Újabb élelmiszerről derült ki, hogy rákot okozhat

Forrás: Getty Images/moodboard RF/Moodboard -
zsír sütés növényi olaj kókuszolaj rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A feldolgozott húsok után a tudósok újabb alapanyagról derítették ki, hogy rákot okozhat. Figyelem, nem mindegy, hogy miben sütöd ki az ételeket.

Korábban azt gondoltuk, hogy a telítetlen, növényi eredetű olajok sokkal egészségesebbek, mint az állati eredetű zsírok. A Telegraph azonban most a tudósok újabb teóriájára hivatkozva cáfolja eddigi elképzelésünket.

Illusztráció Forrás: Getty Images/moodboard RF/Moodboard

A növényi olajok hevítése során mérgező anyagok: aldehidek magas koncentrációja szabadul fel, amit korábban olyan betegségekkel hoztak összefüggésbe, mint a rák, a szívbetegség és az időskori elbutulás. Ez érvényes például a kukorica- és napraforgóolajra.

Martin Grootveld, a leichesteri De Montfort Egyetem professzora szerint a növényi olajban kisütött fish and chips 100-200-szor több mérgező aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték. A professzor a növényi olajok helyett így inkább a zsír és a vaj használatát javasolja, legegészségesebbnek pedig a kókuszolajat tartja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.