Ezért ölt a Germanwings pilótája? Ez áll a szerelemgyilkosságok mögött

Forrás: MTI/AP/Michael Müller -
depresszió öngyilkos Deáki Tímea Lufthansa Andreas Lubitz öngyilkosság szerelem tragédia párterapeuta szakértő másodpilóta szerelemféltés Germanwings légikatasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint ismeretes, megtalálták a Germanwings Alpokban lezuhant utasszállító repülőgépének második fekete dobozát is, melyből hamarosan további információkat tudhatunk meg a szerencsétlenségről. Amíg azonban a pontos részletekre várunk, utánajártunk, mi állhat a szerelemgyilkosságok hátterében, vagyis miért dönt úgy egy szomorú imádó, hogy véget vet a saját, illetve a szeretett személy életének. Vagy további 149-nek...

Ahogy arról nemrég a Life.hu beszámolt, Andreas Lubitz nem csupán depressziós volt, hanem súlyos szembetegsége miatt a vakságtól is tartania kellett. Hazudott az orvosainak, tabletjén öngyilkosságról olvasott, pilótaengedélye megszerzése előtt pedig pszichiátriai tünetekkel is kezelték. Mindezek ellenére nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, hogy a legelső híresztelések szerint Lubitz szerelmi csalódása miatt végzett az A320-as géppel.

Forrás: MTI/AP/Michael Müller

A 26 éves, légiutas-kísérőként dolgozó exbarátnő, aki a katasztrófa után rögtön kitálalt korábbi kedveséről, gyötrődőnek és titkolózónak nevezte Lubitzot. A német Bild am Sonntag pedig azt is tudni véli, hogy a Mariaként bemutatott fiatal nő bizony kisbabát vár. Az angol és matematika szakos tanárnő ugyanis néhány hete újságolta el diákjainak, hogy várandós. Úgy tudni, hogy a másodpilóta együtt élt a barátnőjével Düsseldorfban, és azt tervezték, hogy összeházasodnak. Aztán valami elromlott...

Az utolsó csepp

Valószínűleg sosem fogjuk pontosan tudni, mi húzódott meg Lubitz tette mögött, de megkérdeztük Deáki Tímeát, a Life.hu párterapeutáját, lehetséges-e, hogy a német férfiben valóban a párkapcsolati problémái indukálták ezt az úgynevezett kiterjesztett öngyilkosságot. A szakértő szerint a szerelemből elkövetett gyilkosságok legtöbbje hirtelen, előre megfontolt szándék nélkül történik. "Előfordul persze az is, hogy valaki tudatosan készül erre, de leginkább egy olyan helyzet idézi elő, ami akkor, abban a pillanatban kezelhetetlen a szerelemféltő gyilkos számára."

Deáki Tímea:

Lehet olyan, hogy csak és kizárólag a féltékenység az oka, de inkább olyan emberekre jellemző ez a viselkedés, akik az életük egyéb területein már valamiképp kiábrándultak, s végül a szerelmükben is csalódniuk kellett. Illetve ezt hiszik.

Lehetséges, hogy a másodpilótának a szakítás már csak az utolsó csepp volt a pohárban? Elképzelhető, hogy miután szembetegsége és depressziója miatt borítékolható volt, sosem teljesül be azon álma, hogy transzkontinentális járatot vezessen, nem tudta a helyén kezelni, hogy a szerelme is elfordult tőle? Felmerül a kérdés, hogy vajon a látását fenyegető retinaleválás, és a valós veszély, hogy elveszítette volna a pilótaengedélyét a következő, júniusban esedékes foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, valamint egy válás, és egy esetleges terhesség érzelemmátrixa okozta volna 150 ember tragikus halálát?

Azok a bizonyos rugók

Maria korábban arról számolt be, hogy azért lett vége a kapcsolatuknak, mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a férfi komoly problémákkal küzd. Az Origo tájékoztatása szerint a düsseldorfi egyetemi kórház már átadta az államügyészségnek a másodpilóta kartonját, amely alá is támasztotta a lány feltételezését. "Nyilvánvalóan lélektani mozgatórugók kellettek ahhoz, hogy valaki ilyen tettet elkövessen" - kommentálta az esetet Jean-Pierre Michel francia törvényszéki nyomozó.

