Gyorsabban öregszik a férfiak agya, mint a nőké

Forrás:Thinkstock -
agy öregedés nők kutatás férfi Szegedi Tudományegyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss magyar kutatás szerint az erősebbik nem tagjainak agya gyorsabban épül le, ezért náluk nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan időskori problémák, mint az Alzheimer-kór.

Érdekes eredménnyel zárult a Szegedi Tudományegyetem csapatának kutatása. A vizsgálat során 53 férfi és 50 nő agyfelépítését vizsgálták meg, akiknek átlagéletkora 32 volt, a legfiatalabb alany 21, a legidősebb pedig 58 éves volt.

Forrás:Thinkstock

Mint kiderült, az agykéreg alatti terület, amely a mozgásért és az érzelmek feldolgozásáért felelős, jelentős különbséget mutatott a két nemnél. A férfiaknál ez az agyi résznél, illetve az információk feldolgozásáért felelős területnél is jelentős romlást állapítottak meg az idő előrehaladtával.

Az emlékei mellett az arcát is elveszíti a beteg

Az Alzheimer-kór az egyik legszomorúbb betegség, amely nemcsak a beteg teljes életét dönti romba, de szerettei érzelmeit is a végsőkig feszíti. Szembesülni azzal, hogy a szülő vagy éppen a társ elveszíti a közös élet emlékeit, hogy csak élményfoszlányok maradnak, ha maradnak, a legszebb pillanatokról is, szinte elviselhetetlen. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.