béltükrözés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Indianai Egyetem munkatársai egy új beosztást javasolnak, mely a korábbinál hatékonyabban döntheti el azt, hogy kinek van szüksége a diagnosztikus beavatkozásra.

Statisztikai adatok szerint a fejlett világ lakosságának 5 százalékánál diagnosztizálnak élete során vastagbélrákot. A béltükrözés ugyanakkor életeket menthet, ugyanis minél korábban sikerül elkapni a rosszindulatú elváltozást, annál sikeresebben gyógyítható.

A jelenlegi ajánlások szerint 50 éves kor felett tízévente kellene megjelenni a szűrővizsgálaton, ami az egyetlen megoldást nyújtja a potenciálisan rosszindulatú polipok eltávolítására. Ugyanakkor az Egyesült Államokban óriási területi különbségek vannak a szűrések megoszlásában. Most Dr. Thomas Imperiale és munkatársai egy olyan új beosztási rendszert dolgoztak ki, ami növelhetné a kolonoszkópos szűrővizsgálatok hatékonyságát.

Kolonoszkópia Forrás: Wikipedia

Az Annals of Internal Medicine augusztus 10-i száma szerint egyesek nagyobb hasznot húzhatnak a beavatkozásból, mint mások. A vizsgálat során mintegy 4400 kolonoszkópián átesett egyént rangsorolták az öt legfontosabb ismert kockázati faktor (életkor, nem, derékbőség, dohányzás, családi kórtörténet) alapján. A súlyozott beosztási rendszer a betegek alacsony kockázatú (kis eséllyel alakul ki abnormális növekmény), illetve magas rizikócsoportba sorolta.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, az előbbiek szűrésénél érdemes inkább a kevésbé invazív vértesztet alkalmazni, addig az utóbbi csoportnál egyértelműen a béltükrözés az első választandó megoldás. A kategorizálás nem csupán a költséghatékonyságot növelné, hanem az alanyok együttműködési készségét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.