Forrás: Thinkstock

Deáki Tímea szerint az, hogy ki ellen követik el a gyilkosságot a szerelemféltők, alapvetően egyénenként változó. Van, aki nem tud a társa nélkül élni, és így maga ellen fordul. Talán ez történhetett a pilóta esetében is. "De olyan is akad, aki a szerelmét okolja az életében bekövetkezett negatív változásokért, és így inkább ellene fordítja a haragját. Ettől pedig valamifajta megnyugvást vár."

Mi az a kiterjesztett öngyilkosság?

Kiterjesztett öngyilkosságnak nevezzük, amikor az elkövető úgy dönt, egy, vagy több hozzátartozóját is megöli, mielőtt végez magával. Több portál a Germanwings esetét is ide sorolja, de az öngyilkosságokkal foglalkozó német Manfred Woltersdorf pszichiáter a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy extrém és rendkívül szokatlan, hogy valaki 149 másik embert rántson magával a halálba. A szakértő szerint ugyanis ezeket a gyilkosságokat általában olyanok ellen követik el, akik közeli kapcsolatban állnak az öngyilkossal, aki ebben az esetben azt gondolja, hogy tettével az áldozatoknak valójában jót tesz.

Magyar példák a közelmúltból:

Legutóbbi, hazai példa erre az a szomorú, januári eset, melyben az apa kidobta gyermekét a negyedik emeletről, majd pedig utána ugrott. Erről itt írt az Origo.

Ezelőtt 2013-ban történt hasonló, amikor egy skizofrén nő éppen a bölcsődébe készült gyermekével, amikor egy hang azt mondta neki, ölje meg a kicsit és saját magát is. Az anya ennek megfelelően besétált a Dunába, elengedte gyermekét, aki megfulladt, ő maga pedig egy idő után zavartan kisétált a folyóból. A történtekről Skizofrén vagyok, gyereket nevelek - vagy megölöm című cikkünkben írtunk.

És emlékezhetünk egy 2013-as, novemberi ügyre is, amikor egy 30 éves apa négy- és hatéves kislányait késelte meg a fővárosban, majd pedig magát is megvágta. Korábbi írásunkból kiderül, ennek a háttérben is a kiterjesztett öngyilkosság állhat.

Párterapeutánk véleménye szerint ezek az elkövetők, (akik gyermekeket, családtagokat bántanak), azt gondolhatják, az őket tönkretevő emberek megsemmisítése majd nyugodt alapokat eredményez. Mivel azonban ez nem következik be, rendszerint magukkal is végeznek. "Ennek pedig sok más mellett az lehet az oka, hogy képtelenek szembefordulni a cselekedeteik súlyával, illetve az igazságszolgáltatással" - véli Deáki Tímea.

Forrás: Thinkstock

A rendelkezésre álló információk ismeretében jelenleg a világ szakértői vitáznak azon, vajon Andreas Lubitz pusztítása is ebbe a kategóriába sorolható-e. Vagy ő csak az elszenvedett kínoktól akart megszabadulni? Esetleg így akarta felhívni magára és a fájdalmára a figyelmet? Ez munkált benne akkor is, amikor állítólag többször is kiabálva riadt fel egy-egy rémálomból, és azt ordította, zuhanunk? És erre utalt, amikor megvallotta kedvesének, hogy egy nap olyat fog tenni, ami megváltoztatja majd az egész rendszert, és mindenki megismeri a nevét?

Velünk is megtörténhet?

Már a repülőszerencsétlenség puszta ténye is megingatja bennünk a hitet, hogy a világ, amelyben élünk, biztonságos, de a katasztrófa mögötti szándékosság megléte még inkább taccsra vág. Görcsösen kapaszkodót keresünk, magyarázatot ennek a férfinek a tettére, mert annyira meg akarjuk érteni, hogy az már szinte fáj.

Míg Patrick Sondheimer kapitány emléke egy hőst adott a világnak, addig Lubitzé egy tömeggyilkost, akivel képtelenség azonosulni, akit lehetetlenség megérteni. A legijesztőbb pedig az, hogy ez vélhetően bárki mással is megtörténhet. És lehet, hogy az a valaki nem vezet utasszállítót az Alpok csúcsainak, de a saját eszköztárában megtalálhatja a módját, a megoldását. Akár egy betegségért, akár az álmai szertefoszlásáért, akár pedig a szerelemért...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.