Megdöbbentő! Egy életre megnyomoríthatja a gyereket az iskolatáska

Forrás: Thinkstock -
iskolatáska iskola egészség gerinc gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos egészségkárosodást is okozhat a gyerekeknek a nehéz iskolatáska - legalábbis ez derült ki egy friss kutatásból, melynek során olyan 11 éves gyerekeket vizsgáltak, akiknek 11 kilós volt az iskolatáskájuk. 

Az amerikai Biotechnológiai Információ Nemzeti Központ még 2010-ben vizsgálta azoknak a 11 éveseknek a gerincét - azon belül is annak a normális görbülettől való elhajlásának mértékét - akiknek 11 kilós volt az iskolatáskájuk. A kutatás során pedig elég megdöbbentő eredmények születtek: a vizsgálat alanyainak 50 százalékánál figyeltek meg egészségtelenül nagy elhajlást.

Forrás: Thinkstock

A gyerekek pedig, akik 18 kilós iskolatáskát hordanak, akár centikkel is alacsonyabbak lehetnek felnőttként. A gyerekkorban történő súlyos terhelés hatására ugyanis a porckorong gyorsabban veszít a víztartalmából. Az Egyesült Államokban egyébként testsúlyuk 25-40 százalékát kell cipelniük a gyerekeknek, Magyarországon ehhez képest az alsó tagozatosoknak testsúlyuk 15-18 százalékát kell vinniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.