzett "szexutánzatok" maradandó anatómiai és patológiai károsodást is idézhetnek elő az agyban.

A Kaliforniai Egyetem azonban cáfolta a texasi kutatók véleményét, mondván ennyi bizonyítékkal nem lehet alátámasztani a kijelentésüket. Később a Journal of Sex Research tudományos folyóiratában közöltek egy érdekes kísérletet, amely során 28 egészséges ember munkamemóriáját vizsgálták úgy, hogy közben folyamatosan különböző fokozatú pornográf ingerekkel bombázták őket (kíváncsiak lennénk a módszereikre.) Az eredmények azt mutatták, a munkamemóriájuk teljesítménye sokat rosszabbodott a kísérlet alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.