Bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájás

Forrás: bezzeganya.reblog.hu -
fejfájás veszély terhesség baj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A súlyos fejfájás akár azt is jelentheti, hogy a kismama vagy a magzat veszélyben van – állítják a szakértők.

„A terhesség alatti fejfájás igen gyakori, ám nem könnyű különbséget tenni a visszatérő, korábban is meglévő migrén és a szövődmény miatti panasz között” – magyarázza a kutatást vezető Dr. Matthew Robbins, a New York-i Montefiore’s Headache Center munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

„Vizsgálatunk szerint az orvosoknak nagyon oda kell figyelniük, amikor egy várandós nő súlyos fejfájásra panaszkodik, főleg akkor, ha megemelkedett a vérnyomása, vagy korábban nem fájt a feje” – tette hozzá Dr. Robbins.

Forrás: bezzeganya.reblog.hu

Az eredmények alapján ezeknél a nőknél fennáll a terhességi magas vérnyomás és más szövődmények kockázata.

A terhességi magas vérnyomás általában a várandósság második vagy harmadik trimeszterében jelentkezik. Tünetei a mérhető értéken kívül a fejfájás, a homályos látás és a hasi fájdalom. Ha súlyos, akkor előfordulhat, hogy korábban meg kell indítani a szülést.

A kutatók 140 kismama adatait vették górcső alá, akiknek átlagéletkora 29 év volt, és neurológiai szakrendelésre küldték őket egy ötéves időintervallumban.

A magas vérnyomású, súlyos fejfájásról beszámoló nőknél 17-szer magasabb volt a terhességi szövődmények kockázata, míg azoknak a fejfájása, akiknek korábban nem volt ilyen gondjuk, ötszörös kockázatot jelzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.